Tuesday, July 19, 2011

Asam Pedas Hijau Ketam Batu

Assalam dan selamat malam..masih ingat kita lagi tak?..hehehe..ni Ayu tau..alah Ayu Curlybabe  tuuu ler..
rasa lama sangat tak kedapur kita ni ..jenguk2 juga tapi tak sempat nak berupdate & berblogwalking....semua pasti dah kenyang makan kek coklat fudge tu ya..heheh..ai, dengan lilin2 sekali kena telan ke?..ish3x....(jadilah kan..ayat pembuka tirai posting kita for today..haha...)

Sebelum kita merepek meraban dan syok sendiri..Sebenarnya, I have been busy lately sebab minggu lepas  ada bacaan tahlil dan juga bacaan sempena Nisfu Syaaban dirumah kita, walaupun jemput tak ramai orang tapi, masak tetap masak jugalah although sikit ajekan, menu yang kita sediakan nak tahu apa? Ah tak nak tahu kita nak kasi tahu jugak..tak ulik..heheh..Nasi Ketumbar & Rendang Ayam Bandar, Sambal Udang, Acar timun, & Acar Nenas, as for the kuih2, kita buat Kuih Jagung Bakar, Kek Gula Hangus, Serimuka Pandan dan Steam Coconut Blossom....cuma acar timun & acar nenas my mum yang buat and she made Pau kacang juga untuk tambah2kan kuih...maaf kita tak ambik gambar for all the above except the Steam Coconut Blossom yang kita akan masukkan pun bilalah tu..heheh..

Ok kita cakap pasal lauk asam pedas hijau ni pulak ya yang kita masak minggu lepas..Actually kita dah gunakan recipe asam pedas hijau ni for ikan juga tapi yang tu pun  nanti2lah ..Recipe dari dapur  Kak Ummi, yang  minat dengan warna hijau ..hehehe..kita mengagak aje ni..haha sebab kita pernah cuba maggi goreng hijau dulu dan rasa2nya ada pernah nampak lauk lemak hijau juga kot?..jangan main2  semuanya sedap2 belaka..I loike!..Mr Hubby pun suka so basically semuanya satisfied customer..hehe..
Thanks Kak for this recipe, macam biasa minta izin ditempekkan disini pula ya untuk rujukkan masa depan..


ASAM PEDAS HIJAU
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 1 ekor ikan besar (kerat 3) -(Ayu gantikan dengan 3-4 ekor ketam batu)
  • 1/4 cawan air asam jawa
  • 3 cawan air
  • 1/2 biji timun - belah dua dan buang bhg tengah
  • 2 kuntum bunga kantan - belah dua
  • secekak daun kesum
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
Bahan Kisar:-
  • 8 tangkai cili padi hijau/cili thai hijau-(Ayu tambah lagi)
  • 2 tangkai cili besar hijau
  • 1/2 labu bawang besar
  • 4 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 biji buah keras
  • 2 cm kunyit hidup muda (jgn guna yg kuning tua tu, nnt jadi kuning pulak kuahnya

Cara-Cara:-
  1. Panaskan minyak dalam periuk/caserol, tumiskan bahan kisar hingga pecah minyak dengan api sederhana.
  2. Masukkan air secukupnya untuk kuah dan biar mendidih.
  3. Masukkan bunga kantan dan daun kesum. Biar sebentar.
  4. Masukkan ikan dan timun, diikuti dengan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
  5. Reneh kuah hingga semuanya cukup masak dan seimbangkan rasa. Tutup api dan hidangkan.

25 comments:

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ayu...
alah tak kan tak ingat lagi!!! hehehe

alah mama dah lama sangat tak msk atau mkn ketam ni ayu.. sbb cik hubby n Nazli tak suka mkn sgt kater dieorg leceh laaa.. tuh yg malas mama nak msk..tapi bila teman2 tayang gmbr2 mskkan ketam naik kecur mama tgk....

jiran ayu tuh nak pindah ke???

Ayu said...

walkslm,
hahah..saja aje ma, kita tak tahu nak start ayat permulaan tu..wakakaka..maklum ler nak dekat seminggu membisu..heheh..betul tu ma, makan ketam ni ada sikit leceh, nak kopek kulitnya tu..tapi apakan daya..ketam tu sedappp..hahaha.. jiran kita baru aje pindah ma..heheh

cik cek said...

Salam Ayu...

Ya...kenyang dah mkn kek coklat aritu..tapi tak dela sampai telan2 lilin....he he he...tu kelaporan dah tu...lama nya tunggu...perut pun lapo balik....
Haaa....tu dia...Ketam Batu Asam Pedas hijau sudah mari...apa tunggu lagi...kak cek dah bersila ni....bismillahirrahmanirahim......emmmm...sedapnya....Ayu ...boleh bungkus bawak balik tak ...he he he...:)

quinnie said...

salam kak ayu...berkunjung dirumah akak malam2 buta ni...hehehe...saya dah lama tak makan ketam..sedapnya..tang kopek kulitnya yg malas...tang makan isinya rajin sgt2...heheheh...byk jugak menu akak masa kenduri tu...rumah saya ni pun dah lama tak buat kenduri sejak adik saya sakit ni saya tak free sgt...ingat nak hantar jugak kuih ke surau dlm bulan ni tapi tak hantar pun lagi...adeehhh

Ayu said...

cik cek - walkslm, wakakaak..tak adalah kak cek..kita gurau aje tu.. heheh..tulah seminggu asik makan kek aje boringlah kan..hehehe...ah kak cek dah bersila?...waduh..kita kena masak nasi lagi ni sebab nasi dah habis..hahah..eh kak cek boleh bersila ya.kita tak boleh lama kaki kejung nanti..heheh alamak dah kenyang makan kat sini nak bawa balik lagi ker?..hahaha..boleh2 nanti kita bekalkan ya..

quinnie - walkslm, tak apa Q, pintu akak masih terbuka..infact tak ada pintu pun..masuklah..heheh..oh tak adalah Q, akak buat pun semua sikit2 aje..kalau banayk boleh terbongkang akak dibuatnya..heheh..tak apalah kalau tak buat kat rumah hantar kat masjid or surau pun boleh jugakan..

Juwita Jamaludin said...

kak ayu sedapnya kak.. suka ketam kak.. malam ni pun ita makan ketam tapi buat tomyam je ratah .. hihhiihi

Nieza said...

Assalam Kak Ayu...terbang jauh ni nk mkn ketam batu tu...nasi tak nak... nk ketam jer..hehe

sedapnya kak...special yer asam pedas hijau ni..:)

Ijan said...

Salam Kak Ayu,
Alahai sedapnye ketam. masak asam pedas pulak tu... mesti ler terangkat. kalau macam ni takde nasik aci tak, nak meratah je.hehe

che'iza said...

Assalam...

Salam perkenalan... ohhh... akak nilah si cantik manis yg tuan empunyer curlybabe's satisfaction tu eh... Ingatkan kak Rahayu hassan yg punyer... Akak jugalahkan yg ada anak hensem yg si Ika duk lok lak tu kan....

Fiza Nordin said...

ish3... kite sukelah ketam... lamenye tak masak ketam huhuhuuu

Ayu said...

juwita - samalh macam akak juga suka ketam..lauk lain tak kasi tak apa.. oh menu ketam juga ya..ketam tom yam pun sedap juga tu ita..

nieza - walkslm, wah kerana terbang jauh punya pasal, akak kasi ketam kat nieza ..hehe..warna hijau tu aje yang differencenya nieza, rasa tetap asam pedas ..tapi sedap juga..

ijan - walkslm, hahah akak pun suka meratah aje kalau makan ketam ni..nasinya sikit..aci lah tu..heheh

cheiza - walkslm, wakakakakak hahahahha..kahakahkah..sambil tersenyum malu..salam perkenalan juga buat cheiza, heheh..ya betul ni akak curlybabe tu ler..Rahayu Hassan?..siapa tu Rahayu Hassan?...Loyar?, majistrate doctor?..kahkahak..

fiza - kita serupa fiza, akak pun suka ketam..kalau tak tahu nak beli apa kat pasar beli aje ketam buat lauk senang citer...hehe

Gee® said...

Adoyaiii...lama tak makan ketam... menyelerakan lah sajian ayu ni... pergh!! sure 2,3 pinggan ni makan nasi...

Mas said...

bestkan kak ayu asam pedas hijau ni...
apa lagi letak ketam...
perrhhh....

Ayu said...

gee - heheh.. betul tu kak gee, kita bertambah nasi 2-3 kali..hehehe..

mas - aah mas, sedap asam pedas hijau ni..oh mas pun dah pernah try buat ya?..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ayu...
tgk ketam tu mmg sedap ler akak... diana x perna lg buat resipi nie... mmg menyelerakan....

Ayu said...

diana - walkslm, sedap ketam masak asam pedas..tak kiralah yang hijau ke yang merah..cubalah diana..

Nuridah said...

Ayuuuuu misss uuuu!!!

sibuk sakan erk?? Hehe...ada lagi tk ketam?? Ketam mmg sedap tapi leceh nak bedal...nk2 kalau nk kena kopekkan anak dara dan anak bujang...hmmmm malas den!!

Wah bila ayu mentioned pasal coconut blossom tu dh terliur kak nur...hari itu pun ingat mcm nak buat tapi tangguhkan dulu...malas...bila ayu sebut lagi lah tk tahan...napa tk kasi kak nur seketul, ayu?? Lainkali baling aje kat 318...hehe. Tadi kak nur dh karang cerita zaman silam waktu ramadhan tapi takut nanti ada hati yg terguris...bukan tong gas dia baling...terus kena tidur luar..huhuhu.

Wattie said...

Assalamualaikum Ayu,
Bila Ayu kata buat asam pedas, zoommmm akak terus pecut ke sini..fuhh mengancam betulla, mai sini semangkuk nak makan.

Sambil2 tu akak bawak juga award istimewa untuk Ayu, nanti singgah lagi sekali amik ya, akak tunggu ni

Ida,Japan said...

bukan main susah nk dptkn ketam kat japan ni k'ayu....ada jarang2 pun mahal, ada la jugak beli..
hai...sedapnyer tgk ketam k'ayu msk ni

Julie said...

WOW! Baru semlm kita check Kak Ayu belum update, tiba2 hari ni dah ada 19 comments!!

Alah baru masak ketam hari tu... nak makan ketam lagi, kena tunggu lepas raya hehe sebab tak minat ketam sgt, bila mengidam aje.. ;p

Julie
Jiran 351 :D

ady said...

as-salam kak ayu
wahhh!! masak ketam npk hari ni...sedap tu kak ayu ratah2 gitu aje...

Ayu said...

nuridah - knur!!!!!!..aahlah knur..sibuk betul ni..lagi ank2 nak periksa lepas national day ..waduh masa kita betul2 terhad tak boleh nak blogging lama2lah kak..

coconut blossom tu kita buat pun satu adunan aje knur...itu pun kita buat dot2..hahah..hancuss dot2nya ..gasak ler...knur 318 tingkat berapa nanti kita naik bas kalau lalu situ kita ngendap rumah knur..heheh ...wah ini mesti ada kenangan yang kasi jealous cik abe knur..ke?..akahakakaka...

wattie - walkslm, zooommmmm secepat kilat ya kak..heheh..wah sempat juga bawa oleh2 kasi kita ya..ni kira balas dendam ke?..wakakakaka..ok nanti kita ambik award tu ya..thanks kak for the thoughts

ida - cian dia..ketam ni tengok juga besar dia ada yang mahal ada yang sedang2 tu oklah ida..tapi kat jepun rasa2nya ketam besor kan?..sekali2 makan ketam to release stress boleh gitu..heheh

julie - wakakaka..semalam julie singgah ya..heheh julie babynya boy ke girl eh?..
at least dapat tak semua yang diidamkan time ngandung dulu?..suka bila tengok Julie comment kat sini..selalu2lah singgah ya..heheh
eh nak tahu Knur, yang atas tu NURIDAH, dia tinggal blok 318 tau..another blogger masak2 juga..

ady - walkslm, actually menu minggu lepas ady..heheh..memang pun ratah2 aje pun dah ok..nasi tolak tepi..hahaha

Kak Rosaliza said...

assalam ayu, best ek asam pedas ketam, akk tak prnah cuba la, nmpk ketam yg merah tu sedap sangat

lemongrass said...

Sekali Ayu keluar dari 'bertapa', terus tunjuk ketam yang membuatkan semua orang drooling, hehehe....
Alangkah bestnya kalau ada orang nak masakkan utk I ketam mcm ni!

Ayu said...

kak rosaliza - walkslm, best kak, ...asam pedas boleh dipelbagaikan main actor dia..heheh..salah satunya si ketam ni..sedap pedas2 gitu..

lemongrass - hahaha..nasib baik keluar dari bertapa terus tunjuk kan ketam dari terus tunjukkan taring bertempiaran orang lari dari dapur kita ni..heheh..ciannya kalau dekat boleh i masakkan you LG..serious tau ni..