Tuesday, July 27, 2010

Daging Kandar

Daging Kandar resipi dari  Kakasma yang duduk di Rembau, to go along with my roti jala...
Kalau lah, kuali tu sampai awal sehari aje..sudah tentu dah kena pecah dara..hehehe..I made this for Sunday..
Uish sedap and terasalah this dish!!..memang ada rasa kemamak -an nya tau!..very rich!.. Thank you kak!!..
Actually, this dish has already travelled to so many kitchen, but belum ada seru nak buat, then  when I decided to make the roti jala, barulah terfikir tentang lauk ni...I made cair sikit cause nak cicah dengan roti jala tu..

Ingredients:-

1/2 kg daging
6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
*2 sudu besar kicap pekat
*2 sudu besar sos tomato
*2 sudu besar sos cili
*2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh) -(Ayu gunakan 50g)
1 labu bawang besar(dimayang)
1 ulas bawang putih (dimayang)
Kulit kayu manis dan bunga lawang -(Ayu gunakan 1 each)
sedikit daun kari
garam dan perasa 
Method:-
Daging dibersihkan hiris dan direbus(simpan air rebusan)
Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
Kemudian masukkan campuran *rempah tadi(kicap pekat,sos dan serbuk kari).kacau sebati.
bila dah sebati kuah masukkan daging dan air rebusan daging.
Masukkan garam dan perasa.kacau lagi
Perasakan dan masak lah sehingga kuah menjadi pekat.
sesuai dimakan dengan nasi dan roti
 Sources:-From  kakasma.blogspot.com atau kakasma@myresipi.com

6 comments:

MamaFaMi said...

Goodness me! Tengok gambar tu, rasa macam nak ambil roti, nak colet makan je tau Ayu! Sabar ma, sabarrrrrrr....

Watierman, rmanbkr said...

Salam Ayu...hrm sedap.....!!! teringin tapi too much nak buat tak cukup tangan dah ni!!

By the way akak rasa yang di maksudkan tepung beras tu disangai kot!! maybe kat sana ada yang oven roasted from factory dipack kan over the counter kot!
But Akak just guna tepung beras biasa & nasi putih jer pun lebih kurang macam buat apam yang Akak buat dulu tu jugak just that kali ni kita lenggang..lenggang kangkung..senaman pinggang yang tak ada size dah ni!
Makan gitu pun sedap..cicah dengan kari pun sedap..Akak curi2 cicah sambal sotong hehe!

Ayu said...

Mamafami - haha..thank u mama,
u make me smile!!!

watierman - walkslm, oh tak payah pakai tapai nasilah kiranya..ya..lagi senang ginikan kak..thank you kak for the info..

Anonymous said...

hi ayu,
Thks for sharing this recipe. I love daging Kandar - used to buy the premix " maggi" brand in Malaysia but cant get it anymore cos they discontinued it. Now, looking forward to try ur recipe and also ur roti jala! :)

Susanna

Ayu said...

susanna - oh dear, i now realised, I missed typing out the kicap pekat..i edited already...so sorry!!..i put in the method but not in the ingredients.....mata sudah blurrlah..
hope by the time u see this, u belum buat lagi..so so sorry..

Anonymous said...

Hi ayu,
Thks for editing the missing ingredt! :) I belum try yet cos have to beli the daging 1st. In Perth - all the shops ( except the ones in Perth city open for tourists )tutup on Sunday and unfortunately since tomorrow is the Queen's Birthday, will also be closed!!

Susanna