Tuesday, April 19, 2011

Baked Mussels

Assalam, just a quick update, kita masukkan baked mussels pulak ..Pun senang juga nak membuatnya...Dah selalu juga buat benda ni..sebab case tak cukup makan kat Swensen'snya baked mussels..Actually kita tak ada recipe , tapi kalau nak cuba2 apa salahnya kan..this was how I did my version.. dulu I pernah added white sauce lepas curahkan pregos sauce then taburkan cheese, but this time, tak taruk pun ok jugalah..lagi senang..basically all the ingredients adalah balance dari buat lasagna or spaghetti sauce... 1kg kupang  ni kita boleh habiskan sorang2..


Ingredients:-
  • 1kg kupang yang besar2 atau boleh gunakan yang dah siap direbus dalam kotak
  • tomato/mushroom prego's sauce secukupnya- dalam botol, boleh just terus scoop atau balance dari kuah spahetti or lasagna
  • parutan mozarella cheese secukupnya
  • parutan cheddar cheese secukupnya

Method:-
Rebus kupang hingga masak. Toskan. Buang kulit sebelahnya aje. Susun kupang rebus diatas loyang pembakar.Sudukan pregos's sauce keatas kupang rebus, taburkan cheddar cheese diikuti dengan mozarella cheese. Bakar dalam oven hingga cheese cair dan keperangan. Siap untuk dimakan. Hidangkan segera.


Sudukan sos, keatas kupang rebus.Taburkan, mozarella & cheddar cheese.Masukkan dalam oven dan bakar hingga golden yellow. Keluarkan dari oven dan hidangkan segera.
Sesuai untuk snacking.

5 comments:

Mas said...

akak..nak sikit...
sedapnya tengok....

Ayu said...

mas - hehe..kalau mas buat spaghetti ada balance kuah boleh juga cuba ni mas..akak suka makan ni, sekali masuk mulut..

Nuridah said...

Ayu,

yg ini febret boy,selalu kalau mkn kat luar mesti yg ni dier order dulu...sedap kat tekak dia lah tu...mak dia yg tak pas2...mak dia old timer cuma reti mkn kupang msk sambal....hehehe...behind time.

Ayu said...

Nuridah - samalah kita pun knur, kalau pergi swensens memang order ni..hahha..uish belum lagi old timerlah knur..muda lagi tu..hahaha..

Rabiatun said...

Tun selalu juga makan ni semasa kat Perth di Italian Rest..but Tun tak sure dorang baked ker atau terus masuk dalam kuah tomato...tp rasanya sungguh sedap..hihihi..mesti cuba resipi akak ni...1 day... :D