Friday, June 03, 2011

Kerang Masak Sambal

Lauk sampingan kita ..kerang masak sambal tapi yang ni tak gunakan cili pes, tapi gunakan cili hidup atau cili padi...recipe dari rumah KNur ..bila nampak Knur publish kan hari tu..terus hari tu jugak masak..hehe ...ada sikit2 lebih kurang macam Kerang Mak Tom yang pernah kita post dulu..sedapp..Terimakasih Knur ..minta halal recipenya ya..nak letak kat sini pula untuk penggemar2 kerang..boleh lah cuba jugakan..

Kerang Masak Sambal
Sources:-From Kak Nuridah@My little Kitchen
Bahan-Bahan
900gm kerang dicuci bersih dan direbus sebentar
4 biji cili padi dikisar-(Ayu bubuh lebih)
4 biji cili merah dikisar-(Ayu tak gunakan ini, sebab gunakna cili padi semuanya)
6 biji bawang merah kecil dikisar
3 ulas bawang putih dikisar
1 batang serai diketuk
sedikit belacan dikisar
sedikit air asam
Secukup minyak untuk menumis
Garam secukup rasa

Cara-Cara
1. Ambil isi kerang yang direbus dan ketepikan.
2. Panaskan kuali, masukkan serai dan juga bahan kisar.
3. Tumiskan hingga naik bau dan terbit minyak.
4. Masukkan air asam dan juga garam.
5. Akhir sekali masukkan kerang, gaul rata dan masak sebentar saja.

9 comments:

ijayuji said...

Yang ni pun kita sukee :D pakwe suke tak? kalau suke kita kopekkan ya :D hihihi... tak pernah nak masak2 gini asal rebus2 jer kejap jer abis :D

YusRa said...

wah sedap nyer

Ayu said...

ijayuji - yang ini pakwe tak suka..dia adik beradik mana makan seafood jenis gini ika..hahah..udang sotong makanlah..ikan pun tengok2 juga ikan apa..tak ada tulang dia makan..masak rebus2 tu pun sedap kan ika..akak pun dah lamam tak makan gitu ..uish kecur pulak bila cakap ..haha..

yusra - thanks yusra..sudi singgah kedapur akak yg tak seberapa ni dan follow juga ya..

Amie said...

assalamualaikum ayu,
suka sgt makan sambal kerang... nak makan kena tunggu balik raya nanti..hu hu hu

Ayu said...

amie - walkslm, kat labuan tak ada kerang ke amie?...kesiannya kena tunggu raya baru dpat makan ya..

Nuridah said...

Ayu,sib baik kak nur scroll down,kalau tidak tk perasan ayu msk kerang....hehe...

amboi bukan main lagi dier...nk kopekkan kerang untuk pakwe...ish2 bukan main lagi minah minyak urat nie...hehe...

Terima kasih sudi cuba resipi yg tk seberapa ini,ayu. Kak nur terbaca Iqram suka lauk lemak cili api ya...wah boleh geng ngan auntie nur lah ya??

Ayu said...

nuridah - heheh..ta apalah knur, minah minyak urat nak kopekkan..senang sikit kerja kita..hahah..kita makan terus aje..tak payah berhenti2 kena kopekkan..hahah....aah knur, iqram suka ayam lemak padi..bertambah2 nasi kalau lauk tu ada..haha..
thanks juga buat knur sudi kongsi ya..

ZELİHA-UMUTSEPETİ said...

Yemekler harika gözüküyor :)
Ellerinize sağlık..
Türkiye'den sevgilerimle..

Ayu said...

zeliha - thank u for the compliments & thank you for visiting my humble blog..