Friday, October 29, 2010

Chocolate Lollipops w/ Rice Puffs

 I had 4 hours sleep just because of this simple dessert this morning!!!..Well it all happened while I was arranging my print outs of recipes near my computer, I accidentally glanced at this note-'Letter to Parents'- There will be  a 'Bubble Party' on Friday 29th October, please dress the kids with 'pyjamas' on that day..and it would be great if you can contribute some snacks for the party..and so on & onlah...Oh no! How can I overlooked this ...so I quickly browse some of my  'mini library' for a quick snacks or desserts for kids and found this recipe which I guessed something uniqe and I am sure the kids would love it...

The time was already 10.30pm!!!..Looking at the instructions I need to let it cool in the fridge for at least one hour..shouldnt be a problem I thought...just that, roll and thats it....anyhow, I didnt get to work after double boiled it...which was at 12am..hehe....brought out the chocolate  and tried to make balls out of it....not ready yetlah..still too soft to roll..(in my heart, oh dear I m gonna be sleeping  late again), the time was already 1am, by the time I finished rolling it was 2am...cleaned up and went to bed and 4 hours later till now..hehehe..
So here it was chocolate lollipops for Marsya for her school party/project...

 Ingredients:-(Makes 20-25 lollipops)
120ml cream-(Ayu used whipping cream)
200g dark chocolate chopped
2 tbsp honey
chocolate rice puffs

Method:-
In a saucepan, bring cream to the boil. Place dark chocolate and honey in a bowl.
Remove cream from heat and pour over dark chocolate and honey. Stir to mix well. Refrigerate for 1 hour.
Using gloves, roll chocolate mixture into balls, each 3-4 cm in diameter.
Place chocolate rice puffs on a flat dish and roll each chocolate ball over to coat evenly.
Attach each ball to a lollipop stick or cocktail fork. Alternatively, use small paper cups if sticks or forks are not availbale.
Serve or store in a cool place.
Sources:-From Lust - For Love of Chocolate - Audrey Tan

Pari Singgang Serani

This was the stingray that I brought out for yesterday's menu...also first time, stingray I cooked it this way.. ...sedap lah, sebab isi ikan ni lembutt ...ada lagi belimbing buluh in stock, so masukkan jugalah..I  tambah daun kesum(laksa leaves) just to give the aroma....and used the red bird eyes chillies itu sebab kuahnya nampak merah instead of kuning..heheh..Recipe from CMG, as usual, Thanks, akak copy & paste it here ya Che Mat..

BAHAN-BAHANNYA :-)
6 keping ikan pari, pilih jenis lembut (pari helang)
10 biji belimbing buluh
2 batang serai, dititik
4 keping asam gelugor
1/2 kiub pati ikan bilis "maggi" (optional)
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
4 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/3 inci lengkuas*
1/3 inci halia*
1/2 inci kunyit hidup*
2/3 camca teh lada hitam biji*
20 - 25 biji cili padi*(*ditumbuk lumat)
sedikit belacan-(Ayu tambah)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan pari dibersihkan, perap dengan sedikit garam dan jus limau nipis selama 10 minit, cuci dan toskan. Belimbing buluh, dibelah 2 tapi tak putus untuk setiap biji. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk lumat hingga harum, masukkan serai dan tuang air secukupnya (anggaran 800 ml). Masukkan asam gelugor dan kiub ikan bilis. Kacau rata dan biar mendidih.
  3. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Akhir sekali masukkan asam belimbing, masak sekejap, rasa, dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas.
CATATAN MAT GEBU :- Singgang ini agak masam, jadi siapa yang kurang gemar, boleh kurangkan bilangan asam keping tadi atau tak payah letak, memandangkan belimbing buluh pun sedia kala masam...
Sources:-From tiffinbiru.blogspot.com

Oyster Mushroom Omelette

 First time I fried omelette using mushrooms, saw this in an old entertainment magazine, which has no cover..
tried it out and here it is...will do this often definitely..

Ingredients:-
1 packet oyster mushrooms-shredded coarsely -150g
5-6 eggs
1 large onion sliced thinly
5-10 bird eyes chillies sliced or 1 of each red/green chillies-according to preference-(Ayu as usual added more bird eyes chillies)
salt to tatse
msg (optional)

Method:-
Beat eggs lightly and combine all the other ingredients.Mix well.
Heat oil in a flat pan. Pour mixture and spread out the onions, mushrooms and chillies. When slightly brown or cooked, turn over and continue till light brown. Ready and serve.

Thursday, October 28, 2010

Congo Bars

This was another delayed entry, which was supposed to be yesterday's post, but since I was like a mad woman, shouting and bitting my own teeth cause of the 2 kids are facing their final exams this coming few days..I have to postponed it till today lah...a few already tried this...as usual good feedback..straight away zass to my kitchen and brought out the butter...while watching 'Cinta Fitri', I godeh2 the brown sugar and butter with the help of Marsya & Iqram..(ajar pun ajar sinetron tengok juga,..hehe)..

Anyways, back to this, recipe from Rima , who got it from her contacts..which indicated the taste of this is like between brownies & chocolate chips cookies (maybe the chewy type)..well I agree with that...Izah, Ika & Kak Anymz already tried.. you can visit them ya..basically you cant just stop munching at 1, you will go for next and next ..So Rima & contacts thanks again, for sharing this lovely recipe..

Ps:-I used 10x10 tray to get a taller brownies..well actually I was lazy to bring out the bigger tray which stuck ontop of my shelvings...hehe

Ingredients,
2 3/4 cup all purpose flour-(315g)
2 1/2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
2/3 cup butter, softened-(150g)
1 lb. light brown sugar(453g) - (Ayu used 300g)
3 eggs-(Ayu used 4 small eggs)
1 teaspoon vanilla
11.5 ounce package milk chocolate chips(326g) - (Ayu  used 300g valrhona dark chocolate chopped)
1 cup chopped pecans (optional)-(Ayu didnt  add)

By mixer:
Sift flour, baking powder and salt in a large bowl. Set aside.
Combine butter and sugar using a mixer until blended.
Add eggs, one at a time to sugar mixture, mixing on low in between each addition.
Add vanilla and mix.
Add flour and mix until combined.
Stir in chips and then pecans.

By hand:-(Ayu just use this method)
Sift flour, baking powder and salt into a large bowl. Set aside.
Stir brown sugar into softened (not melted) butter in another large bowl until butter disappears. You can use the back of your spoon to help incorporate the two together.
Add eggs one at a time to butter mixture and stir well after each egg.
Add vanilla, chocolate chips and nuts. Mix well.
Add dry flour mixture and stir until well combined.
Coat a 13 X 9 -(Ayu used 10x10)pan with non-stick spray and spread batter evenly into dish(Ayu used parchment paper).
Bake at 170 degree for 30 minutes or until top is golden brown. Make sure you don’t over bake.
Sources:-From bisousatoi.com.

Dory Goreng Madras

 Hahaha..dulu pernah gunakan recipe Hot & Crispy Chicken  untuk menggoreng dory... this time kita gunakan recipe Ayam goreng madras pula..hehehe..terjadilah dory goreng madras..sedap jugalah pada kita...
crispy diluar lembut didalam...so lauk ni kita gandingkan dengan  gulai telur asin,&  nai bai goreng kupang  ..bertambah2 kita makan..hehe..silakan jemput ya..jemput tengok ajelah..sebab semua dah habis dah...

Ingredients:-
500g ayam-(500g chicken) -Digantikan dengan 4-5 keping dory fillet dipotong ikut suka
 *60g bawang merah(dlm 6 biji)-(60g shallots-about 6nos)
*60g bawang putih(dlm 10 biji)-(60g garlics-about 10 nos)
*60g halia-(60g ginger)
(*bahan kisar)-(*blended ingredients)
3 sudu besar serbuk kari daging-(3 tbsp curry powder)
2 sudu besar serbuk kunyit-(2 tbsp turmeric powder)
1/2 sudu teh lada hitam-(1/2 tsp black pepper)
4 sudu besar tepung beras-(4 tbsp rice flour)
garam secukup rasa-Ayu tambah sedikit serbuk perasa-(salt to taste- I added some msg)
Minyak untuk menggoreng-(oil for frying)
3 sudu besar dadih-Ayu tak letak-(3 tbsp yogurt- I didnt put)

Method:-
Gaul bahan2 yang telah dikisar bersama ayam. Kemudian masukkan bahan2 lain kecuali minyak . Gaul sebati dan perap 1/2 jam atau lebih. Panaskan minyak dan goreng ayam tadi. Hidangkan bersama sos atau pun dadih.-(Mix blended ingredients to chicken. Add in other ingrdients except oil. Deep fry chicken. When ready, serve with sauce or yogurt.)
Sources:-From Majalah Rasa Mei 2010 - Kak Asma & Cikgu Zana

Gulai Lemak Telur Asin

 Saw this kat rumah AlongRoz, hari tu...since I have 4 salted eggs in store, I decided to try this..sayang sekali, 4 biji aje yang kita gunakan, kalau tahu kita gunakan 8 biji..hehehe..sebab tak CUKUP!!...ialah, siang makan aje dah habis, malam, terpaksa kita pecahkan telur lagi tapi telur ayam biasa aje..hahaha....

Ada belimbing buluh in stock, so my mum, cakap, buhlah belimbing tu sedap juga kata dia..so I just added dalam 5-10 biji...lain kali since kat sini tak ada jual telur itik, masak gunakan telur asin itik pun boleh .
Dulu pernah masak telur itik lemak gini juga, tapi kita masak kat rumah my brother yang kat JB tu...
Pernah, ada orang comment dulu tak hanyir ke telur itik?..Pada kita tak, sama juga rasanya lebih kurang macam telur ayam biasa so terpulanglah ya ikut selera masing2..

So Along kita minta izin letak recipe nya disini pula ya.. with my slight adjustments.

Ingredients:-
4 Salted Eggs-(Ayu used the low salt-content salted eggs)
4 Shallots*
Some Chili Padi*
1 Green Chili*-(Ayu tak letak)
2" Fresh Turmeric* (* pounded)
1 bowl Thick Coconut Milk-(Ayu used 1 small box-200ml)
1 Turmeric Leaf
1 Lemongrass - bruised 
1 Dried Tamarind
Salt + msg-(Ayu tambah)
water to estimate-(Ayu tambah)
5-10 belimbing buluh dibelah 2 -(Ayu tambah)

Method:-

1. Place all ingredients, except eggs, in a pot/wok & let it boil while stirring most of the times to prevent the coconut milk from curdling.
2. Poached eggs in it & do not stir until the eggs are done to avoid from breaking.
3. Serve with white rice....ummmh!
Sources:-From homekreation-recipes.blogspot.com

Nai Bai Goreng Kupang

Salam, jangan shock pula ya..pagi2 dah keluar masakan sayur..heheh..well actually ni bukanlah lauk hari ni,ia adalah lauk beberapa hari yang lalu...lauk hari ni belum masak lagi ..tu baru keluarkan ikan pari, jadi sementara, tunggu ikan tu lembut & pagi2 ni budak2 tak kacau..kita cepat2 masukkan entry apa yang patut dulu lah ya..

Sayur Nai Bai, yang kita beli ni..dah siap dalam packet , jadi sukatan tu kita just agak2 aje..menggunakan recipe yang sebelum ini pernah kita buat, 'sawi jepun goreng kupang'..Thanks ya CMG, macam biasa kita bubuh sekali lagi disini.

Ingredients:-
3 - 4 pokok "bok choy" atau sawi jepun-Ayu gantikan dengan beberapa sayur nai bai(1-2 pkt)
3/4 cawan isi kupang
1 biji cili merah, dihiris serong
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, dihiris
1 camca besar sos tiram
Garam secukup rasa
Secubit serbuk kunyit
1/2 cawan air

Method:-
Bok choy atau sawi jepun dileraikan dan rendam dalam air. Cuci bersih dan toskan. Asing batang dan daunnya, batang dihiris dan daunnya jika besar, kerat 2.(Sayur nai bai, kita leraikan aje tak payah asingkan daunnya) Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, masukkan isi kupang bersama secubit garam dan serbuk kunyit, kacau rata dan goreng 2 minit. Masukkan bawang besar, bawang putih dan cili merah, kacau rata dan masak hingga bawang layu.
Masukkan sos tiram, kacau dan tuang air. Tambah batang sawi tadi dan masak hingga lembut. Masukkan daunnya pula, besarkan api dan kacau pantas. Tambah garam secukup rasa, gaul rata dan rasa, jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera selagi hangat...
Sources:-From tiffinbiru.blogspot.com

Tuesday, October 26, 2010

Firecracker Shrimps

Ha ni dia finger food yang dengan sekelip mata sudah berada di dapur beberapa teman2 blogger..kalau nak buat ni memanglah 1kg tak cukup!!....kurang2 2kg tau... itu I lah ya..sebab 1kg tu kita sorang aje yang makan..haha...uish dasyat, kuatnya makan!!!..apa nak buat..Sedapp mah!! Cholesterol belakang kira..hehe
 Tapi part nak menggulungnya tu yang ada sikit punya terkial2 sebab nak straightkan udang yang bengkok tu..heheh ....Recipe dari KakNuridah Singapore..buat ni semalam, when I suruh Mr Hubby rasa, dia cakap ni sedap kalau cicah dengan Thai cili sos, lah memanglah makan dia dengan sos cili yang tu..dia tak nampak ke sosnya ada kat tepi..So Kak Nur, minta izin ya kita tepekkan recipenya disini pula.Thanks.

ps:- Ayu goreng menggunakan api kecil..supaya udang dalamnya masak dan kulitnya garing tak lekas hangus..

Firecracker Shrimp
Bahan-Bahan
20 atau 25 ekor udang besar, dibuang kulit dan dibersihkan
15 keping kulit popiah (jenis eggroll/springroll) dilipat dua dan potong segitiga
minyak untuk menumis dan mengoreng 

Bahan Untuk diperap
1 sudu kecil bawang putih yang dicincang halus
1/2 sudu kecil halia yang diparut
1/2 sudu kecil minyak bijan (sesame oil)
1 sudu kecil kicap 
1 sudu kecil sweet chili sauce
1 sudu kecil tepung jagung 
sedikit garam -(Ayu tambah)

Bahan Untuk Pes tepung jagung
1 sudu besar tepung jagung
1/4 cawan air, digaul rata bersama tepung jagung tadi (untuk dijadikan pelekat pada kulit popiah)


Cara-Cara 
1. Dalam sebuah mangkuk gaul rata bahan pemerap sehingga 20 minit.
2. Setelah itu keringkan  bahan yang diperap tadi bersama paper towel. Ambil 1 ekor udang tadi 
dan gulungkan bersama kulit popiah. Kemas dan lekatkan bersama bancuhan tepung jagung.
3. Goreng dalam minyak yang panas dalam angaran 3 minit atau sehingga kekuningan. Siap dicicah bersama sweet cili sauce.
 I just folded macam kat atas ni..hehe..tak kisahlah kan asal dia berbungkus..tutup auraattt.. sebelum kena makan..kakahaha..
itu tangan si Iqram bukan tangan mak dia ya..
camera kita dah tak boleh pakai auto, nak kena pakai manual kena dua tangan nak mengadjust the lens.. (nak kena hantar service)

Nasi Bukhari

Nasi ni kalau makan macam tu aje pun dah sedap....tapi macam kesian gitu kalau tak ada lauknya kan..heheh..this rice I gandingkan dengan Ayam Roast Istimewa kat bawah tu..kuahnya  dari sambal roasted chicken tulah...actually sedap juga kalau lawan dengan poppadum, tapi, I terlupa nak goreng hari tu..so just this ajelah yang sempat I masak...Oh yes, I masak 1/2 dari adunan kat sini ya..

Ingredients:-
2kg beras beryani-(cuci dan toskan)
air ikut padat beras
1 cawan minyak sapi
1 cawan minyak makan
600g bawang merah-(dihiris dan asingkan)
8 biji tomato-(dihiris tipis)
10 sudu makan tomato puree
*2cm halia dikisar
*8 ulas bawang putih dikisar
4 tangkai daun ketumbar-dihiris
4 tangkai daun pudina-dihiris

300g badam direbus sebentar, buang kulit dan kisar halus
1/2 tin susu cair-(200g)
4 batang lada hijau belah dua
4 batang lada merah belah dua
4 helai daun pandan -cuci bersih dan hiris kasar2
10cm kayu manis
10 kuntum bunga cengkih
8 kuntum bunga lawang
10 biji buah pelaga
4 sudu makan jintan halus-(untuk menumis
garam secukup rasa

Method:-
Panaskan kedua2 jenis minyak dan tumis daun pandan, bawang merah, kayu manis, bunga cengkih, jintan halus,bunga lawang dan buah pelaga hingga garing dan wangi. Masukkan bahan2 kisar, daun ketumbar, pudina dan toamto puree serta tomato hiris. Kacau rata dan masak sehingga mendidih.
Sementara itu masukkan beras dalam periuk bersama air yang diperlukan (mengikut sukatan beras) dan jerang atas dapur.
Bila rempah yang dimasak sudah mendidih, curahkan kedalm periuk beras dan kacau rata. Mauskkan sekali susu cair, lada hijau dan merah dan garam secukup rasa. Masaklah sehingga nasi tanak.
Sources:- Martini Johari@ recipi pesta perut

Ayam Roast Istimewa

Salam, made this cant remember when,  I could say that I seldom roasted chicken for my menu..so I decided to try this dish....memang ada keistimewaannya....penggunaan banyak tomato dan gajus kisar yang gives this  dish ada rasa masam2 lemak and the taste is just nice to be eaten with any flavoured rice.....

 Ingredients:-
1 ekor ayam dibelah 4, dilumurkan dengan sedikit garam,-(Ayu gunakan ayam jumbo)
kunyit dan tepung jagung, kemudian goreng lembab


Ingredients Kisar A:-
300g bawang merah-(dijadikan bawang goreng)
300g kismis kuning-(digoreng sebentar)

Ingrdients Kisar B:-
2cm halia
8 biji bawang putih
4 tangkai daun ketumbar
4 tangkai daun pudina
3 batang lada hijau
3 batang lada merah
1 biji bawang besar
5 biji tomato

2 tangkai daun bawang
1 tin kacang peas
6 sudu makan tomato puree
200g gajus-(dikisar dengan sedikit air dan asingkan)
10 tangkai lada kering-dikisar
1 cawan minyak makan
1 sudu makan gula
garam dan serbuk perasa
bawang goreng dan hirisan badam goreng untuk hiasan

Method:-
Panaskan minyak dalam kuali. Tumis lada kisar hingga garing. Campurkan Bahan B, tumis lagi hingga garing. Maqsukkan tomato puree, bahan A serta gajus kisar dan kacau rata. Masak hingga ia garing dan naik minyak. Curahkan 2 cawan air dan biarkan sehingga ia mendidih. Masukkan gula, garam dan serbuk perasa jika perlu. Ketepikan.
Ayam yang digoreng lembab, dibakar dalam ketuhar sehingga tiga suku masak. Setelah itu keluarkan dan sapukan seluruh ayam dengan rempah goreng. Masukkan kembali kedalam ketuhar dan bakar selama 5 minit lagi.
Semasa menghidang, hias dengan kacang peas, daun bawang, bawang goreng dan badam perang.
Sources:-From Martini Johari@Resipi Pesta Perut

Long Kept Awards

This are a few of long kept awards to be displayed here in my blog..
Sorry ya ladies for the delay..


Award Dari MamaHawa of Singapore


Award Dari Aeinio of Kertih Terengganu
Sorry juga sebab tak buat tagnya..kita ambik gambarnya aje..
Thank you sebab ingat kat kita ya..

Friday, October 22, 2010

Sicilian Orange Cake

The talk of the blogs and the sensational cake from the famous Rima..most already tried this cake..and most are happy with it..Teruja, with all the feedbacks, I tried it the other day...ermmm, when the cake was still baking the smell of the orange aroma, made the house fresh and emit the smell of belacan in the kitchen..kakaha..as soon the cake was bake, let it cool for while, I cannot tahanlah....quickly snap a few shots and ngap a slice into my mouth...waduh2!!! Tijah!!(Ika jangan tersedak pulak ya)
..so lembut and Rimaaaaaaa, you know what this cake is so sedap lah!!!..memanglah akan ku buat lagi kek ni!!..The life span of this cake did not reach 24 hours as it was gone right under our noses..!!!!hehehe..

As usual, I have to reduce the sugar, for my parents sake..and they also love it very much!!
Eh! Marsya pun sukalah cake ni!!...So Rima, I minta izin post the recipe here too ya..Thanks too for sharing.dear!

Ingredients
250 g lightly salted butter, at room temperature, plus extra for greasing
250 g caster sugar-(Ayu used only 190g)
4 medium eggs
1 1/2 tsp finely grated orange zest ( Ayu added 1 whole orange zest)
250 g self raising flour
85 ml freshly squeezed orange juice-(Ayu used sunquick)

For the icing:-(Ayu didnt do this)
125 g icing sugar
5 tsp freshly squeezed orange juice

Method:-
Preheat the oven to 170C. Grease and line a 22-cm clip-sided round cake with non-stick baking paper.

Using an electric whisk, cream the butter and sugar together for 4-5 minutes(Ayu whisked for 15 minutes) until very pale. Beat in the eggs, one at a time, beating very well between each one, if necessary adding a spoonful of flour with the last egg to prevent the mixture from curdling. Beat in the orange zest. Add the flour all at once and mix in well, then slowly mix in the orange juice.

Spoon the mixture into the prepared tin and bake on the middle shelf of the oven for 45-50 minutes or until a skewer, inserted into the centre of the cake, comes out clean. If it starts to brown too quickly, cover loosely with a sheet of lightly buttered foil.

Leave the cake, in its tin, to cool on a wire rack, then carefully remove the sides and base of the tin and peel off the paper. Put it onto a serving plate.

For the icing, sift the icing sugar into a bowl and stir in the orange juice until you have a spreadable consistency. Spread it over the top of the cake, letting it drip down the sides, and leave to set. Serve cut into slices, and store any leftovers in an airtight container.
Sources:-From bisousatoi.com. 


Sotong Sumbat Cendawan Berkicap

 Another dish that uses oyster mushrooms in it...but this time with squid...Stuff Squids w/mushrooms in it ....recipe dari  Lizahanum ...since my boys suka sotong and I suka mushrooms combinations of this 2 made this dish laku kat my rumah..since lauknya pun  tak pedas bolehlah semua makan kan..Lauk ni kita tak tambah air pun, sebab sotong tu dah mengeluarkan air..
Terma kasih liza & mak liza  kerana berkongsi recipenya disini....

 BAHAN-BAHAN :
6 ekor sotong sederhana besar- dibasuh bersih
2 biji bawang merah-dihiris halus
2 ulas bawang putih-dihiris halus
6 tangkai cili merah -dihiris halus
Halia sebesar ibu jari-dihiris halus
1 c/b serbuk lada hitam
3 s/b kicap pekat
garam dan gula-secukup rasa
7 keping cendawan tiram -dicarik kecil2 setelah dibasuh
Lidi penyemat

CARA-CARA :
  1. Cendawan tiram disumbat dalam sotong sampai padat.Sotong yg dah disumbat kemudiannya dicucuk dgn ledi penyumbat untuk mengelakkan cendawan dari terburai.Sumbat sotong sehingga habis.
  2. Panaskan minyak dalam kuali untuk menumis bahan2 yang dihiris halus tadi.
  3. Masukkan sotong bersumbat cendawan tadi dalam kuali.
  4. Masukkan kicap dan masak sehingga sotong masak dan nampak sotong tu padat .
  5. Perasakan dengan gula dan garam.
  6. Siap dan boleh dihidangkan.
  7. Sources:- From lizahanum.blogspot.com

Cendawan Goreng Kunyit Cili Api

Salam petang Jumaat...since hari tu ada banyak borong cendawan tiram dari JB, these are few menu yang berasakan cendawan ..heheh...semalam dah tayang nasi goreng cendawan hari ni nak tayang cendawan goreng kunyit cili api pulak...Recipe from dayangjack nampak juga kat rumah Mas, memang first time dayang tayang hari tu dah masuk list sebab kita memang suka cendawan tiram ni..cuma stok cendawan belum ada itu sebab tangguh dulu...Ha yang ini, memang I buat pedas2 sikit sebab untuk I sorang.. sodap ler!!.....nak lawankan dengan lauk yang tak pedas ...
Anyhow, thanks ya dayang akak tayangkan kat sini pulak recipenya k..

Bahan-bahan :
  • 200 g cendawan tiram putih - dibersihkan dan dihiris
  •  10 - 15 biji cili api hijau  / merah
  • 3 ulas bawang putih
  • segenggam ikan bilis
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • 1 sudu kecil sos tiram- (Ayu tak letak)
  • sedikit garam
  • 1 sudu kecil gula
  • sedikit air asam jawa
Cara-cara :
  1. Tumbuk lumat bawang putih, kunyit, cili api dan ikan bilis.Salam
  2. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumis bahan-bahan tumbuk hingga garing.
  3. Masukkan cendawan dan sos tiram. Gaulkan sebati. 
  4. Masukkan bahan-bahan selebihnya dan tumis lagi hingga airnya kering. 
  5. Setelah itu, angkat dan hidangkan.
Sources:-From dayangjack.blogspot.com

Thursday, October 21, 2010

Karipap Inti Sedap

Karipap Inti Sedap, memanglah sedappp.. memanglah sesuai betul dengan namanya...hehe ..cayalah I dah 2 kali buat ..first time buat tak cukup....buat lagi lah ni....my kids memang suka karipap or kat sini kita panggil epok2 ...Special part was the inti ada telur rebus..kalau beli punya 1 ketul boleh makan 50cent -80 cent tau...memanglah puas hati buat ni.. Recipe dari Hana yang pandai masak tu lah..Thank you ya Hana..akak, minta izin link kan keblog hana untuk steps mengelim epok2 tu ya...

Bahan2 -(20 biji)
  • 250g tepung gandum
  • 2 sudu besar marjerin - panaskan (klu nk buh semua myk panas pon bleh)
  • 2 sudu besar minyak masak - panaskan
  • garam
  • air 
 INTI
  • 5 biji kentang@keledek - bleh juga dicampur-(Ayu gunakan kentang aje)
  • 200g daging@ayam cincang@ peha ayam boneless potong kecik2@ bleh nk masukkan tulang2 ayam skali, tp masa nk isi inti asingkan la tulang2 tuh. cara yg nih lg sedap!
  • setangkai daun kari dan daun sup cincang halus
  • 2 biji telur rebus - di belah 6/lebih setiap biji @ potong dadu-(Ayu potong baji so rebus dalam 5 biji)
  • 2 1/2 sudu besar kari ayam/daging - bancuh dgn sedikit air
  • 1 biji bwg besar
  • 2 ulas bwg putih
  • garam
  • gula - jika perlu
  • air

Method:-

  1. Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). Gaul rata gune sudu sbb panas.Bancuh garam dan air. Masukkan sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.
  2. Untuk buat inti - kentang@keledek dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
  3. Blend bawang besar dan bawang putih. Tumiskan bhn2 tersebut dan juga daun kari hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata. Kemudian masukkan kentang@keledek, ayam@daging, air dan garam secukup rasa. Rebus sehingga kentang empuk dan ayam@daging masak dan air kering. tutup api.taburkan daun sup.
  4. Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses mencanai. Asingkan daun kari dan juga tulang2 ayam jika ada.
  5. Masukkan inti kentang dahulu dan buh satu hirisan telur tadi dan tutup serta kelim@cetak mcm biasa. *telur rebus bleh juga dipotong dadu dan dcampurkan ngan inti kentang@keledek tadi.
  6. Goreng dengan api yang sederhana. Dah masak bleh la mkn....:) 
Sources:-From han6877@myresipi.com & hanamemories.blogspot.com

Nasi Goreng Cendawan

Mushroom Fried Rice, browse the net for the recipe, as usual combine here and there, according to what available in the fridge and according to my taste...hehe..senang buat nasi goreng kalau malas nak masak or kalau semuanya dah kebulur  sebab cepat & sedap....boleh gitu.. ni menu hari tu..bukan hari ni ya..hehe

Ingredients:-
3 pinggan nasi putih
2 packet cendawan tiram dihiris -150g each
1 biji bawang besar dihiris
2 ulas bawang putih diketuk
10 biji cili padi diketuk-(ikut kepedasan)
2 sudu besar bawang kisar

1 keping fish cake dihiris
1 cawan isi ketam bites-crab stick pun boleh dipotong kecil
2 sudu besar lada sulah
1 cube stok ayam
3 sudu besar sos tiram
3 biji telur
sedikit air
garam & perasa secukupnya

Method:-
Panaskan minyak tumis bawang hiris, bawang putih hingga naik bau. Masukkan cili padi ketuk,bawang kisar, fish cake, cube ayam dan gaul rata. Masukkan sedikit air, isi ketam, sos tiram, lada sulah dan gaul rata. Masukkan cendawan,  gaul rata. Pecahkan telur biarkan dalm 1/2 minit baru dikacau. Masukkan garam & perasa dan nasi. Gaul rata dan goreng hingga nasi betul2 kering. Siap untuk dihidang.
Sources:-From resepi.mesra.net

Tuesday, October 19, 2010

Steam Chocolate Mini Cakes

Made this for Marysa's chocolate craving breakfast...so far she is my best customer!!..hehe..cause she never feel bored with my chocolate cakes...the boys, now seems macam dah tune down sikit although chocolate cakes yang dicari compared to the rest.....made this before..but this time I made in small moulds so senang for her to finish up ...


Ingredients:-
1 cup cocoa powder(sieved)-(serbuk koko-diayak)
3/4 cup fine sugar-(gula halus)
250g butter-(mentega)
1 cup fresh milk-(susu segar)
1/2 cup condensed milk-(susu pekat)
160g plain flour-sieved 2x -(tepung gandum-diayak 2 kali)
1 tsp bicarbonate of soda
3 eggs-(telur)

Method:-
Double boil cocoa powder, condensed milk, fresh milk, butter and sugar till incorporated. Let cool and put aside. Sieve flour and bicarbonate of soda together and put aside. Whisk eggs no need to be too fluffy. Add in cocoa mixture and mix well. Add in flour/bicarbonate of soda bit by bit and fold lightly. Grease baking tray with butter, add batter into mould and steam with a medium heat for about 1 hour 45 minutes. Cover mould with aluminium foil.-(Masukkan serbuk koko, susu pekat, susu segar, mentega dan gula kedalam mangkuk dan masak dengan kaedah double boil. Bila semua bahan cair, matikan api dan biarkan ia sejuk sebentar. Ayak tepung bersama bicarbonate soda ketepikan. Pukul telur tak payah sampai kembang. Masukkan adunan coklat tadi dan gaul rata. Masukkan tepung sikit demi sedikit. Gaul menggunakan spatula. Sapukan loyang dengan sedikit butter dan tuangkan aduna kedalamnya. Kukus kek dengan menggunakan api pertengahan selama 1 jam 45 minit. Tutup loyang dengan aluminium foil.) 

Chocolate Ganache:-125g dark chocolate
100g whipping cream
1/2 tbsp butter

Method:-

Using double boiler method again, add whipping cream, dark chocolate and butter and let them melt and let cool slightly before decorating.

Cumi Cumi Goreng Garing

 This dish what normally Mr Hubby would order if the restaurants that we went serve this in their menu..Crispy Fried Cumi cumi (small squids) ...When I saw the small squids the other day..I bought 1kg of those, purposely to make this..after boiled them, looks like 1/2 kg pulak cause the squids macam shrink lah..hahaha..
Anyways, as I was too excited about cooking this dish, I overlooked 1 step!!!..I forgot to fried the squids after boiling them!!!...instead I just dump everything into the sauce after it thickens...the squids should looked  crispy as the name stated...apa2 pun tetap sedap and the taste is almost there...hehe..next time boleh buat lagi ni..

Ingredients:-
1/2 kg sotong kecil
1 sudu kecil  bicarbonate of soda
1 sudu kecil garam
(Bahan2 direbus 10 minit kemudian digoreng garing)

Ingredients for Sosnya:-
3 sudu makan tomato sos
2 sudu kecil  gula
5 biji bawang putih dikisar
2 sudu besar cili kisar
1 sudu makan worcestershire sos
garam & perasa secukupnya
daun parsley
daun salad

Method:-
Tumis cili kisar hingga kering. Masukkan bawang putih, tumis lagi hingga wangi.
Kemudian masukkan sos tomato, gula, worcestershire sos, gaul hingga pekat.
Kecilkan api, masukkan sotong goreng, garam & perasa gaul rata dan matikan api. Hiaskan dengan daun parsley dan daun salad ketika menghidang.
Sources:-From Arni Maoni@Resipi ceria keluarga

Monday, October 18, 2010

Mee Hoon Goreng Tom Yam

Ever fried this mee before, but quite sometimes ago, I think during my early days of blogging..hehehe..dulu dapat recipe from MYR, and I convert kan kebahasa Inggeris, tapi bila cari2 recipenya balik macam tak ada lagi ler..so this time I ambik dari tuan punya recipe dari Nor Terengganu itu sendiri..lagi freshly squeezed gitu..hehe..Minta izin diletakkan disini sekali  lagi ya Nor, kali ni kita tak ubah bahasanya..hahaha..

Sedap mee hoon goreng tomyam ni..kalau nak varieties kan goreng mee tu, bolehlah cuba ya..

MIHUN GORENG TOMYAM
  • 1 bungkus mihun - rendam, bila lembut, toskan
  • 300gm udang
  • 200gm isi ayam
  • 3 ulas bawang putih - diketuk
  • 5 ulas bawang merah - dikisar
  • 2 batang serai - diketuk sedikit
  • 2 kiub perencah tomyam (maggi/knorr)
  • cili api - bagi yg mahukan lebih rasa pedas
  • 1 biji telur
  • 3 helai daun limau purut - dicarik2kan
  • sayur kobis - di potong pjg (halus)
  • carrot - dipotong pjg (spt btg mancis)
  • 2 biji tomato - dihiris nipis2
  • 1 mangkuk air - jika ingin mi basah lebihkan sukatan air
  • daun saderi
  • Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan serai hingga wangi. Masukkan ayam dan kacau.
  • Masukkan pula bawang merah yg telah dikisar dan perencah tomyam. Goreng sehingga pecah minyak.
  • Masukkan udang dan gorenglah sekejap baru masukkan telur
  • Masukkan air, garam dan gula secukup rasa. Untuk mendapatkan rasa yg lebih sedap bolehlah dibuat stok udang dengan merebus kepala dan kulit udang yg telah dibersihkan. Masak hingga mendidih dan masukkan sayur2an (kobis, carrot dan tomato yg telah dipotong) Masukkan juga daun limau purut yg telah dicarik2kan
  • Bila sayuran dah agak lembut, masukkan mihun tadi dan goreng hingga ramuan sebati dan mi menjadi lembut (Jika ingin mi yg basah lebihkan air/stok udang)
  • Hidangkan ke dalam pinggan dan taburkan dengan daun saderi yg telah dihiris halus 
Sources:-From secubitgaramNor67.blogspot.com

Sunday, October 17, 2010

Bingka Roti Berlauk

 Another auto publish,hehe..kalau masuk this post it will be Sunday morning..hehehe..wah best juga pakai auto publish ni ya..since Saturday, Sunday tak boleh duduk depan pc, lebih baik siapkan post siang2 and just do it this way..boleh kan.. this one another type of bingka, recipe from Kak Ummi Kuantan, before that recipe from CMG, originally Kak Hanieliza.Thanks semuanya for the recipe.. I letakkkan disini pula ya..
Made this on Thursday...layan dulu ya..sedap ni..

BINGKA ROTI BERLAUK (utk separuh adunan, akak guna loyang 7x7x3 in)
Bahan Bingka Roti:-
10 - 12 keping roti putih (mat guna 12 keping)
800 ml santan
3 camca besar tepung gandum
3 camca besar mentega, dicairkan
3 biji telur
Garam secukup rasa

BAHAN LAUK :-)
400 g daging cincang (mat guna daging ayam)
2 biji bawang besar, dicincang
1 biji kentang, kupas dan didadu kecil
1 biji lobak merah, didadu kecil
2 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*(*ditumbuk halus)
3 camca besar rempah kari daging
3 camca besar sos tomato
3 camca besar sos cili
500 ml air
Serbuk lada hitam (jika suka)
Garam secukup rasa

BAHAN HIASAN :-)
Hirisan daun sup
Hirisan daun bawang
Hirisan cili merah
Bawang goreng

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK BINGKA ROTI:- Panaskan oven pada suhu 190C, lenser tin berukuran 10 x 10 inci. Ketepikan. Roti disiat2 kecil dan rendam dengan santan tadi hingga kembang kemudian masukkan semua bahan untuk bingka kecuali garam, dan kacau hingga sebati. Perasakan dengan sedikit garam. Tuang dalam tin tadi dan bakar 30 minit.
  2. UNTUK LAUK :- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bahan tumbuk hingga harum, masukkan rempah kari, sos tomato dan sos cili. Kacau rata dan masukkan daging, kentang dan lobak merah. Tuang air dan masak hingga kentang dan lobak lembut. Tambah garam secukup rasa dan masak hingga kering. Kalau suka boleh tambah lada hitam. Angkat dan sejukkan.
  3. UNTUK BINGKA ROTI BERLAUK :- Keluarkan bingka dari oven tadi. Tabur bahan lauk (n0.2) atas bingka dan ratakan, kalau dapat, baki minyak dari bahan lauk jangan dimasukkan sekali. Sambung membakar selama 30 - 35 minit lagi. Bila masak sejukkan sepenuhnya. Tabur dengan bahan hiasan dan boleh potong untuk disaji sebagai minum petang atau sarapan pagi.....sedapp i tell uu!!!
  4. Sources:-From ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com  or tiffinbiru.blogspot.com 

    Saturday, October 16, 2010

    Nasi Kuah Rawon

    Salam, if this appears on Saturday morning, then I have succeeded in making this post an auto published..hehe..1st time try lor..thanks to Yat Maria!!..dah 1 year plus berblogging, baru ni cuba hehe..suakoo betul akak ni ya...pernah cuba dulu tapi entah kenapa tak pass..anyway, if its already on the blog, at this time I would be doing my weekly marketinglah..hehe

    Okay, berbalik ke menu, I tried buat nasi  kuah rawon today opps yesterday...sebelum ni pernah juga buat, but my mum yang selalu masak..this time, I cuba buat with my mum guidance & adding some ingredients according to her knowledge... normally she would lawan dengan kuah jeganan with some blanched kangkong & taugeh ontop with the rest lah..this time,  I tak buat pun..just apa yang ada dalam gambar the above..
    Some paru goreng, bagedil, sambal belacan, sambal goreng tauhu berkentang & tempe..
    Normally orang jawa pandai makan lauk ni..Walaupun kita bukan orang jawa..hehehe

    Ingredients:-
    1kg daging-(tetelan dan pipi lembu)-(Ayu gunakan daging biasa sebab tak reti makan 2 bahan tu..hehe)
    3 liter air

    200g buah keluak
    50g buah keras
    (Bahan dikisar)

    1 biji bawang besar
    2 ulas bawang putih
    2cm halia
    5 batang lada kering
    (Dikisar berasingan)

    1 sudu besar serbuk lada hitam
    1 sudu besar serbuk ketumbar
    sedikit minyak untuk menumis
    3 batang serai dititik
    5cm lengkuas dititik
    5 helai daun limau purut
    garam & perasa secukupnya

    3 helai daun salam-(Ayu tambah)
    4 tbsp kicap manis-(Ayu tambah)
    1-2 asam keping-(Ayu tambah)
    3 batang kacang panjang-(Ayu tambah)

      Kuah Rawon
    Method:-
    Daging dipotong dadu, cuci, toskan dan rebus denga 3 liter air sehingga lembut.
    Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang, halia dan lada kering yang telah dikisar  sehingga wangi. Masukkan buah keluak dan buah keras. Kacau rata, masukkan pula jintan dan ketumbar. Tumis lagi sehingga naik aromanya.
    Tuangkan rempah tumisan kedalam rebusan daging.Masukkan serai, asam keping, lengkuas, daun limau purut, daun salam, kicap manis garam & perasa. Kacau rata dan biarkan ia mendidih. Masukkan kacang panjang. Kemudian kecilkan api dan biarkan selama lima belas minit.
    Hidangkan bersama nasi putih, bergedil, tempe dan paru goreng, serunding, sambal belacan dan lauk pauk yang lain.
    Sources:-From Wan petom@resipi pesta perut 2002

    Buah Keluak. yang boleh didapati dikedai orang Melayu
    di Pasar Geylang.

    Wednesday, October 13, 2010

    Peach Muffins

    Made this moons ago..way before Ramadan..but got no chance to post . Felt that I should have posted more of iftar and sahur menu then muffins during that period. Well actually I made this for Mr Hubby's colleague during the Youth Olmpic Games Event, as they were busy preparing on the ground behind the scene..nothing special actually just that Mr Hubby requested me to bake something for the guys for their tea break during one of the days..

    Since I have got so much peaches in the can, given from my cousin, I decided to try out this recipe..I made 2 batches for them, cant really remember how many I managed to bake but it was around 30++ . 
    Mr Hubby brought over, and he told me within minutes the muffins was gone!!...hehe..
    As usual, he never reveal it was me who baked them when he was asked...:-)
    Recipe was from the same  Jessie @ Hearty Bakes that I got the Chocolate Chiffon w Choc- Ganache recipe from. Thank you Jessie. I put up the recipe here for sharing ya.

    Ingredients:
    180g unsalted butter (melted)
    220g castor sugar (reduced to 200g) -(Ayu used 170g)
    1/4tsp salt
    2 eggs (lightly beaten)
    250g low protein flour-(Ayu used cake flour)
    2tsp baking powder
    80g ground almond
    100ml fresh milk-(Ayu added another 50ml)
    1 small can of peaches (diced)

    Methods:
    ♥ Preheat oven to 180°C
    ♥ Prepare muffin tin lined with paper cups
    ♥ Sieved together low protein flour, baking powder, salt in a bowl.
    ♥ Add in ground almond and set aside
    ♥ In another bowl, mix melted butter with sugar, beaten eggs & milk. Stir till well combined
    ♥ Pour liquid mixture into the dry ingredients. With the spatula, gently fold all the ingredients to form a wet batter
    ♥ Add in diced peaches, stir lightly
    ♥ Spoon into paper cups and bake for about 25mins or till cooked
    ♥ Leave muffins to cool on cooling rack
    Sources:-From hearty-bakes.blogspot.com

    Daging Goreng Sawi Asin

    This was actually requested by Mr Hubby, ..do you know what he said when he asked me to cook for him this?..here it goes..

    Mama:-   I have already thawed the frozen beef, what would you like me to make the beef for dinner?

    Mr Hubby: - Ermmm...beef eh..ermmm....I really dont knowlah Ayu!..Since you start  blogging, I have already forgotten what my late mum's dish taste likelah!!!!...you and your new recipes!!!...

    Mama:-  Uish!!!...dont any how say lor..its because you seldom home for dinnerlah!! now you blame me for not cooking your favourite dish pulak..,anyway the new recipes are nice whaaaaatttt???

    Mr Hubby:- Nicelah, but dah lama u  tak masak my mum's style......Ok,.... daging goreng sawi asin, kalau tak tahu call my sis - tar!..(with his eyes closed and shake his head pointing to the phone.. as if I dont know how to cook that dish huh)

    Mama:- Amboi ..amboiiiiiiiiiiiiiiiii...TAAAAA-----HU LER..tengok orang sikit lah!!.....hahahaha..

    Ingredients:-
    500g  daging  dihiris tipis- direbus dengan sedikit air & sedikit halia kisar hingga empuk.
    1 sudu besar sos tiram
    2 sudu besar kicap manis
    sedikit garam & perasa
    (Campurkan bahan2 atas lepas daging direbus dan perap sekejap)

    350g sawi asin-(pickled mustard leaves) -bilas beberapa kali supaya tak masin dan hiris
    1 biji bawang besar dihiris bulat
    2-3 biji bawang putih dihiris tipis
    1 inci halia dihiris tipis
    10-15 biji cili api dihiris atau ketuk -(ikut kepedasan)-(Ayu suka lagi pedas)
    1 sudu besar sos tiram
    1 sudu besar kicap manis
    2 biji limau sambal diambil jusnya
    sedikit air
    garam & perasa secukupnya - gunakan sedikit, kalau perlu

    Method:-
    Gaul daging yang telah direbus hingga empuk tadi bersama sos tiram, kicap manis, garam & perasa dan perap sekejap. Panaskan minyak, dan goreng daging yang telah diperap tadi hingga agak garing.
    Bila sudah masak, ketepikan ditepi kuali. Masukkan bahan2 hiris- bawang besar, bawang putih, halia & cili padi dan gaul hingga layu. Satukan daging dengan bahan2 tadi hingga rata.
    Masukkan sawi asin yang telah dibasuh dan hiris, gaul lagi. Masukkan 1 sudu besar sos tiram, 1 sudu besar kicap manis, sedikit air & jus limau sambal, gaul rata. Rasakan kalau needs to tambah garam & perasa tambahlah ya ikut keperluan masing2. Bila semuanya dah secukup rasa, matikan api, siap untuk dihidang.

    Deep Fried Tofu w/ Vegetables

    I've got a few soft tofu in my chiller that I thought of making hot plate beancurd...but it has been there since I  cant remember when,  ....I checked my vegetables compartment only cabbage yang ada, so I just fried using that lah and adjusted to my taste....made a bit berkuah so tak payah masak lauk berkuah..hehe..cili padi tu just for decorations aje ya..lauk ni tak pedas...

     Ingredients:-
    1 keping tauhu jepun-potong bulat
    Sayur sawi-potong halus -(Ayu gantikan dengan kobis)
    *1 biji bawang putih & 1 biji bawang kecil
    1 sudu/k sos tiram
    1 sudu/k tepung jagung
    Garam & air secukupnya
    1 biji telur-(Ayu tambah)
    Minyak utk menggoreng&menumis
    Method:-
    Panaskan kuali dgn minyak dan gorengkan tauhu jepun sehingga kekuningan.
    Panaskan kuali lain dgn sedikit minyak.
    Tumis bahan2 *.Masukkan sedikit air & garam.Masukkan juga sos tiram & sawi (kobis) yg telah dipotong.
    Bancuh tepung jagung dgn sedikit air.
    Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau..kalau terlalu pekat tambahkan sedikit lagi air.
    (Ayu pecahkan telur) dan gaul rata.
    Tuang kan kuah keatas tauhu yg telah digoreng tadi. 
    Sources:-From farihafaizal@myresipi.com

    Tuesday, October 12, 2010

    Tiramisu

    Dessert for the guests...2 rolls of the swiss rolls, could get 6 glasses of the above...Prepared this on Friday night so that it would be just nice for the guests on Saturday afternoon....they were quite impressed actually with this..hehe....yalah, after lunch still made tea and serve them this....alah2 orang putih gitu...kakahhha....

    Recipe I've got from  Kak Ummi Kuantan . Original dari Kak Hanieliza, terimakasih banyak2 kerana sudi berkongsi resepi dessert ni...

    Bahan:-
    • 1 gulung kek swiss roll kopi-(Ayu used about 2 rolls- 150g each)
    • 250 gm keju cream [philidephia]
    • 150 ml yogurt asli
    • 1/2 cawan gula
    • 1 biji lemon [ambil jusnya] - (kalau xnak masam sgt, ambil separuh jus jek)-(Ayu tak gunakan sebab yogurt yang  Ayu gunakan dah cukup masam)
    • serbuk nescafe
    Larutan Agar-agar:-
    • 1/4 cawan air
    • 1 sudu kecil serbuk agar-agar

    Cara
    1. Kek swiss roll dihiriskan nipis.
    2. Masakkan larutan agar-agar sehingga mendidih.
    3. Pukul keju, gula dan yogurt sehingga gebu.-(Ayu pukul bahan2 ni dulu baru masak larutan agar2 kerana takut agar2 cepat keras.)
    4. Masukkan perahan jus lemon dan kacau lagi.
    5. Masukkan larutan agar-agar dan kacau rata.
    6. Susunkan hirisan kek dalam bekas kaca atau gelas.
    7. Tuangkan adunan keju dan rata.
    8. Letakkan lagi hirisan kek dan tuangkan lagi adunan keju tadi.
    9. Ayakkan serbuk nescafe dan sejukkan sebelum dihidangkan

    NOTA:
    Desert ini memang agak moist dan lembut..so kena makan gunakan sudu.. tapi memang sedappp. Sources:-From ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com & hanieliza.blogspot.com

    Nasi Ayam Ipoh

    Salam, wanted to post this yesterday but I just couldnt ....got a terrible cramp (women's sickness)..and just felt lying down aje....hai dah tua2 pun masih sengugut ke?..hehe....ish burukkk!!...Anyway, made this Nasi Ayam Ipoh again as we got guest coming over for lunch on Saturday....Mr Hubby's friend & family of  6(the couple & 4 big kids)...I prepared this as this was quite easy and nice..hehe..

    I used 2 large chickens for this, and it was gone just like that..hahaha..and ALL for the guests!!!..They seems to enjoy this nasi ayamlah!!!...Of course I felt glad & proud when my business was good,...hehe..but after they left, I told Hasif to buy 1 more chicken cause we ran out of chicken!!!..hahaha..so I boiled the chicken again and fried for our lunch pulak...kikiki..

    Bahan Unutk Nasi:-Ingredients for Rice:-
    4 mug beras-(4 mug rice)
    4 1/2 mug air rebusan ayam-(41/2 mug chicken stock)
    2 inci halia*-(2 inches ginger)
    3 biji bawang putih*-(3 garlics)
    3 helai batang daun bawang (ambik bhgn bawah dia...yg ada buah dia tu sekali)-(3 spring onions, take the bulb below)
    1 sudu besar minyak bijan-(1 tbsp sesame oil)
    2 sudu besar sos tiram-(2 tbsp oyster sauce)
    2 helai daun pandan-(2 pandan leaves)
    4 sudu mentega-(4 tbsp butter)

    Bahan Untuk Ayam:-Ingredients for Chicken:-
    1 ekor ayam-(1 whole chicken)
    3 biji bawang putih*-(3 garlics)
    1 inci halia*-(1 inch ginger)
    3 sudu besar kicap lemak manis-(3 tbsp sweet soy sauce)
    2 sudu besar sos tiram dan 1 sudu besar cuka-(2 tbsp oyster sauce + 1 tbsp vinegar)
    1 sudu besar madu ( kalau tak dek pun tak pe)-(1 tbsp honey optional)

    Bahan Untuk Sup:-Ingredients for Soup:-
    air secukupnya-(water to estimate)
    4 bawang putih diketuk-(4 garlics crushed)
    3 inci halia di hiris-(3 inches ginger sliced)
    3 helai batang bawang-(3 spring onions take the bulb)
    1 biji sengkuang dipotong dadu-( 1 yam bean diced)
    1 sudu besar serbuk lada sulah-(1 tbsp white pepper powder)

    Bahan  Untuk Cili:-Ingredients for Chilli Sauce:-
    10/15 biji cili burung-(10/15 birds eye chillies)
    6 biji cili merah-(6 red chillies)
    sedikit halia (ambik dari rebusan)-(a few slices of ginger, taken from soup)
    5/6 biji bawang putih-(5/6 garlics)
    1 biji limau kasturi/nipis-(1 lime juice)
    sedikit air dari air rebusan ayam-(some water from soup)
    garam n gula secukupnya-(salt and sugar to taste)
     (Masukkan semua bahan didalam blender dan blend hingga hancur- 
    Mix all the ingredients and blend till fine)

    Bahan Untuk  Kicap:-Ingredients fro Soy Sauce
    5 biji cili burung-(5 bird eyes chillies)
    sedikit halia (ambik dari rebusan)-(some sliced ginger from the soup)
    4/5 biji bawang putih-(4/5 garlics)
    kicap secukupnya-(soy sauce to estimate)
    air rebusan ayam secukupnya-(chicken stock to estimate)
    tepung jagung di campur dgn air secukupnya (utk pekatkan) -(corn flour mix with water-for thickening)
    (Blend semua bahan kecuali tepung jagung. selepas blend isi dalam periuk dan panas kan atas dapur. agak2 dah panas..boleh la di masukkan tepung jagung dicampur air secukupnya utk memekatkan kuah).-(Blend all the ingredients, heat up in a pan, when slight hot add in corn flour which has been mixed with water to thickens the sauce)
    Bahan Hiasan:-(Garnishing)
    tomato, salad, daun sup dan bawang, timun-(tomatoes, chicnese celery, spring onions and cucumber)

    Method:-
    Mula2 buat air rebusan ayam...(bahan2 dalam sup) masukkan semua bahan...kecuali sengkuang dan serbuk lada sulah. tutup periuk dan masak hingga didih.Selepas air mendidih, masukkan ayam. biar ia masak selama 20 minit. selepas 20 minit, angkat ayam tadi dan toskan.-(First make the chicken stock, add all the soup ingredients except yam bean and white pepper powder. When boiling, add in chicken and let it cook for 20 minutes. Dish out and drained .)

    Method Untuk Nasi:-Method for Rice
    Mula2 masukkan majerin dalam periuk elektrik, biar ia mencair, kemudian masukkan bahan*  yg telah di blend. biar naik bau. kemudian masukkan batang bawang dan daun pandan. bila dah layu sikit masukkan sos tiram dan minyak bijan. kacau2 sekejap,kemudian masukkan beras, sedikit garam dan air rebusan ayam. biarkan hingga nasik masak.-( Heat butter in rice cooker till melts, add in blended* ingredients and let it cook till fragrant. Add in spring onions bulb and pandan leaves. When soft, add oyster sauce and sesame oil. Stir well and add in washed rice, salt and chicken stock. Let it cook normally)

    Method Untuk Ayam:-Method For Chicken
    Ayam yg telah di toskan tadi di masukkan kedalam satu magkok besar. masukkan bahan* yg telah di blend dan semua bahan2 lain...kacau2 rata dan biarkan 1/2 jam. selepas ayam diperap, boleh lah digoring atau di bakar dalam oven. kalau nak goring jgn goring terlalu lama...agak2 kaler dia dah bertukar kehitaman boleh diangkat terus.-(Put drained chicken in a big bowl, add in blended* ingredients and fpllowed by others. Mix well and let it marianted for 30 minutes. Can be fried or baked. Dont fry too long just as long the colour reaches to slightly darkened dish out.)

    Method Untuk Sup:-
    Baki air rebusan tadi didihkan kembali bersama sengkuang dan serbuk lada sulah. kalau air rebusan dah berkurangan boleh lah di campur dengan air biasa. masak hingga didih. perasakan sup. (Ayu masukkan 1 kuib ayam, garam dan serbuk perasa untuk ini)
    selepas semua dah masak, boleh la di makan...cara penyediaan...timun, tomato dipotong nipis2. daun sup dan bawang di potong halus dan di masukkan kedalam sup tadi.-(The balance chicken stock, continue to boil together with the dice yam bean and white pepper powder. If chicken stock has reduced, add more water and let it boil till cook.( I added 1 chicken cube, salt and msg for this)
    When all has been cooked, serve wtih sliced cucumber, tomatoes. chicnese celery and spring onions.)
    Sources:- From quinnie@myresip.com

    Friday, October 08, 2010

    Cocoa Bottom Banana Bars

    Made this last week, before the Triple Choco Caramel kek tu...wanted to clear off my blackened bananas which has been in the fridge for centuries..heheh when I saw this kat rumah Jun  tak fikir 2-3 kali sebab so far memang belum try buat brownies with banana flavour..hahaha...since kat method tu original recipe stated brownies pan, I assumed this was brownies lah..hehehe..after baking this ...the  brownies was the cakey type, it is not chewy or fudgy, but more to cake lah...sedap juga pada I ..my mum & my Marsya  pun suka makan...Thanks Jun for sharing..

    Ingredients:-
    1 cup sugar-(Ayu used 3/4 only)
    1/2 cup (1 stick) butter, softened-(about 113g)
    5 ripe bananas, mashed-(Ayu put more)
    1 egg
    1 teaspoon vanilla extract
    1 1/2 cups all-purpose flour
    1 teaspoon baking powder
    1 teaspoon baking soda
    1/2 teaspoon salt
    1/4 cup unsweetened cocoa powder

    Directions:
    Preheat oven to 350 degrees. Grease a 13x9 inch baking pan (or, if you have a special brownie pan, go ahead and grease that...these pans are the best!).-
    Beat sugar and butter in a bowl until creamy.
    Add bananas, egg and vanilla and beat until well blended.
    Combine flour, baking powder, baking soda and salt in a medium bowl. Add this mixture to the banana mixture and beat until well blended.
    Divide batter in half. Stir cocoa into one half. Spread the chocolate batter into the prepared pan. Top with the plain batter; swirl with a knife.
    Bake for 30 to 35 minutes or until edges are lightly browned and a toothpick inserted in the center comes out clean.
    Cool completely in pan on a wire rack. Cut into bars.
    Sources:-From yummylicious-jun.blogspot.com

    Mee Goreng Jawa

    First time buat & rasa mee goreng jawa ni...recipe dari dapur Kak Aidah, yang duduk di Pahang..uish sedap juga rasanya tau..tapi memang pun ada leceh sikit part, nak rebus udang & ambil airnya serta nak kisar buah keras tu, tapi memanglah puashati, pada I lah ya cuma derhaka sikit sebab tambah itu & ini....mee ni dia memang basah2 gitu, sedap bila dimakan time panas2 lagi..Thanks Kak Aidah, minta izin di letakkan disini ya...

    Ingredients:-
    1 kg mee kunig
    10 biji buah keras - dikisar halus
    2 biji bwg besar - 1/2 ditumbuk halus dan yg lainnya dihiris.
    5 sdm cili kering yg telah dikisar
    lengkuas sebesar ibu jari - dititik
    3 ulas bawang putih - dikisar
    1 sdm lada hitam - dikisar
    1 genggam udang kering - dikisar
    1/2 kg udang basah - dikopek dan diambil kulitnya dan direbus untuk dijadikan air rebusan
    200 - 300 gm sotong
    Sawi
    Kobis
    Lobak Merah-(Ayu tak letak ni)
    Bunga jagung-(Ayu tak letak ni)
    Taugeh-(Ayu tambah)
    3 biji telur -(Ayu tambah)
    2 sdm kicap pekat
    2 cawan air rebusan udang

    sedikit aje garam & sedikit perasa-(Ayu tambah)

    Cara2 menyediakan:
    Tumiskan bwg besar yang dihiris sehingga kekuningan.
    Kemudian masukkan cili kering, bwg putih, lada hitam, buah keras & udang kering.
    Apabila bahan tadi garing masukkan air rebusan udang diikuti dengan udang & sotong
    Masukkan mee. Jika air rebusan tidak mencukupi boleh ditambah sedikit air.
    Kemudian masukkan sayuran diikuti dengan kicap pekat.
    Akhir sekali masukkan garam mengikut cita rasa masing2.
    Sources:-From aidahomeer.blogspot.com

      Sotong Masak Lemak Cili Api Nenas

      Sotong lagi & masih lagi lauk sahur dibulan puasa...heheh bilalah nak game masukkan posting lauk bulan ramadan ni ya..sampai nak habis syawal masih belum habis masuk...tak apalah asal ada recipenya tak kisah lah bila I masak ni kan...kan..kan

      Ingredients:-
      1kg sotong dipotong ikut suka
      *5 ulas bawang merah
      *2 ulas bawang putih
      *3 cm kunyit hidup
      *2 cm halia
      *20-25 biji cili api-(Boleh adjust ikut kepedasan)

      11/2 cawan santan
      1/2 biji nenas kecil dipotong ikut suka
      2 batang serai diketuk
      air asam jawa sekucupnya or asam keping
      air secukupnya
      1 helai daun kunyit
      garam & serbuk perasa secukupnya

      Method:-
      Masukkan bahan2 * kisar, serai, daun kunyit, dan santan kedalam periuk. Kacau hingga menggelegak diatas api sederhana. Masukkan nenas  dan sotong. Tambahkan garam & perasa dan air asam jawa. Bila sudah sebati dan sotong sudah masak matikan api. Jangan lama sangat nanti sotong liat.

      Cucur Udang Geragau

      Salam tengahari Jumaat yang agak berkabus ni...harap semua dah dapat rasa sorang sikit kek coklat yang kat bawah tu ya..hehe..alah yang ada dah dapat colit pun coklatnya tu... dah makan manis, meh makan cucur udang geragau pulak...recipe from CMG, cucur  ni dah 4 kali buat termasuk ni, cuma yang terakhir buat ni aje yang sempat diambil gambar...I used udang geragau yang fresh punya, beli kat apek jual ikan yang dah ready packed 1 bungkus S$2..itu pun tak sempat nak kasi dia sebati(put aside sekejap) dah terus goreng, mungkin kalau ketepikan sekejap  my cucur ni cantik aje macam CMG's cucur udang, gebu gitu...I goreng pun garing sikit, memang suka gitu..hehe sedapp ler itu sebab buat dah a few times, ada kentang dalam nya yang I suka..
      As usual ya Che Mat, akak put up the recipe here for sharing & rujukan akan datang..Thank you.

      BAHAN-BAHANNYA :-)
      70 g udang geragau kering (kalau yang segar, guna 150 g)-(Ayu gunakan yang segar)
      1 biji bawang besar, didadu
      1 biji kentang, didadu kecil2
      1 biji cili hijau hiris halus
      1 biji cili merah, hiris halus
      3 tangkai daun sup, hiris-(Ayu lebihkan -daun sup & daun bawang)
      3/4 camca teh garam
      1 camca teh baking powder
      2 cawan tepung gandum
      1 3/4 - 2 cawan air suam (kurang lebih)
      Sos cili, sebagai pencicah

      CARA MEMBUATNYA :-)
      1. Udang geragau direndam, cedok udang yang timbul dan asingkan dalam bekas lain, rendam lagi sekali dengan air yang baru. Ini kerana udang geragau kering dikhuatiri mengandungi pasir2 halus, jadi bila rendam pasir dia jatuh ke bawah, kalau guna yang segar, buang kotoran, cuci dan toskan.
      2. Dalam satu bekas, masukkan udang geragau tadi (toskan dahulu), bawang besar, cili hijau/merah, daun sup, kentang, kentang dan garam. Gaul rata.
      3. Masukkan tepung dan baking powder, kacau rata dan tuang air suam tadi sedikit demi sedikit hingga mendapat adunan yang sempurna (tidak terlalu cair), kiranya boleh di"jemput" dengan tangan untuk dibuat cekodok.
      4. Goreng dalam minyak sederhana panas dengan kaedah mencedok dengan sudu atau men"jemput" dengan tangan, pastikan anda basahkan hujung jari sebelum men"jemput" adunan tadi. Goreng hingga kuning keemasan, angkat dan letak atas paper towel. Hidangkan bersama sos cili....
      Sources:-From tiffinbiru.blogspot.com