Another dish that uses oyster mushrooms in it...but this time with squid...Stuff Squids w/mushrooms in it ....recipe dari  Lizahanum ...since my boys suka sotong and I suka mushrooms combinations of this 2 made this dish laku kat my rumah..since lauknya pun  tak pedas bolehlah semua makan kan..Lauk ni kita tak tambah air pun, sebab sotong tu dah mengeluarkan air..
Terma kasih liza & mak liza  kerana berkongsi recipenya disini....
 BAHAN-BAHAN :
6 ekor sotong sederhana besar- dibasuh bersih
2 biji bawang merah-dihiris halus
2 ulas bawang putih-dihiris halus
6 tangkai cili merah -dihiris halus
Halia sebesar ibu jari-dihiris halus
1 c/b serbuk lada hitam
3 s/b kicap pekat
garam dan gula-secukup rasa
7 keping cendawan tiram -dicarik kecil2 setelah dibasuh
Lidi penyemat
CARA-CARA :
6 ekor sotong sederhana besar- dibasuh bersih
2 biji bawang merah-dihiris halus
2 ulas bawang putih-dihiris halus
6 tangkai cili merah -dihiris halus
Halia sebesar ibu jari-dihiris halus
1 c/b serbuk lada hitam
3 s/b kicap pekat
garam dan gula-secukup rasa
7 keping cendawan tiram -dicarik kecil2 setelah dibasuh
Lidi penyemat
CARA-CARA :
- Cendawan tiram disumbat dalam sotong sampai padat.Sotong yg dah disumbat kemudiannya dicucuk dgn ledi penyumbat untuk mengelakkan cendawan dari terburai.Sumbat sotong sehingga habis.
 - Panaskan minyak dalam kuali untuk menumis bahan2 yang dihiris halus tadi.
 - Masukkan sotong bersumbat cendawan tadi dalam kuali.
 - Masukkan kicap dan masak sehingga sotong masak dan nampak sotong tu padat .
 - Perasakan dengan gula dan garam.
 - Siap dan boleh dihidangkan.
 - Sources:- From lizahanum.blogspot.com
 

No comments:
Post a Comment