Dulu dalam
tahun 90an..bila kita duduk diKuala Lumpur untuk bekerja selama 2 tahun,
Sepupu kita yang introduce masakan tom yam ni to me.. Pada mulanya kita
macam takut2 nak cuba..bukan apa takut terbelahak keluar kang siapa
yang susah..haha..maklum ler kita ni dulu memang fussy eater....then
when I took the courage to take the first sip...VIOLA!!! memanglah
sedapp.... since then Tom Yam dah jadi menu favourite sampaikan ke anak2
kita juga sehingga sekarang..Lepas tu kalau masuk JB aje mesti nak cari
warong 'Mat Kelatan' yang jual masakan orang Thai.. sebab dah macam
ketagih nak hirup supnya tu..hehehe
Sekarang dah boleh masak sendiri so selalu jugalah masak..below is my version of masak Tom Yam ya..
Sekarang dah boleh masak sendiri so selalu jugalah masak..below is my version of masak Tom Yam ya..
Tom Yam Campur
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:- (7 -10 orang)
Bahan:- (7 -10 orang)
1 biji bunga kobis yang kecil
1 batang lobak merah
1 packet cendawan tiram - dihiris
4 batang serai dititk
3-4 daun limau perut disiat
2 bawang besar dihiris bulat
1 biji tomato dipotong baji
2 batang saleri dipotong panjang serong
2 batang saleri dipotong panjang serong
10-15 cili padikalau suka pedas boleh diketuk, kalau takut pedas campak aje kedalam sup
10 udang sederhana besar dibuang kulit dan urat belakang
2-3 sotong di potong bulat atau suka hati
1-2 keping dada ayam di hiris
150g daging dihiris dan direbus dahulu dengan sedikit halia kisar
daun ketumbar - (optional)
2-3 litre air secukupnya
4 kiub perencah tomyam 'KNORR'
2 kiub ayam
jus limau sambal secukupnya-(Ayu gunakan 4-5 sudu besar)
garam dan serbuk perasa
Cara:-
Isi
air dalam periuk dan didihkan bersama bawang ,serai, daun limau perut
dan perencah tom yam & ayam tadi.Bila sudah mendidih masukkan sayur2
yang keras dulu, carrot dan bunga kobis dan saleri .Masukkan daging
ayam dan daging yang telah direbus tadi. Biarkan hingga empuk. Masukkan
sotong, dan udang. Biarkan mendidih lagi, perasakan dengan garam dan
serbuk perasa. Bila semua sudah masak campak cili padi dan cendawan
tiram. Masak hingga mendidih. Akhir sekali masukkan tomato dan jus limau
dan daun ketumbar . Tutup api dan siap untuk di hidang panas.
1 comment:
salam k.yu..
klu nk wat link, copy dulu link yg akak nk buat tuh cth blog sesapa la.. then g kat new n3 blog akak. select dulu perkataan yg akak nak link cth 'k.nor' or etc la.. then tgk ada icon link kaler ijau.. klik situ.masukkan link yg akak copy td.. paste kat situ.. then klik OK. ok dah siap! klu nk buh kaler, masa select tuh akak klik la kat icon text kaler yg warna warni tuh.. arap paham yer kak! klu tk paham tnya lg.. :)
Post a Comment