Tumis Air Labu Manis
Sources:-From Mat Gebu@ Tiffinbiru
BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram labu manis, kupas kulit dan dipotong kiub sederhana besar
8 tangkai kacang panjang, dikerat 1 1/2 inci panjang, cuci dan toskan
1/2 kiub pati ikan bilis
1 camca besar udang kering, rendam, toskan dan tumbuk hancur
1 biji bawang besar saiz sederhana, hiris halus
4 ulas bawang putih, dititik
1 batang serai, dititik
1/4 camca teh serbuk kunyit
3/4 camca teh lada hitam biji, ditumbuk halus
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis hirisan bawang besar, bawang putih, serai dan udang kering hingga harum dan bawang sedikit layu. Masukkan serbuk kunyit dan tuang air. Tambah labu dan kiub ikan bilis. Biar mendidih.
- Bila labu 1/2 empuk, masukkan kacang panjang, lada hitam dan perasakan dengan garam secukupnya dan secubit gula. Masak sekejap hingga labu empuk tapi tidak hancur. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, sambal belacan dan ikan goreng...
No comments:
Post a Comment