Wednesday, October 13, 2010

Daging Goreng Sawi Asin

This was actually requested by Mr Hubby, ..do you know what he said when he asked me to cook for him this?..here it goes..

Mama:-   I have already thawed the frozen beef, what would you like me to make the beef for dinner?

Mr Hubby: - Ermmm...beef eh..ermmm....I really dont knowlah Ayu!..Since you start  blogging, I have already forgotten what my late mum's dish taste likelah!!!!...you and your new recipes!!!...

Mama:-  Uish!!!...dont any how say lor..its because you seldom home for dinnerlah!! now you blame me for not cooking your favourite dish pulak..,anyway the new recipes are nice whaaaaatttt???

Mr Hubby:- Nicelah, but dah lama u  tak masak my mum's style......Ok,.... daging goreng sawi asin, kalau tak tahu call my sis - tar!..(with his eyes closed and shake his head pointing to the phone.. as if I dont know how to cook that dish huh)

Mama:- Amboi ..amboiiiiiiiiiiiiiiiii...TAAAAA-----HU LER..tengok orang sikit lah!!.....hahahaha..

Ingredients:-
500g  daging  dihiris tipis- direbus dengan sedikit air & sedikit halia kisar hingga empuk.
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
sedikit garam & perasa
(Campurkan bahan2 atas lepas daging direbus dan perap sekejap)

350g sawi asin-(pickled mustard leaves) -bilas beberapa kali supaya tak masin dan hiris
1 biji bawang besar dihiris bulat
2-3 biji bawang putih dihiris tipis
1 inci halia dihiris tipis
10-15 biji cili api dihiris atau ketuk -(ikut kepedasan)-(Ayu suka lagi pedas)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
2 biji limau sambal diambil jusnya
sedikit air
garam & perasa secukupnya - gunakan sedikit, kalau perlu

Method:-
Gaul daging yang telah direbus hingga empuk tadi bersama sos tiram, kicap manis, garam & perasa dan perap sekejap. Panaskan minyak, dan goreng daging yang telah diperap tadi hingga agak garing.
Bila sudah masak, ketepikan ditepi kuali. Masukkan bahan2 hiris- bawang besar, bawang putih, halia & cili padi dan gaul hingga layu. Satukan daging dengan bahan2 tadi hingga rata.
Masukkan sawi asin yang telah dibasuh dan hiris, gaul lagi. Masukkan 1 sudu besar sos tiram, 1 sudu besar kicap manis, sedikit air & jus limau sambal, gaul rata. Rasakan kalau needs to tambah garam & perasa tambahlah ya ikut keperluan masing2. Bila semuanya dah secukup rasa, matikan api, siap untuk dihidang.

5 comments:

ijayuji said...

wakakakakaka... geli ati lorr baca dialog akak dgn hb akak! itu memuji tu kak sbb kata asyik dgn recipe baru, akak jer tak perasan! ehehehe... sedap gak kan daging gireng mcm ni mana nak carik sawi asin eak, sini ada byk tp tak phm lerr ingredients yg dia org tulis, sbb sume tulisan pusing2 hihihi...

Ayu said...

ijayuji - hehe...mananya dia nak memuji ika, selalu kena tekan aje..
kita kalau bercakap gitu lah..mesti each other tekan each other punya..
masing2 tak mau kalah..haha..

sawi asin tu akak beli yang halalnya dari thailand tau ika.. halal thailand kan macam diamond shape gitu..

Nurul+Hafiz said...

waah..selama ni asyik follow dlm diam, tapi kali ni nak comment jugak. sbb sy suka this kind of cooking style. ala2 chinese sket. nampak sedap. tapi nanti nak kena opt for chicken sbb hb tak makan daging. heheh.

Ayu said...

nurul+hafiz - wah, kali ni nurul bersuara ya..heheh..thanks sudi mengikuti & baca blog akak..so far akak tak pernah pulak gunakan ayam masak gini, so tak tahu lah pulak macam mana rasanya..the other options normally akak gunakan paru..
but since hubby nurul tak makan daging, paru pun i guess dia tak makan kan..

nanti kalau nurul dah cuba, with ayam.. feedback kat akak macam mana rasanya ya..apa2 pun thanks sekali lagi ya nurul..

Nurul+Hafiz said...

tepat sekali! adik beradik daging mmg hubby tak makan. hehe.
ok, lepas nurul cuba nanti, nurul bg feed back kat akak yer. thanks again for the recipe~