Kalau nak cari recipe sayur, lauk2 kampung kita suka kedapur Che Mat, sebab mesti ada aje idea yang very creative dengan perbagaikan bahan2 yang sedia ada..Frankly kita suka lauk2 yang dimasak Che mat ni..maklum ler, kita ni kan orang lama, so tekak pun orang lama juga..
Terimakasih Che mat , akak letak recipenya disini pula ya..
Terimakasih Che mat , akak letak recipenya disini pula ya..
Tumis Rampai Sayur & Kupang
Sources:-From CMG@tiffinbiru
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
BAHAN-BAHANNYA :-)
6 tangkai kacang panjang, hiris serong, cuci dan toskan -(Ayu gunakan 3 pokok bak choy)
12 kuntum straw mushroom, belah dua setiap satu -(Ayu tak letak)
1/2 cekak soo hoon, kerat pendek dan rendam hingga lembut -(Ayu gantikan dengan cendawan enoki 1 pkt)
1 biji cili merah, hiris -(Ayu gantikan dengan 5-7 biji cili padi diketuk)
1/2 cawan isi kupang segar yang telah dibersihkan
1 biji bawang besar, hiris
3 ulas bawang putih, diketuk
1/2 camca besar sos tiram
1/3 cawan air
Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
6 tangkai kacang panjang, hiris serong, cuci dan toskan -(Ayu gunakan 3 pokok bak choy)
12 kuntum straw mushroom, belah dua setiap satu -(Ayu tak letak)
1/2 cekak soo hoon, kerat pendek dan rendam hingga lembut -(Ayu gantikan dengan cendawan enoki 1 pkt)
1 biji cili merah, hiris -(Ayu gantikan dengan 5-7 biji cili padi diketuk)
1/2 cawan isi kupang segar yang telah dibersihkan
1 biji bawang besar, hiris
3 ulas bawang putih, diketuk
1/2 camca besar sos tiram
1/3 cawan air
Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang besar dan bawang putih hingga harum, masukkan cili merah dan juga isi kupang, gaul rata dan masak sekejap.
- Masukkan cendawan, kacang panjang dan air, kacau rata dan biar kacang lembut sedikit, masukkan soo hoon (toskan) dan gaul. Tambah garam secukup rasa dan masak hingga kering sedikit. Boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas.
No comments:
Post a Comment