Tuesday, February 01, 2011

Peria Telur Asin Berlada

Peria adalah one of  my favourite veggie..walaupun pahit, tapi sedap...besides the normal way of cooking/goreng peria which is normally I just used udang kering and telur, this time ada sikit kelainan sebab menggunakan telur asin..sebelum ni pun ada cuba peria goreng lada hitam, pun sedap juga..
Kali ni,  recipe dari Aeini AT HOme bila ternampak aje she posted this entry hari tu...terus kita serbu..hehe For those yang makan peria cubalah sedapp ni!!..Thank you Aeini kerana sudi berkongsi recipe, kita letakkan disini pula ya..

ps:- tips nak pilih peria yang kurang pahit pilih ketak2nya yang lebar..lupa pulak kita baca kat mana..tapi gitulah sikit lebih kurang..hehe

Bahan2nya
4 biji peria kecik (peria katak) - buang biji tengah dan hiris seperti dalam gambar.-(Ayu gunakan 1 biji peria besar-direndam dalam air garam selama beberapa minit, toskan)
1 biji telur masin
minyak masak
bahan yg ditumbuk / kisar
1 sudu teh udang kering - rendam dan buang airnya 2 - 3 kali
3 biji bawang merah kecil
1 ulas bawang putih
3 biji cili padi-(Ayu tambah lagi)
1 biji cili merah-(Ayu tak letak)

cara2nya
tumiskan bahan tumbuk hingga naik aroma dan garing, ketepikan sedikit dan bahagian yang disebelah lagi pecahkan telur masin biarkan hingga telur mula mengeras dan bolehlah di gaulkan sebati.. masukkan sayur peria dan kacau rata hingga sayur masak.. hidangkan panas.. tak payah garam ek.. telur dah asin..
Sources:-From http://aenisugar.blogspot.com

4 comments:

zawani said...

salam kak ayu=)mmm,xpnh lagi mkn peria masak cam ni..hihi...saye pom like peria..hihi..slalu wat masak lemak n grg wif telur...mak saye ckp,nak bg hilang ckit rase pahit peria,lepas hiris peria tu,rendam ngan air garam kjap.pastu ramas2 kan peria tu...tapi awas jgn sampai luke plak jari=)

Ezadlieza said...

salam kak ayu..

akak lieza pun suka peria katak ni..biasa buat ulam...masak camni cam besh juga yer...nak try la nanti...buat pedas2 kan...nyamannnn...

aeinio said...

acehhh ayu sebab sudi mencuba... best kan..:)

Ayu said...

zawani - walkslm, betul tu wani, akak pun baru ni 1st time cuba with telur asin..memang sedap cubalah..
samalah macam akak rendam dengan air garam juga tapi bila beli tu pun tengok juga ketak2nya tu..hehe

ezadlieza - walkslm, wah!!..lieza lagi terrorlah buat ulam..akak tak reti pulak buat ulam..masak oklah..haha..yes cubalah lieza, pedas2 memang best..akak makan sorang tau sebiji peria besar tu..haha

aeinio - aceh juga buat aeini kerana sudi berkongsi recipe..sedappp..kita suka sangattt.