Tuesday, February 22, 2011

Apam Beras

Akhirnya tercapai sudah hajat dihati nak buat apam beras ni...geram kita tengok ramai yang dah buat apam beras, apam snow white & the 7 dwarfs, apam labu, apam keladi..dan apam2 yang sewaktu dengannya...
memanglah betul kata teman2,..this apam is very the soft and sedap!!..rasa gulanya just nice & boleh digrade kan the perfect 5/5..boleh buat lagi ni..pass the Iso standard!!..
Thanks cha@myresipi.com for this recipe.

Bahan-bahan ( 5 org )

  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn tepung gandum
  • 2 cwn tepung beras
  • 1 cwn brown sugar
  • 3/4 cwn gula
  • 2 1/2 cwn air
  • 1 sudu kecil yis (mauripan)
  • kelapa parut dgn sedikit garam

Cara-cara

  1. blend nasi dan air sehingga hancur.
  2. setelah hancur,campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
  3. dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
  4. selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
  5. perap selama 3 jam.
  6. masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
  7. hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..siap! 
  8. Sources:-From  cha@myresipi.com

23 comments:

anymz said...

wah!ayu sudah mengapam jugak ya..musim2 panas ni sedap makan apam je kan?...ada lagi tak tu..jap lagi akak sampai.simpan sepuloh ketul..hehe

ilahjy said...

wah canteeekkknyee apam ayu kala mala digabungkan teramat lawa...sayang nak makan kalu mcm ni ayu..

Nieza said...

sedap kan apam ni kak ayu..lembut jer nieza kalau mkn ni maunya sampai 10 ketoi haha suka apam gebus ni..nampak kak ayu buat ni cun jer colournya.

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

mengancam ni kak ayu...mesti sedap sangattt...hujan ni lapar nak satu cukup la...

Chik Mimi said...

kak kita pun belom try hak ni nak ghase dulu lah tp dah bg 5/5 tu sure sedapkan kak

fara dean said...

kak ayu..comeiilah apam tu..siap ada 2 colors lg..sesuai d makan dgn nasi hujan panas tu..nampak sungguh mnyelerakan!

Ayu Safieza said...

Yeeeeeeeeeeeeeehaaaaaaaaaaaaaaaaaa....dinda dtg lagi....nak tapau apam beras yang menawan iteeeww...

Fuhhh..letih mngejor entry kakakku ini.....:))

hana said...

kakyuuuu... jom kiter tuko apam! cantik kiut miut apam akak tuh! mcm tk puas mkn apam labu nk yg nih pulak!! hihi....

mokwonik said...

ayu...chomel2..mokwo salin resepi dulu..mcm nak buat..banyak jugak version apam yg guna nasik nih yeh!

Kak Rosaliza said...

Assalam ayu...comelnya apam beras tu..sedapkan apam ni

Mimiey.. (^-^) said...

manyak cantik kak ayu...kak ayu punya kaler memang menawanla..mau 10 ketul...hehehehhe

Yat Maria said...

Salam kak Ayu..

uiishhhh santek jelita menawan apam nih!! sana sini Yat tgk apam...kita nak wat tunggu la hari jumaat malam or sabtu ajer...:(

Sizuka said...

ayu, lawanya apam. kalau i dapat apam ni, sah2 i simpan, tak bagi org sentuh sebab cantik sgt :D

KakAsma said...

Auntie ayu..Umar datang nak ghasa sikit apam auntie buat..cantik,gebu sika tengok..ada lagi tak...Umar nak bolehkan???Malasih wish birthday buat Umat tuhari yer

zawani yusoff said...

cun la kak apam ni..hihi..nak sepiring=)

eina said...

aduyaiii..terasa2 lagi kat tekak ni rasa apam nih..memang sedapkan..anak2 eina suke sgt...mak nye je yg malas sikit..hahaha

zarin said...

wow! cantik arrr apam kak ayu tuuuu. kalau anak kita tengok confirm suruh kita buat tapi kita ni takut skit nak buat apam..asyik tk jadi jeee :D

Wanieyra said...

cantiknya......

Fiza Amran said...

k ayu... gebu gebu apam bila makan mesti lmbt rasanya

Naz said...

Kak Ayu...
Seindah namamu..
Secomel rupamu..
Begitulah indah dan comel apam berasmu..

Kakkkkk...... cantiknya..

hani said...

salam kak ayu,
cute apam tuu...saya dah fobia buat apam beras, selalu kena sumpahan..!! tak mo mekar...sedey

Ayu said...

anymz - haha..itu dia pukulan angin apam sudah melanda kesini kak..hehe
alahai akak dah book ticket ke?..kalau kejap lagi sampai memang confirm kena tunggulah sebab nak perap & nak kena buat lagi..hehe

ilahjy - haha..kita makan yang tak cantik dulu last2
baru yang dalam gambar ni..hehe

nieza - memang sedap nieza, ok nanti akak perapkan lagi adunan
nya tu ya..nak 10 ya..ok coming up..

nazrah bakery - uish 1 tak cukup naz, mesti tahi gigi aje..hehe
kena lebih tu..

chik mimi - tak payah rasa dulu..terus godeh..hehe cewahh!!..
pepandai aje..ya..sekali tak kena dgn selera mi, mampui akak..haha

faradean - oh 3 colour actually..hehe..entah kenapa mood nak mengaler lah pulak terover rajin..hehe

ayu safieza - alamak cowgirl ke tu?..yehhaaa dia bunyi..haha
hehe..letih mengejor ya ayu..tak apa lain kali slow & steady..
cina cakap ban2 lai..haha

hana - marilah hana..tapi apam akak tak merekah..
nak rasa2 apam labu pulak macam mana..

mokwonik - silakan mokwo..tulah banyak apam recipe hingga kita pun tak tahu yng manan nak cuba..haha

kak rozaliza- walkslm, memang sedap kak, akak pun dah cuba ya?..

mimiey - boleh2 nak 10 ketul ya..itu akak apa perap lagi nanti boleh share
dgn yang lain ya..hehe

Ayu said...

yat maria - walkslm, tak apa yat, tak kisahlah bila2 nak cuba tu..asal ada keinginan nak buat kan..hehe..biasalah wanita berkerjaya..bila ada waktu aje..akak dulu, janagn harap ler..apam ke apom ke..semua tak ada time..hehe

sizuka - haha..alahai..kita pun yang dalam gambar tu lah kita makan last
sebab yang paling cun among the rest..hehe

kakasma - boleh umar!!..umar punya pasal mesti auntie kasi punya..meh cium sikit..
itu upahnya..heheur welcome , semuga umar membesar dengan sihat & pandai ya..

zawani - thanks wani, nanti akak kasi sepinggan ya..hehe

eina - memang sedap kan eina, eina dah cuba juga ya..oh anak2 suka makan, lagi best tu..

zarin - budak2 suka colour2 yang vibrant kan zarin..tapi anak2 akak apam2 , kuih2 dia orang tak makan..sebab cakap kuih orang tua..hehe sabor ajeler..

wanieyra - thanks dear..saje aje main2 dgn colour..

fiza amran - memang lembut fiza, 1 tak cukup, mesti go for another 1 ..
lama tak dengar suara..sibuk ya..

naz - alamak pantun!!..tak reti balas..hehe..thanks ya naz..

hani walkslm alamak,, akak pun kalau nak ikutkan dah badi..buka fobia lagi..sekarang dah tak peduliklah mekar ke tidak..asal dia sedap sudah ler..
hahah..