Thursday, June 23, 2011

Kerabu Jantung Pisang

This is my second kerabu recipe yang dicuba dari Hana..sebelum tu  Kerabu Tomato Ikan Bilis..pun sedapp...kedua2 ni memang best..recipe diambil dari Majalah Jelita..my mum beli kat JB tempohari..kalau kat daerah my house ni memanglah susah nak dapat Majalah ni..semuanya majalah local dan berbahasa Inggeris..Thanks ya Hana for this recipe akak sukaaa..maklum ler, dah jadi peminat jantung pisang..hehe kalau dulu jangan harap ler akak nak makan..lagi2 kerabu ..sekarang apa yang kena mengena dengan jantung pisang akak sawi aje..heheh..

Kerabu Jantung Pisang
Sources:-From Shamsinah Mohd Said aka Hana@ Majalah Jelita Jun 2011
Bahan2nya:-
1 biji jantung pisang
air untuk merebus
sedikit garam

1 biji limau kasturi
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
10 biji cli padi
1 biji cili merah
sedikit belacan
1/2 biji bawang besar dihiris
1 biji tomato dibuang empulur dan hiris
sedikit garam
sedikit gula
ikan bilis goreng secukupnya-(Ayu gunakan silverfish-ikan bilis yang kecik2)

Cara2nya:-
  1. Kupas kulit jantung pisang yang keras hingga sampai pada kulit yang putih. Belah dua dan rebus bersama sedikit garam sehingga lembut lebih kurang 15 minit. Tus dan titiskan separuh air limau sebelum hiris.
  2. Tumbuk bawang merah bersama bawang putih, cili padi, cili merah dan belacan sehingga lumat.
  3. Campur jantung pisang yang dihiris bersama bawang besar dan tomato.
  4. Bubuh sedikit garam bersama gula pasir dan bahan tumbuk. 
  5. Masukkan ikan bilis goreng.
  6. Perahkan limau kesturi. Gaul rata.Hidang segera ketika ikan bilis masih rangup.

14 comments:

cikmanggis said...

salam ayu..wah baru tergerak nak masak kerabu jantung pisang ni...katanya bagus untuk ibu yang menyusukan bayi..nak masak untuk anak perempuan Cm ni...sedap nampaknya ni:)

Anna Qawina said...

huuu..akak..kita pun nak buat kerabu gak ni..leh try rsp ni..tengQ kak..hihi

Ida,Japan said...

adeh..jantung pisang lak, berdegup jantung hatiku krn terliur...lama tak mkn, emm..nmpk sedapnyer k'Ayu...

Ayu said...

cm - walkslm, oh ya ke CM?..kita tak tahu pulak..heheh cubalah CM, maklum ler dulu2 kita tak reti makan..heheh..sekaarng baru tahu..hahah

anna - cubalah anna, adjust mana yang patut ya..sedap ni makan nasi panas2 dgn nya pun dah ok..

Ayu said...

ida japan - heheh..bedegup juga jantung akak sekali click comment ida pun terkeluar..heheh..kat japan ada tak ida?..kalau tak ada..kena tunggu balik msia lah ya..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam k.Ayu..
tak tahan betul ler masuk blog k.Ayu ni.. semua nampak sedap & menyelerakan.. rasa macam nak buat semuanya.. tp alahaiii.. masa ku terbatas...huhu... otak2 tauhu pok, kerapu mangga & kerabu jantung pisang ni semua bikir daku kecurrr....

p/s: baru je cuba masak acar ikan bawal resepi yg k.ayu share dulu.. nanti kita update yer.. sedappp TQ ye share resepi tu...

Mylady said...

wahhh..idea menarik nih Ayu..selalunya jantung pisang nih, mylady wat sebagai ulam cicah sambal belacan jek..harus ku try resepi nih..nampak sedap..tetambah ada ikan bilis halus tu..yummeh!!!..

Hafizah Mohamad said...

sedapnyer kak ayu...hurm fiza dok planning nak buat juga kerabu jantung pisang ni tapi x tahu la bila sbb kemalasan melanda.... sebelah utara ni kalau buat kerabu mesti letak kerisik dgn sedikit santan pekat....he he he...

Yat Maria said...

Salam kak Ayu

kita never eat this jantung pisang before..nanti kalo kita ke geylang, kita nak beli and suroh mak kita tunjuk sampai pat mana nak kopek jantung tu..nanti kalo jadi masak, kita habaq kat akak ek...ingin gak kita try makan JP ni

Rabiatun Adawyah said...

Assalamualaikum kak Ayu, sedapnyer la haiiii kerabu jantung pisang..boleh bertambah2 nasi klu Tun makan nih..hehehe...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ayu..
wah dah pandai mkn kerabu jantung pisang!! mama selalu rebus jantung pisang lps tuh cicah ngan air asam pun sedap tau Ayu.. kat spore ni nk cari jantung pisang tak best lah..pernah beli kat nyonya2 kat tepi pasar. jantung Pisang bila direbus pahit rasa nyer..my mine ckp tuh jantung pisang hutan..ki3x..ke tong sampah lah...

Ayu said...

madiha - walkslm, heheh..its a compliment ratna cakap gitu tau..melerut seluar batik yg akak pakai ni ..haha..thank you juga buat ratna kerana sudi cuba recipe kat dapur akak ni ya..glad ratna suka..

my lady - cubalah mylady..kita pun baru nilah pandai makan kerabu jantung pisang ni..dulu2 memang 'ada aku kisah'..kalau bab jantung pisang lagi2 dibuat kerabu..heheh...

hafizah - oh ya ke fizah..mesti sedap lah kalau gitu ada rasa lemak2 bersantan ya..
actually buat kerabu ni sedang aje..hiris2 dah ontop of rebus sayur tu dulu lah..hehe

yat maria - walkslm, samalah yat..dulu2 pun akak tak reti makan jantung pisang ni..
tapi semenjak dah ada blog ni..akak baru tahu kesedapannya..hehe ah nanti tanya mak ya..normally akak kopek sampai jumpa kulitnya yang agak cerah sikit compared kulit yg diluar..

rabiatun - walkslm, heheh..tun pun pandai makan jantung pisang ni ya..tak ramai yang suka especially budak2 muda nikan tun...

mamahawa - walkslm, betul tu mama..kat sini punya jantung pisang mostly pisang apa pun kita tak tahu..sebab dia hitam..my mum pun cakap mungkin jantung pisang pokok pisang hutan..heheh ..kita selalu beli kat sheng siong..oklah rasanya cuma tak cantik ler..hehe

hana said...

assalamualaikum kak.ayu...
rindu nak cot cet cot cet kat sini... kdg tuh selongkar juga dapur kakyu cuba tak drop msg jerk! heeeee

tima kasih yer kak sbb sudi try resepi tuh... akceli biasa guna isi ikan,tp sajer tuko ikan bilis.. hihihihi.... alhamdulillah kakyu sukakannya... nanti leh cuba lagi yer.... maceh kak! mmuaahh!!

Ina@Hana

Ayu said...

hana - walkslm, hana!!!..akak pun rindu sama kamu tau..hehe..sibuk ya hana..
oh masuk senyap2 ya..heheh..tak apalah dah kemas balik kan..hehe
terimakasih juga buat hana kerana berkongsi recipe ni..shukur dan alhamdullilah kena dgn selera akak, memang boleh buat lagi ni..thanks dear !!