Thursday, June 09, 2011

Sotong & Udang Masak Paprik

Lauk 3-IN-1....masak lauk ni aje dah cukup..sebab ia berkuah, bersayur dan ber'lauk'..hehehe...macam biasa juga part sayur mayurnya tu orang tualah yang makan..part udang & sotong lauk budak2..of course for Marsya, kita campakkan beberapa ketul fish ball for her..sebab dia ni tak makan sotong & udang..dia luihkan bila kita suap...rasa nak cepuk aje bila kita suapkan sembunyi dalam nasi dia keluarkan nasi dalam mulut dia tu..uish...anyway, lauk dah lama jadi baja ya..heheh..

Recipe ni kita adjust menggunakan recipe ayam masak paprik yang pernah kita masak dulu..

Ingredients:-
15-20 ekor udang
4 ekor sotong
1 batang lobak merah dipotong ikut suka
1 mangkuk bunga kobis
5 batang kacang panjang dipotong memanjang
1 biji tomato dipotong baji
3-4 helai daun limau purut
2 batang serai diketuk
7-10 biji cili padi diketuk
2-3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar cili sos
3 sudu besar kicap manis
4 sudu besar sos tiram
1 biji bawang besar dihiris bulat
2-3 biji bawang putih diketuk
air ikut selera banayk mana
garam & perasa secukupnya

Method:-
Tumiskan bawang & bawang besar hingga layu, tolak ketepi kuali. Masukkan cili kisar kacau biarkan sebentar sehingga agak2 dah garing masukkan daun limau purut, cili padi, lobak merah serai udang & sotong. Kacau hingga masak, masukkan bahan2 sos, air dan akhir sekali masukkan bunga kobis, kacang panjang, tomato dan perasakan dengan garam perasa secukupnya..bila sayur dah masak matikan api..

11 comments:

ijayuji said...

Salam mak ayuuu!!!! awal mak ayu balik ya :D nanti suh pakwe dgn adiknyer pulak dtg umah kita tido kat siam pulak eak, mak tak yag dtg tak pe wakakakaka.... alaaaaaa...nak tumpang makan tau! sian kita sorang2 jerr nii, pakwe suke tak paprik? kalau suke nanti kita nak menuntut ilmu dgn mak ayu hihihi.... Maceh ya kak, sayanggggggg ngan mak :-)

Ayu said...

ika- wakakakaka..haha..amboi..siang2 dah kasi warning mak ayu tak payah ikut ya.hahaha..paprik pakwe suka..mesti belajar dari mak ayu..hahaha....so berapa berapa hari kena tidur sana tu?..heheh..

TopsyTurvyMum said...

Kak Ayu..
Memang kalau kita tgh malas nak masak, buat je paprik camni..
memang 3 in 1!

Mas said...

salam kak ayu...
tengok paprik akak yang sedap tu..baru teringat yg mas lama dah tak buat paprik.....
sedappnya tengokkk...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ayu...
Mama blm pernah msk lagi 'paprik' nih.. senang cerita tak payah msk lauk lain all in one..hehehe :P

nur easy said...

salam singgah.. menarik ni. leh wat lauk bbuka nanti ;)

Ayu said...

mas - walsklm, tulah mas, akak pun dah lama tak buat paprik itu yang akak buat..heheh

mamahawa - cubalah ma,senang 1 lauk aje dah settle..heheh....kita rush masak ni sebeb nak cepat2 berblogging..kiki

nureasy - walkslm, silakn nur..memandg sesuai untuk berbuka pun..

Juanita said...

Salam Kak Ayu, kita nk tanya mane akak beli pemotong carrot yg mcm bunga tu???

Rgds
Nita S'pore

Ayu said...

juanita - walkslm, carrot tu actually akak hiris macam biasa lepas tu akak terapkan dengan acuan bunga..acuan terap kuihlah gitu..
cuba nita pergi ke link nor terengganu the same one akak used..
boleh didapati kat daiso or baking shop..or household shop pun ada kadang2..

http://secubitgaramnor67.blogspot.com/2010/08/vegie-cutter.html

Diana @ Melley Mey said...

wah.. banyaknya menu yg sedap2 diana tertinggal nie... akaaak.. diana n daughter suka makan masak paprik nie.. alahai... sedapnya ...

Juanita said...

dear kak ayu, tks fr the info nnti i p cari pat daiso... ur choco moist cake look "marvellous" yumyum... :)