Tuesday, April 05, 2011

Mee Siam Pontianak

Assalammualaikum dipetang Selasa yang sedang hujan diluar, ditepi tingkap rumah kita ni...hari ni, in fact dah berapa hari dah kita tak berapa sihat..start dari last Khamis dengan selsema..asik beresin aje..then dengan hidung tersumbat ..malam2 tidur pun susah....makan ubat selsema dah kurang then flu bertukar kepada batuk lah pulak..normally I kalau kena flu lepas tu mesti batuk...batuk dan batuk sampai 'terkucil2'..hehe..menggayakan batuk tu sampai badan naik sakit & kepala macam nak pecah sebab 'expanded' dibuatnya..tekak terasa perit dan rasa luka dan pedih bila batuk ..makan ubat batuk dah satu botol tak baik juga..so semalam, kita perah air jus limau bubuh sedikit madu kacau dalam air panas..fuh lamak..dia berlawanlah kat dalam..bayangkan kalau tangan terluka then kena perahan jus limau..tak ke pedih....kita tak peduli kita minum aje..malam terus demam lah pulak..kahkah.....alhamdullilah, hari ni macam dah kurang sikit batuk ni...tadi sempat juga kita tersenggut depan pc ni sebelum update....jadi hari ni kita sempat masukkan recipe Mee Siam pontianak ni ajelah..recipenya pun kena tengok buku so kita kena type pelan2..hehe

Dengar nama macam seram kan..bila kita beritahu my sons nama  mee siam pontianak, ni dia orang semua terberhenti menguyah then looked at me with their eyes wide open....hahahah...After explaining to them that ni pontianak bukan yang lagi satu tu, but actually a place or country yang bernama Pontianak baru they start mengunyah balik..hahaha...
Sedapp mee laksa di buat macam mee siam tau...ikhlas kita cakap..tak cukup ..budak2 tu suka sangat..sampai dah habis pun tanya lagi....actually recipe ni kita dah lama ada dan nampak dalam buku Mummy Asmah Laili ni hari tu barulah terpanggil untuk mencuba..., ternyata sedap...so the next time siapa2 yang nak variasikan mee laksa, bolehlah buat mee siam pontianak ni..

Bahan Sambal:
500g udang sedang besarnya.
Kupas kulit dan pisahkan kepala dari badannya. Kepala udang hendak digunakan untuk perencah sambal.
Gunting muncung udang yang tajam dan ketepikan.
Kisar kepala dan kulit udang dengan air dan tapis- ketepikan.

Kisar Halus Bahan berikut ini dengan air udang:-
30 batang cili kering(dibuang biji cuci bersih dan rendam dengan air panas hingga lembut)
20 biji bawang kecil
8 biji bawang putih
1 sudu teh tauco(cuci bersih)
1 sudu makan rata belacan

Bahan lain yang diperlukan:-
3 keping tauhu dipotong dadu kecil-(Ayu goreng embal2 sekejap)
sedikit air asam
3 sudu makan minyak
1/2 kotak santan-(Ayu letak dalam 100ml)
garam & gula secukup rasa

Bahan untuk Kuah Mee:-
6 biji bawang putih dikisar halus
2-3 sudu makan rempah sambal yang diketepikan tadi.
180g tauco( cuci sebentar sehingga hilang masinnya)-(Ayu gunakan dalam 140g aje- dlm 6 sudu makan & kisar dengan bawang putih)
1 sudu makan asam hjawa- diramas dengan 3 cawan air kemudian ditapis
2 sudu makan gula- (Ayu gunakan 3 sudu makan)

Bahan Mee:-
1 kilo mee laksa
1/2 kilo taugeh
100g kucai dipotong 3 cm panjang
10 biji limau kasturi dibelah dua
garam & gula secukup rasa

Cara2nya:-
Tumis minyak dan santan sehingga menjadi tahi minyak.Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga naik aromanya. Masukkan udang hidup dan tauhu. Masukkan sedikit gula dan garam. Lebihan rempah dalam pengisar dicampur dengan sedikit air dan ramas dengan asam, lalu tuangkan kedalm kuali sambal. Kacau rata sambal dan masak lagi sehingga ia mendidih dan pekat sedikit.

Ambil 2-3 sudu makan(Ayu gunakan 5-6 sudu makan) sambal itu dan ketepikan. Ini untuk dimasukkan kedalam kuah mee. Lebihan sambal didalam kuali dibahagi dua. Satu bahagian dijadikan sambal, dan yang satu lagi digoreng denagn mee.(Ayu ambil lebih sikit buat goreng mee & tinggal sedikit untuk sambal)

Gaul rata semua bahan untuk membuat kuah mee dan mendidihkan dua tiga kali. Rasanya haruslah masam manis dan masin.

Cara Menggoreng Mee:-
Panaskan kuali.Masukkan 1/2 bahagian sambal yang diketepikan tadi dan panaskan. Masukkan 1/2 bahagian taugeh dan kucai, gaul rata. Masukkan mee dan gaul lagi sehingga rata. Masukkan baki taugeh dan kucai. Balek- balekkan dan biarkan ia masak sebentar. Rasa. Jika ada yang kurang bolehlah tambah.


Cara Menghidang:- 
Mee dihidang dalam pinggan yang mungkum sedikit. Letakkan sedikit sambal diatasnya, curahkan kuahnya dan perahkan jus dari 1/2 biji limau kasturi.
Sources:-Asmah laili@ Asmah Laili- Mintak Ampun sedapnya

20 comments:

Yat Maria said...

Heheh kak..next taim kita nak gak try mee siam pontianak ni...kita suker esp bila bilang budak2 tu taim makan...tapikan kita nak buat citer lain plak..hahah...nak tgk muka dia orang..nak sambung makan ke tak lepas kita buat citer sendiri tentang mee siam pnti ini..muehehehe...apapun tank kiu kak for sharing resepi2 yg selalu diffferent than the usual..

u take care ok kak..kita same boat la pat batuk2 ni..haizz..

izahdaut said...

akak... have a good rest ye...
gempak tul nama mee ni tau..hehe.. menggerun kan pun ada. kalau nak jamu cakap je mee siam ek.. hehee

Mak Qis said...

tu diaaa aihh..nama mee scary jer...hehehe...masuk list neh...
ayu cpt sembuh yer...

Ayu said...

yat maria - hahaha..aah yat..akak bilang dengan dia orang terus si Iqram tolak pinggan..hehe..action takut..haha..lepas tu..minta bertambah..hehe...

haha..nanti kalau yat buat cerita dengan your sons, mesti lagi dramatic lagi tau..hahaha...
thank you yat for the nice words..terharu akak tau..huhu..u take care too ya..

izahdaut - thank u izah..hahah..nama macam seram aje..aah kalu nak jamu tak paayh cakap pontianaknya tu..akak saja aje nak kacau budak2 tu..hahaha

Ayu said...

mak qis - hahaha.nama aje scary..meenya tak ..hahaha..thanks ya mak qis..

Sizuka said...

Ayu,

I loveeee Mee Siam!! I wanna go to ur house now! nak dinner sana boleh? :D

Mas said...

cian kak ayu tak sihat....
banyak2kan berehat yerk kak...
moga cepat2 sembuh...

betul la..seram betul nama mee tu..
tapi nampak sangat sedappp...

Kak Rosaliza said...

Assalam ayu..dasyatnya nama nya ayu, tapi akk tengok mmg terguda la mesti sedap, apa laagi byk bahan2nya

Ezadlieza said...

salam k.ayu..

Kabareeee....akakkk...perghhh namanya menu nih...serammmmm bulu tengkok lieza kak...btw semoga akak cpt2 sihat...bole masak mcm2 lg...patut ler sepi jer dapur akak nih..

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Salam ayu, Thank u for singgah blog k.Ros today.K.Ros actually 1 of your silence reader since last year.You sure do cooked a lot of delicious food.nanti K.ros singgah lagi ya.

Mamasya said...

kalau anak sy dengar nama mee nipun sure dia org takut2 nak mkn..hi..hi ...mee siam pontianak...macammana agaknya tuan resepi boleh dpt nama...dari 2 negara pula tu...
cantik kek kat bawah tu bila dipotong...berkotak2...
moga Ayu cepat semboh...rajin2 mkn ubat...

Nieza said...

amboi kak dgr nama memang seram tapi tgk mee yg mengancam ni terus hilang seram..hehe sedapnya..nanti boleh cuba ni nieza suka mkn mee...btw semoga akak cepat baik yer...banyakkan minum air dan mkn buah yg kaya vit c..insyaAllah cepatlah baik nanti.

akak, chat box saya ada kat sebelah atas sekali tgk kat shout..sorry yer kak..:)

MamaFaMi said...

Hihihi... kalau mama pun, kalau tengah sedap mengunyah, kalau Ayu sebut nama mee siam ni, mau tersentap gak.. tapi sentap tak sampai 5 seconds la, pas tu sambung santap balik... :D

Anna Qawina said...

takutnya dgr nama..hehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam ayu..

lorr.. ciannya dia tak sihat rupanya.. memang tak selesa bila kena batuk.. nak pulak kalau jenis batuk yg berpanjangan tuh.. perit dibuatnya..

pasal mee siam pontianak tu.. dengar nama mmg seram.. hehe.. tapi memang dah agak dah.. ni mesti pontianak nama tempat kat indon tu.. hehe.. tp heran mana pulak dtg siam tuh.. maknanya ni mee kacukan siam/thailand + pontianak ler ni.. hehe... apa2pun mmg nampak sedap..

cik cek said...

Ayu...mee siam pontianak pulak...ee...takut...jgn makan jadi pontianak udahle...he he :-)
lapo...lapo...

MamaFaMi said...

Ayu, kalau ada kelapangan, sudi-sudikanlah collect award kat blog mama ye... tiada paksaan tau...
(http://mamafami.blogspot.com/2011/04/cutie-strawberry-rolls.html)

Ayu Safieza said...

Assalamualaikumwbh Buah Hati.....haaaaaaaaaa....nama pun dah gempak.. ..rasenya musti lagi fonti eik..???:)

Take a good care of yourself sis...:)

Naz said...

Salam kak Ayu..
Laaa nama tempat rupenye.. Ku fikirkan ape.. Seram lak tadi masa baca nama meee nie..

Ayu said...

sizuka - hah..boleh2 apa salahnya..u nak mee siam yang ponti ni ke nak mee siam biasa tu..hahaha..

mas - thanks mas, nampaknya dah kuaarmng lah sikit hari ni..cuma ada sikit2 sekali sekala batuk..tapi suara cekci..haha.. mee siam ponti sedap mas..cubalah..

kak rosaliza - walkslm, hahah..nama gimik aje tu kak..haha..
baahn2nya bahan asa aje kak...boleh cuba bila2 kan..

ezalieza - walkslm, alamak cakap jawa lah..hahah..kabar baik lieza..
haha..thanks for the wishes tu ya..dah kuranglah nampaknya ni..
ah lepas makan mesti tak seram lagi tau..haha

puan ros - walkslm, thank u juga sudi follow blog kita yang tak seberapa ni ya ..kita ni tak perasankan puan ros dah follow lama dah ya..maklumlah kita tak berapa sure nak click kat follower kita tu, sebab yang ada nampak link keblog yang ada tak nampak....
thank u for the nice words..those are what i actually cooked for my family kak...kak ros pun apa kurangnya..nice blog u have there..so dah kenal2 ni jangan segan2 nak bersuara tau..heheh

mamasya - hahah..tulah mamasya..kita saja nak kacau budak2 tu..kalau kita bilang mee siam laksa pun dia orang tak tahukan..heheh..kek kat bawah tu saja juga nak buat kan my son happy sikit maklumlah mama tak kasi present mama kasi kek aje..haha..thanks for the advice, will take note..

nieza - hahah..cubalah nieza, samalah macam my family suka sangat makan mee..tak kira mee apa..sebab kadang2 boring makan nasikan..tulah nieza, akak memang banyak minum air panas, asal pbatuk aje bilas dengan air panas..mati kuman2 tu kan..hehe..ok dah jumpa dah shoutbox tu..thanks..

mamafami - hahahaha..well that exactly what happenned ma..hahah..sekejap aje tersentap..lepas tu dia orang makn balik...siap bertambah lagi..haha

anna - jangn takut anna.. kalau dah makan mesti tak takut punya..hahah..

madiha - walkslm, aahlah madiha..batuk dia kan tak kasi chance time orang tengah berdiri sukanya dia terbatuk..mulalah terkucil..hahah..
mee kacukkanlah tu madiha..hahah..asala dia bahagia sudahlah kan..hahah

cik cek - hahahah..tak adalah kak cek..kalau makan jadi pontianak..dah lain cerita tu..wakaka....uish kita pun naik seramlah pulak..hahah

mamafami - ok mama thank u for the awrd..waduh tak sangka mama sudi berikan awrd pada kita ..seorang blogger otai kepada blogger biasa2 aje macam kita ni..waduh.....terharu sangat..

ayu safieza - walkslm, haahha..nama gempak gimik aje tu ayu..saja aje nak kasi ayu datang sini..hahah..thanks dear for the concern, will do..

naz - walkslm, hahahha..kakaah..nasib baik naz tak seram datang sini , aah nama tempat tu aje naz..haha