Tuesday, April 12, 2011

Red Velvet Cake

This was the birthday cake that I baked that day...At last I did it!!.. The all time
controversy..cake..heheh..some liked it some loved it some even banned it..hahaha....But for this I looooooooveeeeeeeee it!!..Well dont be surprise cause before I came to this recipe I have been scrutinising banyak recipe yang digunakan for Red Velvet Cake..hehe..bukan apa, kiasu mah!!!..haha..
I sure never regretted using this one!!! Thanks to Maya, I asked her for this as when I read about this cake it has higher demand then Classic Chocolate Cupcake punya order confirmed ni lagi sedap kan and dah tentu2 CCC tu pun sedap..hehe..Ok rasa kek ni kan to me macam Devil's Chocolate Cake!!. cuma yang ni merah colour nya..sedap lagi dengan gandingan chocolate ganache + cream cheese mak ai..makan tak berhenti ler..my niece berebut2 makan... sedap dia orang kata..minta tapau balik lagi ada..haha....Maya also suggested letak chocolate ganache tu kalau cream cheese aje mungkin my kids tak berapa kot?..Cuma I guessed my red cake is not so red sebab I used Valrhona cocoa powder maybe next time I tambah lagi sikit warnanya tu..walaupun I dah tambah another 1/2 tsp.

So lepas letak cream chesse frosting untuk fillingnya tu kita letak chocolate ganache pulak...
For the cream cheese and chocolate ganache, I used the Devil's Chocolate Cake punya recipe..as for the buttercream I used Thousand layers Chocolate Cake..
So combination of all the nice cakes recipes made this a wonderful birthday cake for me this year!!..I am satisfied!! Akan ada ulang tayang for this recipe definitely.. Maya!!!!!..thank you so so so much for sharing this with me and I would like to share this treasure to the rest who visited my blog..

Updated:- 14/4/2011
Ingredients:-
12/3 cup self raising flour-(12/3 cawan tepung naik sendiri)
2 tbsp cocoa powder-(Ayu used Valrhona cocoa powder)-(2 sudu besar serbuk koko)
1/2 tsp baking soda-(1/2 sudu kecil baking soda)
110g butter-(Ayu used 125g)-(110g mentega-Ayu gunakan 125g)
1 cup fine sugar- (Ayu used 3/4 cup)-(1 cawan gula halus-Ayu gunakan 3/4 cawan )

2 large eggs-(2 biji telur besar)
1/2 cup milk-(1/2 cawan susu)
1/4 cup buttermilk-(Ayu made 1/2 cup milk + 1/2 tbsp distilled vinegar- leave it for while abt 15-20 minutes-but used only 1/4 cup)-(1/4 cawan buttermilk-Ayu buat 1/2 cawan susu + 1/2 sudu besar cuka biarkan hingga 15-20 mint- digunakan hanya 1/4 cawan untuk resipi ini ya)

1 tsp vinegar-(1 sudu kecil cuka)
1/2 bottle liquid red colour or 1 tsp red gel-(Ayu used 11/2 tsp wilton-no taste)-(1/2 botol warna merah cecair atau 1 sudu kecil gel warna merah- ayu gunakan 11/2 sudu kecil wilton -no taste)

Method:-
Cream butter & sugar till creamy. Add eggs one at a time. Add vanilla essence. Mix in dry ingredients(sifted) & milk plus buttermilk in alternate batches, ending with dry ingredients. Lastly stir in vinegar.Bake in a preheat oven at 170C for 30-40  minutes or just cooked-(Pukul mentega & gula hingga berkrim. Masukkan telur satu persatu. Masukkan esen vanilla. Masukkan bahan kering(Yang sudah diayak), bersama dengan susu & buttermilk bergilir2 berakhir dengan bahan kering. Akhir sekali masukkan cuka dan gaul rata. Bakar dalam oven yang sudah dipanaskan selama 30-40 minit disuhu 170C atau ikut kepanasan oven masing hingga masak.)

Cream Cheese Frosting
250g Philadelphia cheese-(250g cream cheese)
125 butter-(125 mentega)
1 cup icing sugar-(Ayu used 1/4 cup)-(1 cawan gula ising-Ayu gunakan 1/4 cawan)
1 tsp vanilla extract-(1 sudu kecil vanilla esen)
juice of a squeezed slice of lemon-(Ayu used 1 lime juice)-(jus dari 1 hirisan lemon-Ayu gunakan 1 biji limau sambal)

Beat the cheese and butter, just until creamy, add the icing sugar, vanilla and lemon juice.-(Pukul cheese & mentega hingga berkrim, masukkan gula ising, vanilla dan jus lemon.)


Chocolate Ganache
200ml double cream with at least 30% fat content-(Ayu used whippping cream)-(200 ml whip krim)
250g dark chocolate, chopped finely-(250g coklat gelap di cincang halus)
a pinch of salt-(secubit garam)
In a double boiler, warm the cream until just at boiling point, add the chocolate & salt and stir. When all the chocolate has melted, remove for heat and continue stirring until all well mixed.
Let the cake cool completely, spread the cream cheese frosting and pour the ganache on top-(Menggunakan kaedah double boil, cairkan whip cream hingga panas, masukkan coklat, & garam kacau rata. Biarkan kek sejuk betul2 baru sapukan cream cheese frosting dan tuangkan coklat ganache diatas.)

Buttercream Frosting:-
125g unsalted butter-(125g mentega tanpa garam)
75g shortening-(Ayu used 1/2 shortening 1/2 krimwell)-(75g shortening-Ayu gunakan 1/2 shortening 1/2 lagi krimwell)
100g confectioner's sugar-(100g gula ising)
1 tsp pure vanilla extract-(1 sudu kecil vanilla esen)
1-2 tbsp cocoa powder-(up to preference for darkness- not too much if dont want bitter)-(1-2 sudu besar serbuk koko-(ikut suka nak gelap mana- jangan banayk sangat nanti pahit pulak)
Beat all the above except cocoa powder till smooth . Add cocoa powder and mix well. ready for piping.-(Pukul kesemua bahan kecuali serbuk koko hingga gebu. Masukkan serbuk koko dan gaul rata. Siap untuk di pipekan)

48 comments:

hani said...

kak ayuuuuuuuuu...terketar2 saya tengok kek akak tu...tungguuuuu jap lagi saya smpai...ngeh ngeh ngeh

Mak Peah Bini Sood said...

WOW Ayuuuuu cantiknya cake dia! dah tak payah beli kat kedai lagi dahhhh...

Diana @ Melley Mey said...

cantik dan nmpk sedap tuuu... Tergoda tgk..

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Ayu........ sedapnya red velvet ni. Kak Ros nak gi singapore on 19 may, nanti buat sebiji dan tunggu kat airpot ya!

Nuridah said...

Assalamualaikum Ayu,

nape tak cakap siang2 boleh knur tunggu depan pintu rumah ayu...eh nak tengok menantu sambil mkn kek yg cantik banget tu...tul tu ayu, tak yah beli lagi kat kedai...save money!

anymz said...

ayu,terseksa akak tengok red velvet cake ni tau.akak memang dah lama jatuh cinta dgn kek nih..sedap kan?..kan?...
aduuuuh,mau buat jugak nampaknya nih..nak buat versi ayu ni lah..

AZLITA AZIZ said...

cantiknyer Ayu... nampak sedap! dan mengoda... sexy betul kek tu... dan terseksa jiwa dan raga melihatnyer...

K.Nor said...

wahhhhhhhhhh 3 layer!! dgn cc frosting, dgn ganache lagi.. adui mak.. mesti la best tu.. mana utk nor? hu hu.. dah abis ek.. p buat lagi.. nor nak 1/2 bj hehe

Mai Sweettooth said...

Ayuuu...Red Valvet Cake is one of cake yg susah nak di buat tu yg i said u love challenge lah dear...anyway tks for d compliment bout my hse...rumah dah down grade Ayu frm 5rm to 4rm...still ard woodlnds...Alhamdulillah everytin dah settle including me n anak2 dah used to tinggal grd flr cam tingal kat landed gi2...hehe beragan....

cik cek said...

Yayyy....adik kak cek dah mai balik ngan RED VELVET nya...mewahnya Red Velvet Ayu...
Mkn sepotong confirm naik berat bdn...he he...
Ayu...Red velvet ni memang dah jadi menu wajib kak cek bila tiba sape2 nya birthday...memang sedapppp sangattttt....

mamazieza said...

mak oi.. kalau mama laa kena buat layer2 gini.. mau pengsan 3 - 4 x.. huhuhu

tapi rasa memang marbeles kannn..kannnn

ady said...

as-salam kak ayu
menggoda dan tergoda red velvet tu..cantik dan kreatif....

farrah said...

k.ayuuuuuuuuuuuu pos cni cikit..baru tercari2 resepi red velvet...huhuhu...sume tengah kemaruk red velvet n macaroon..dua2 pun xpernah rs lg hehehe...aduhhhhh pic close up lg a meleleh air liur ni hehehehehe :D

Anonymous said...

Assalam AyuKak sal memang minat blog Ayu tentang lauk pauk n cakes including yourway of expression ada kali macam Kaksal juga .Kaksal tak pandai IT ini pun cuba2sebab Kaksal nak tanya Ayu buttermilk (susu jenis apa ?)Kaksal(orang spore)okey KAKSAL TUNGGU JAWAPAN AYU THK YOU...

Anonymous said...

ASSALAM AYU KAKSAL MEMANG MINAT BLOG AYU

kzai said...

hepy besday wat ayu..masih x trlmbt lg kan..semoga ceria selalu

inahar ali said...

salam rindu ayu..hepi belated besday ye!! red velvet cake ayu wat nih mmg menggoda kalbu tul laa.. dpt cikun sepotong pn jadi laa..hehe!

Chik Mimi said...

kak mmg gojes la bila la nak merasa kek ni ye ,terpegun tgk cantikkkkkk ma

intan said...

powerrfulllnya cake akak!

intan said...

lupa nak wish... Happy Birthday kak Ayu!

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ayu...
Cantik betul cake red velvet nih.. Mama masih blm ada confident nak bake cake cam gini.. tak tahu lah bila anak2 or even cik hubby dpt rasa kek birthday begini esp mama yg buat sendiri..hehehe
Ayu majalah jelita mama selalu dpt kat pasar bt gombak atau kat MRT cck kedai org India..tapi dia org jual very limited..kena cepat!! Kalau JB tak susah kan.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

sedap ye kak ayu kek ni? waduh2.. rajinyer bakar kek besday sendiri.. kalau kita mmg malas banget! buat2 tunggu je kot ada org nak belikan kek.. kalau takde pun buat donno jelah.. tak mkn kek pun takpelah.. hehehe.. dasar pemalas! kan? apa2pun.. kek ni mmg ada hajat gak nak cuba one day... cuma belum sampai serunya lg..... since kak ayu kata kek ni sedap.. bolehlah cuba resepi ni nnt.. kita salin dulu ye.. thanks.. (tp jangan tanya bila nak buat.. hehehe)

Jun said...

oooohhhh nooooo...layer by layer..creamcheese frosting, choc ganache..buttercream lagik..ambik ko! tersangatlah cunnye..rasanya sudah boleh kuagak sedapnye tp buat masa skarang..ku tutup mata..x sanggup woooo...ekekekke

Ayu said...

hani - hahah..akak tunggu juga tak sampai2 lagi ni ..hhehe

mak peah - hahah..thanks gee, memang kita dah lama tak beli cake kat kedai, nak ikut kan since 2008..heheh..gee pun apa kurang..roti gee pun sedap2 kita tengok..confirm dah tak payah beli kat kedaikan..haha

diana - thank you diana..memang sedap pada akak..

puan ros - hahaha..oh ya ke nak ke spore on business trip or on holidays?..
boleh apa salahnya..bukan red velvet cake aje kita buatkan dengan red carpet sekali..kita bentangkan..haha

nuridah - walkslm, haha..kalau knur nak tau save money memanglah..tapikan, bila kita buat kek, kita tak masak..hahah..kita cakap beli aje..haha..so actually pergi balik sama juga..hehe ..

anymz - hahah..kak anim, memang sedap kak kek ni..kita pun dah jatuh cinta ..hehe..
kalau akak dah buat with cream cheese aje, next time taruk choc ganache pulak..memang sedap..

azlita - thanks ita..uish kita dah tutup aurat tu...tak sexy lagi ..hahaha..
alahai kek ita pun cantik2 juga, bukan terseksa lagi mengancam nyawa ah..haha

Nor - hahah..boleh2 nanti nor punya birthday tahun depan kita buatkan ya..haha..
cewah..iyoler tukan..hahah...

mai - oh ya ke mai?..red velvet susah nak buat eh?..alhamdullilah, kali ni kita tak ada hiccups..u know me right kalau buat apa mesti ada hiccups, terlupa itulah terlupa inilah..hehe..memang cantik rumah mai, bersih aje, sejuk mata memandang, macam tak nak keluar dari rumah gitu..eh, mana tahu dapat one day tercapai juga duduk kat landed siapa tahukan..

cik cek - hahah..itu dia kan kak cek..sedapkan cake ni..kita pun nak masukkan red velvet cake ni dalam my list of best cakes..

mamazieza - hahaha..mama, lagi expert ah..kita yang patut berguru dengan mama tau..aah memang marvelour, fabulous sss...haha

ady - walkslm, thank u ady..cubalah ady..sedap cake ni..

Ayu said...

farrah - hahah..dah jumpa dah nii...velvet cake akak dah cuba tinggal nak cuba macaroons pulak..tapi tak tahu bila..hahaha..macaroons kalau akak buat confirm kasi orang sebab dia manis..my parents tak main manis2..hehe..

anonymous KakSal- walkslm, kak sal, pertama kita nak ucapkan terimakasih kerana sudi keblog kita yang tak seberapa ni..maklum lah blog main2 aje..hehe..
oh ya my way of expressions mcm kak sal juga?..heheh..begitulah cara kita berbual kak sal..haha..ha ini dah tahu leave comments dah bolehlah tinggalkan jejak selalu..haha..Ok, berbalik kepada soalan kak sal buttermilk tu adalah sejenis susu masam, dia ada dijual yang dah siap dalam kotak macam kotak susu(warna biru dia tulis situ buttermilk), tapi kalau tak ada tu kak sal, boleh gantikan dengan susu biasa aje dan campurkan dengan cuka(1 cawan susu biasa(HL) dengan 1 sudu besar cuka- biarkan seketika, nanti dia jadi berkeladak- itu dah jadi buttermilk lah) so untuk recipe ni kita gunakan 1/4 cawan aje tau.. harap kak sal faham ya..Terimaksih kak sal sebab selalu berkunjung keblog kita ni..

kzai - Thank u kzai..for the wishes..belum seminggu so masih oklah tu..haha

inahar ali - walkslm, thank u for the wishes tu dr, haha..sepotong pun dah habis ah..haha

chik mimi - thank u mi..bila2 cublah mi..the next birthday ..haha

intan - Thank you intan for the wish and thank you juga for the compliements..hehe

mamahawa - walkslm, boleh ma, kita pun dulu tak tahu juga..kita tengok youtube, kita tengok blog orang, kita tengok buku..belajar sendiri mostly walaupun ada basic, which is very very basic..hehe.. tulah majalah jelita tu..my area tak ada..kalau nak kena kirim my brother yang duduk jb kan..thanks ma for the info..

madiha - sedap madiha, pada akaklah..haha..actually kalau akak tak buat memang confirm ada orang belikan tapikan akak rasa macam tak best sebab time birthdays lah time akak mencuba buat kek, sebab kalau hari2 biasa tu tak ada chance ler..hehe..
tak apalah madiha, eh ratna(selalu tersasul tau).. ambik aje recipenya dulu bila2 dah datang seru boleh mencubakan..

jun - wakakakak..kita dah ambik dah dan dah telan pun wakakaka..
thanks Jun for the compliments...hati2 tu jalan tutup mata..hehe

Yatie said...

Assalamualaikum Ayu,
Ya ampunnnnnn cantiknya kek ni...Yatie tenung lama tawwww..geram tul tngk..yatie takde bakat buat kek yg cantik2 mcm ni..kalau kuih senang2 tu bolehlah...hehehhe..

Ummi said...

Assalamualaikum Ayuuuuuuu...waaaahh ayunya kek baldu merah mu itewww...sangat cantik, menarik dan tertarik....aaawww...! ^___^

Mehjabeen Arif said...

Wow.. picture is just perfect.. love it..

New to ur space n happy to follow u for upcoming wonderful recipes
Do visit me when u get time.
http://comeletseat.blogspot.com

zai19 said...

Ayu...12/3 cup tepung naik sendri tu nak measure mcm mana? I kalau pelik2 measurement ni mula lah pening hehehee...ada similar measurement tak?

Ayu said...

zai19 - wakaka..kita ingat kita sorang aje yang pening kalau measurement yg pelik2 ni.. rupanya ada juga yang sama dgn kita ya..heheh..give me 5!! ... , kita gunakan cup yang buat kuih tu tau, so 12/3 cup actually 1cup + 1/3 cup + 1/3 cup...(maknanya, dengan menggunakan 1/3 cup cedok tepung 2 kali).. hope it helps...jangan pening2 nanti kita pun ikut pening..wakakaa...

Anonymous said...

nmpk sedap..nk try la version kak ayu pny..hehe

Ayu said...

anonymous - silakan kalau sudi ya siapa disana tu?..harap2 kena dgn seleranya..

norasikin said...

wuyoo.. suka suka. CAntik sungguh bila dh dipotong.

Ayu said...

norasikin - terimakasih banyak2 for the compliments tu..kadang2 ok kadang2 tak ok juga kek kita buat ni..hehehe

Anonymous said...

Salam kak ayu..sy Adawiyah..sy suke bace blog kak ayu..sy nk mintak izin nk amek resepi kek ni n jgk resepi lain2..boleh..nmpk mcm sedap..tergoda la..nk try buat..boleh kn? :)

Ayu said...

Adawiyah - walkslm, terimakasih Adawiyah, sudi baca blog akak yg tak seberapa
ni..silakan dear, kalau nak cuba recipe2 yang ada kat sini..memang recipe2 ni semua untuk dikongsi bersama..:)

k nash said...

ayu..akak dh try recipe n..caya lah mmg sedap sgt . semua suka especially my mom sbb rasanya xlah manis sgt..terma kasih yea..

Ayu said...

k nash - terimaksih kerana sudi mencuba recipe dari dapur kita yang yak seberapa ni ya k nash..Shukur alhamdullilah, semua suka..memnag pun kek ni kita dah kurang kan sukatan gulanya tu..samalah my parents pun tak makan kalau kek2 or kuih2 yang manis sanagt itu yang terpaksa adjust gulanya tu..:)

Misz Jazzy said...

Salam perkenalan...mintak cuba resipi ni ye tp x tahu laa bila blh try...tq

Ayu said...

miss jazzy - salam kenal juga buat miss jazzy..terimaksih sudi keblog akak ni ya..silakan kalau nak mencuba recipe ni atau recipe2 yang ada didapur maya akak ni...
tak apalah ambil recipe dulu..bila2 boleh mencuba ya..:)

dapurmerahibu said...

Salam pkenalan kak,dh lama dilla cari resepi ni...sedap ni.boleh dilla cuba nnti.

Ayu said...

dapurmerahibu - walkslm, kenal juga ni ..dah jumpa recipe bolehlah mencuba kan dilla..terimaksih dear sudi singgah kat dapur akak ni ..

kayrul-shah said...

salam kenal kak ayu...

kayrul dah cuba dah resepi nie..memang sedap sangat dan berbaloi buat. Lepas nie boleh buat lagi..hehehe

Ayu said...

kayrul -walkslm, dan salam kenal juga buat kayrul..oh dah cuba kek ni ya..shukur alhamdullilah kena dgn seleranya ya..betul tu bolehlah buat lagi..hehe thank u kayrul sudi cuba ya..

Anonymous said...

salam kak ayu, cantik kek akak buat tu.terliur saya. :) btw, sya nak tanya akak, cane nak sapu the cream layer n ganache tu.sya x reti sgt. frosting tu pun nak mintak tunjuk ajar sifu kak ayu cane nak pipekan..thanx..

Ayu said...

Anonymous - walkslm, alahai macam mana akak nak tunjuk ya..tak reti nak explainlah dear..hehe..kena tunjuk action baru boleh..sebab most of the question adik tu adalah teknik dan should show u in real..akak pun main explore sendiri..pipe pun asal keluar pattern tu..hehehe..

Anonymous said...

hi there kak ayu :) just wondering do you bake choc ganache fillings in red velvet cupcakes instead of a cake? -fiqah

Ayu said...

Fiqah- hi there fiqah, if you want to add choco ganache to red velvet cupcake pun bolih juga..but maybe u put the ganache first on top of the cupcake then pipe the cream cheese lepas tu, or up to you to be creative, nak letak cream cheese dulu then sprinkle some chocolate ganache pun boleh juga, or you dont have to put pun boleh juga..the creativity lies in your hands & selera dear..hope i answered your questions although lambat ..:)