Tuesday, June 07, 2011

Singapore Hokkien Mee

This is another menu that I usually saw my ex colleagues ate during lunch time..Hokkien Mee..didnt know that hokkien mee comes in various versions..this one is Singapore version..a mixture of yellow noodles & rice vermicelli ..a very bland looking noodles but very nice to me..the juicy taste of prawn stock & chicken made this dish a very satisfying lunch.Since the recipe recommended to go along with sambal chili & lime, and since I am those type of chili freak of course its a must for melah..but there is no recipe of what type of sambal chili that suits this dish..so I just came out with my own sambal ..

Bolehlah kan..this recipe  is definitely a keeper..thanks Shirley & rasamalaysia for sharing this..

Singapore Hokkien Mee Recipe
Sources:-From http://rasamalaysia.com
Ingredients:
250g Yellow Noodle
250g White thick rice vermicelli-(Ayu used laksa noodles,)
400g Prawn
350g Squid (Sotong)
200g Pork Belly-(Ayu omit this ler replaced with chicken breast sliced)
40g Green chives
750ml Chicken stock
3 Eggs
5g Chopped garlic

Seasoning:
1/2 tbsp Fish sauce
1 dash Pepper
1 dash Sesame oil
salt & msg to taste

Method:
1. Peel the prawn head.  In a hot wok, add a tbsp oil and fry the prawn head until fragrant. Add fried prawn head into chicken stock and boil for 30mins to 1 hour. (I usually reserve the uncooked prawn shells and prawn heads from other dishes and keep them frozen in the freezer)
2. Add the pork belly into the stock and boil for 45mins. Take out the pork belly and cool. Cut pork belly into strips. ( I am not a big fan of pork belly hence I have omitted this)
3. Blanch prawns and squid in boiling water. Drain and cut the squid into rings.
4. Into a hot wok, add 1 tbsp of oil, fry the garlic until fragrant. Add in egg and scramble.(Ayu added the prawns, chicken & squids at this point)
5. Add in yellow noodle and rice vermicelli. Fry for a few minutes until noodles just begin to sear. (Use high heat)
6. Add 1/3 of prawn stock and seasoning. Fry until stock is almost dry. Add another 1/3 of prawn stock. Cover wok to braise the noodles on medium low heat. (5 to 7 mins)
7. Lastly add in prawn, squid, chives and fry together. Add remaining stock, fry for 1 min and plate. Serve with sambal chilli and lime. -(Ayu added the noodles last, so as not making the noodles turned soggy very fast)..

Sambal Chili Ayu version:-
3-5 tbsp chili paste
1 tbsp minced onion
1 tsp minced garlics
1-2 tsp belacan granules
salt & msg to taste

Saute the above till oil rises up the surface, add salt & msg. Ready.

23 comments:

nOOrsha said...

salam kak ayu...amboi tergode tgk mee hokien nih.... ade lg x? mintak semangkuk :)

nor64 said...

salam ayu,

akak boleh bayangkan macamana nikmatnya makan mee ayu ni...aduhai meleleh air liur ni...tak tergapai dek tangan nak membuatnya ni..hehehe

Juwita Jamaludin said...

Salam kak ayu..bestnya nampak hokkien mee.. Masuk list la

Mak Qis said...

as salam ayu...terlior tgk mee tuh..dengan sambal cili tuh..letak byk2 makan smpai peluh2...hahaha...kita dok feeling2 makan dh neh...

ijayuji said...

Salam mak ayuuuuu!!!!! :D pakwe buat apa tu??? ni makwe dtg nak mintak mak ayu mee hokkien singapuraaaa..ada lagi tak??? kak ayu dah mulaaaa lah niii jap lagi berderet n3 dia naik juling mata tak tahu nak yg mana satu :D baikkk future MIL kita ni :D Kak nurrrr!!!!!!! kat mana akak niiii???

Anonymous said...

Salam Ayu ini mee hokien my anak favorit nanti nak bilang ada recipe boleh cuba..nampak sedap.... Ksal memang sibuk sikit tapi tetap singah rumah Ayu....Ksal

Ayu said...

noorsha - walkslm, hahah..kalau tergoda, terpaksalah noorsha kena buat sebab mme dah lama jadi baja..haha..

nor64 - walkslm, hahah..ah kak, kalau akak dapat bayangkan nikmatnya..kita yang dpat rasa ni..lagilah terasa kenikmatannya..heheh

juwita - walkslm, silakan ita, memang harus masuk list..sebab jarang2 dapat kat luar..hehe

mak qis - walkslm, hahah..betul tu mak qis, kita makan sambalnya aje dah bertepek kita ambik..hehe feeling2 makan tutup mata lah gitu ya..haha

ijayuji - walkslm, ika, hari ni akak masukkan 1 entry aje..tak sempat sebab dah petang..haha..kalau siang sikit mungkin boleh masukkan lebih dari 1..so hari ni ika tak payah berpatah balik..hahah ..knur tengah sibuk tu..rersedak nanti dia tau..hahah


kak sal - walsklm, aah ksal dah ada recipe bolehlah cubakan..bila buat tu biar basah2 sikit baru sedap..thanks ksal, sibuk2 pun masih sudi singgah dapur kita ni..

Nieza said...

wahh ada hokkien mee disini...sedapnya kak terliur nengoknya nieza suka:)

anymz said...

sedapnya nampak mi tu ayu..tergoda dan terus jadi lapar..adeh..!!

CT Delima said...

As'salam Ayu


alahai dear...nak mintak kompom dah elek ni kan. tak apa sok masak2 jangan lupa tinggal kan ct semangkuk, tak pun buat kuih tu tinggalkan sepotong ehh..hihihi

sedapnya kalau makan panas2 ni ayu..kecur pulak malam2 ni :D

Amie said...

assalam ayu,
teringin nak buat gak mee hokkien ni... dh byk kali belek2 kat buku resepi...jeles nih!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ayu...
This dish kalau mkn kat luar mmg selalu order coz tak brapa pedas sgt..hehehe meh kite tukar2 mkanan ...

Nuridah said...

Selamat malam Ayu,

sebelum kak nur masuk tidur singgah kejap kat sini...eh kak nur tak perasan pun ayu dh update latest menu...kak nur tau pun dari blog kak ummi...ish2...jiran berdekatan kok boleh terlepas gitu...

Minah minyak urat ini dh cop dulu erk?? Ayu, pagar rumah ayu betul2 nanti kang Ika bawak lari pakwe...nangis tk berlagu....hehe.

Kak Nur nk masuk tidur lah Ika,besok kita sambung lagi...tidur betul2 jgn berangan ingat pakwe.Eh ayu kirim salam pakwe lah,bilang mak cik blk 318 kirim salam...hehe mak cik pulak nk jual minyak!!

Nuridah said...

Alamak mcm mana boleh terlupa nk tegur mi hokkien tu...kak nur suka mi hokkien tu...wah mi tu nampak sedap mcm kat banquet gitu...1 pinggan utk kak nur ya...sambal lebih2...kak nur nk duduk sebelah ngan menantu..hehe.Masuk list dulu.

Wattie said...

Salam Ayu,
Kalaula dapat yang dalam pinggan ni kat Kak Wattie......tak taula betapa nikmatnya.......

Ayu said...

nieza - cubalah nieza ni singapore style hokien mee..lain dari kl hokkien mee & penang hokkien me..

anymz - heheh..akak macam kita juga..walaupun dah kenyang..mee mesti tak tolak, kenyang2 pun masih boleh masuk lagi..heheh

ct delima - walkslm, hahah..pandai pun ct..before asking dah tahu confom dah habis hehe.. iyoler, sok masak2 kita tinggalkan ct sikit ..ct jangan lupa datang ambik pulak tau..haha..

amie - walkslm, hahah..cubalah amie, recipe dah ada tu..manalah tahu kena dgn selera amie..heheh..

mamahawa - walkslm, aah kan ma, especially kat banquet..kita suka yang letak daun upih tu terasa gitu bila makan...mari2 tukar apa yang tinggal ya ma..heheh pinggan kososong aje kot?..haha

nuridah - selamat malam knur..heheh..tak apalah knur, kita kan low profile..cetcetet..hahah..
ait minah minyak urat...dengan makcik minyak urat sekarang bertarung nampak..hahaha..aiyoh, !!! habislah anak aku....memang confirm nangis terus bisu..wakakakaa...
mee hokien tu kan knur, kalau nak gantikan mee laksa to mee hoon pun boleh..
itu auntie part time yang datang rumah kita yang cakap..dia pun cakap boleh tahan sebab kita buatkan dia hari tu...cubalah knur....eh nanti2..mana knur dpt gambr2 budak2 kecik2 yang comel2 ni semua..yang sakit kepala lah, yang ejek kitalah..ini yang baju terlondeh pulak ha..wakakaka

wattie - walkslm, alahai ciannya kak..yang dalam pinggan ni dah tinggal pinggan nya lah kak..dah siap cuci dan lap dah..hahah..tapi kak wattie punya pasal kita buatkan spesel punya alright..heheh

Yat Maria said...

Salam kak

ishhh...mengguda abiss arr ni hokkien noodle..nanti kita pun nak try version ni eh kak!! esp ada sambal cam tu...powerrrr arr...

ady said...

as-salam kak ayu
terliur gk tgk mee hokien tu..mintak sepinggan kalau ada lagi...

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan... blog menarik, senang2 singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com

TopsyTurvyMum said...

Ayu,
Tengok makanan time lunch macam ni rasa nak ngap je skrin ni. Dah la gambo sebesar skrin..menggugat betul la

Ayu said...

yat maria - walkslm, heheh..cubalah yat...bila buat tu buat basah2 sikit baru sedap..
sambal nya akak buat ikut citarasa akak..not sure the real sambal macam mana..

ady - walkslm, nak mintak tinggal pinggan aje ady..heheh..kena buat lagi lah kalau ady nak..

zuwairi aiman - thanks dear..nanti akak kesana ya..

topsy turvymum - heheh..baik2 jangan sampai kokil monitor..
hahaha..alahai kita pun kalau tengok makanan yang awak tayang pun rasa tergugat juga tau..haha

MamaFaMi said...

Aaaayyuuuu....
Mama tengah makan Singapore Hokkien Mee resepi yang Ayu tepek ni. Tapi of course TERPAKSA diderhakakan dek kerna tak cukup bahan. Sedapla and not to mention, simple to prepare. Mama minta izin nak tepek kat blog nanti ye.... Thank you Ayu.. muah....

Ayu said...

mamafami - mama!!!!!..thanks sudi cuba recipe mee hokkien ni ya.. tak apa ma, derhaka ikut selera sendiri itu yang afdal..heheh..