Thursday, June 09, 2011

Rich Chocolate Moist Cake

Rich chocolate moist cake ni I baked adalah untuk my mum's birthday yang ke 61 tahun hari Ahad yang lepas..my mum cakap tak payah lah buat kek..dah tua...then I berdegil nak bake juga..hehe...knowing my mum dia pun macam me suka juga dengan chocolate cake, tapi dia tak suka yang berkrim2 yang ada buttercream yang ada creamcheese tu semua..so I 've decided, to bake this cake for her..Kalau nak tahu kek recipe dari blog Diana ni lah recipe kek coklat yang pertama sekali kita cuba for my birthday 3 tahun yang lepas, basically time tulah dah mula minat baking2 ni semua..hehe....so this time, kita cuba buat lagi..anak2 dan nenek anak suka kek ni..sebab dia tak muak..lepas tu kita pun macam biasa adjust sukatan  gulanya, so boleh dia orang makan banyak....lagi satu..my mum pulak tak suka kek yang dikukus(melainkan kek kukus biasa tu)..so kita bakor aje..heheh....Deco pun simple2 aje, sebab hari tu kita ada jemputan so just beli buah strawberry & cherries for the details..


Rich Chocolate Moist Cake
Sources:-From Diana/Kak Noor Hannah
Bahan2nya:-
170g butter
397g gula kastor-(Ayu gunakan 150-180g)

3 biji telur ayam


Bahan2 ini dibancuh bersama:-
1 sudu teh NESCAFE
1 sudu teh air panas
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh chocolate or coffee emulco or chocolate/coffee paste


Bahan2 ini diayak bersama:-
226 tepung high protein-(Ayu gunakan bread flour)
63g serbuk koko
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh soda bicarbonate
11/2 sudu teh baking powder


30g air sejuk- air dalam peti ais


Cara2nya:-
  1. Menggunakan mixer, pukul mentega dengan gula sehingga kembang.
  2. Masukkan telur satu persatu.
  3. Masukkan campuran Nescafe dan esen2.
  4. Peringkat ini, gunakan whisker-masukkan tepung sedikit demi sedikit kedalam adunan.-(Cara menggunakan whisker- Pegang dan pusingkan whisker satu arah sahaja perlahan2 dan sambil memusing whisker tu, menggunakan jari, putarkan batang whisker.)
  5. Masukkan air sejuk sambil digaul perlahan2- juga gunakan whisker perlahan2.
  6. Bakar dalam loyang 9" persegi yang telah diminyakkan dan dialas kertas dengan suhu 170C selama 50-60 minit.
  7. Biarkan sejuk betul sebelum bubuh topping.
Nota:- UNTUK LEBIH MOIST-Sila kukus kek selama 11/2 jam dan tutup loyang dengan aluminium foil.(Ayu bakor aje..heheh)


Bahan untuk Icing:-
1 tin susu pekat -boleh kurangkan jika takut manis-(Ayu gunakan 3/4 tin aje)

1 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan minyak jagung atau apa2 minyak
1/3 cawan serbuk koko
sedikit garam


Cara membuat (sentiasa kacau sehingga selesai)
Campurkan susu, koko dan minyak.
Masak diatas api yang sederhana sehingga pekat, sambil gunakan whisker, kacau sentiasa dgn bulatan.
Masukkan garam dan vanilla.Tak perlu menggelegak- nanti hangus agak2 aje pekat dia.
Bila dah sejuk betul tuankan ketasa kek rata2kan. Kalau tercair masukkan kedalam peti ais,kasi pekat.

40 comments:

Juwita Jamaludin said...

Kak ayu.. Amat menarik kak kek tu.. Warna dah tahu yg kek ni memang moist... Dah meleleh air liur.. :)

Pizza kat bwh pun best nampak..

Ezadlieza said...

salam k.ayu....aduh kak ptg2 gini tgk kek akak nih...telan air liur dibuatnya..

ijayuji said...

Salam kembali Mak ayu!!!!!! Selamat hari kelahiran bust maknyer Mak ayu Semoga diberikn kesihatan yg baik2 Dan Semoga doa2nya juga dimakbulkanNYA insyaAllah! Kak kek castard Tu dry Tau Atas dia rangup sikit sbb Tu kita kata mcm beskut itulah kelainannyer :D kek cekelat jer belum buat lagi, Nanti nk buatkn khassssss buat pakwe yg dirinduii ewah ewah tijahhhhh sajerr Mau Carik pasal dgn Mak ayu ya :D

ady said...

as-salam kak ayu
wahhh3..terancam selera tgk kek nih kak ayu..menarik memang debommm!

btw: Pizza Norwegian & Sotong & Udang Masak Paprik tu npk sedap..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak ayu...

apa menu minum petang ni? kek coklat tu ada lagi ker? amboi2.. berseri2 bila ditenggekkan dengan buah ceri tu... mmg nampak moist.. tp rasanya kalau kukus tentu lagi moist kan? hehe.. tq sudi jenguk2 blog kita walaupun tuan rumah takde.. hehe..

♥LOVE2COOK♥ said...

WOW...I can't stop myself from drooling here kak! That's truly chocolatey! ;)

Ayu said...

juwita - hahah..habis dah keyboard basah dah ..thanks ita..

ezalieza - walkslm, heheh..aah lieza, kita actually buat sarapan dan minum petang tau kek ni..heheh

ijayuji - thank u2..ai ucapkan burstday buat nenek pak we ..bakal nenek anak antu kan..hehehe ..oh ya, the cake atasnya rangup??..so its cake biskut lah ni....hehe..hahaha..itu dia ini tijah saja mau cari pasal..nanti mak ayu lesing, berpusing si budak tijah ni..hahah

ady - walkslm, heheh alamak ada bom lah..hehe..thank u ady for the compliments tu ya..

madiha - walkslm, menu petang hari ni tak ada ratna, sebab sibuk berblogging!! kahkahkah....aah ratna, kalau nak lagi moist memang dikukus lagi lembut..tapikan my mum tak suka sangat..dia cakap kek kalau kukus macam makan kuih..wakakaka....no problem, ratna, akak datang tolong jirus2 pokok kat luar tu aje..heheh..

love2cook - thanks love..ccubalah love..

Nieza said...

sedapnya tgk kek tu kak Ayu...moist gitu walaupun akak bakar kan...terliur la pulak..hehe

happy belated birthday buat mak kak Ayu yer semoga dirahmati Allah selalu dan sihat selalu..:)

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Kak ayu...meleleh jer tengok coklat tu...

Selamat Hari lahir ya buat Ibu..semoga sihat sentiasa...

Wattie said...

Salam Ayu,
Hepi belated birthday buat mak Ayu ya, semuga diberkati Allah selalu hendaknya.

Terliur tengok kek coklat Ayu ni. Tak tahan tengok kat ganachenya tu.....

anymz said...

salam ayu,akak belum pernah try buat cake guna tepung roti lagi harus di cuba resepi ni ayu..

Chik Mimi said...

Assalam kanda ku cayang sihat ke?kak D dah privatekan blog dia kan sungguh sedih,nampak moist kek akak tu kita ni malasnyaaaa sekarang DDL tu pun ada 1 tin lagi,tiramisu pun still duk kiv je jgn lady's finger tu expire dah hehehe,kirim salam dengan makcik ye & happy belated birthday

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak..
Happy Belated Birthday buat mama akak ayu.. Moga d pjgkn umur.. sihat tubuh badan.. bahagia selalu serta sntiasa d rahmati dan d bwh lindungan Allah S.W.T. Amin..

wah akak... kek coklat tu nmpk sedap ler akak... moist jer diana tgk... dah pasti sedap..

Anna Qawina said...

kak ayu..ada soklan ni...mmg tak guna tpg gandum? guna tepung roti ek?
pastu, camne aka buat coklat icing tu bentuk ombak2 gitu? huhu..sungguh jakun tapi amat menarik..kalau saya tuang & ratakan je, tu je yg saya tahu..hehe..
utk icing tu guna susu tin sedang ke kecik kak?

Nuridah said...

Malam ayu,

Happy belated birthday buat mak ayu disana...semoga diberi kesihatan yg mantap,dipanjangkan usia,dimurahkan rezeki dan berbahagia disamping anak2,menantu dan cucu2 tersyg!Jaga2 ngan cucu antu tu ya cik?? Hehe

Ayu,awesome cake from you...nampak sedappp sekali...kecur kak nur tengok.Nk ngendeng semua dh habis...gigit jari ajelah..hehe..

Yang itu kak nur google type sembarang eg. beautiful baby photos,toddler..nanti akan keluar...atau ayu boleh click image sebelah atas..you try lah...mesti jumpa.

Mylady said...

Salam Ayu..

wahhh..dah lah kek coklat..letak cherry plak..terliur betul tengok..my mom pun tak suka kek yang berbuttercream segala bagai..she likes simple cakes...especially banana cakes..:-)

Anyway, wish your mom happy belated birthday ye...semoga makcik dikurniakan Allah kesihatan yang baik, di panjangkan umurnya dan dimurahkan rezekinya...

Wanieyra said...

Salam Kak Ayu..

Cantiknya kek tu, tergoda habis

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam & Slmt pagi Jumaat Ayu...
hehehe sempat mama merempit pagi2 ni seblm keluar... Kita Bakor!!! ki3x
Cam moist jer cake choc tuh. Masa si shasha bday ingat nak buat red velvet cake yg ayu buat kan utk yr father..hehehe tak sempat sbb tak de masa nak mendeco & baking..last2 ended up with the choc cake from Zai KL... must spent extra time utk buat the velvet cake jgk coz cheese semua dah beli.. K see u later :)

Ayu said...

nieza - thank you nieza, for the wishes..aah kek ni akak bakor aje..hehe..oklah
tetap moist juga..

nazrah - thank u nazrah..mudah2han insyaallah..

wattie - walkslm, thank u kak wattie, insyaallah & mudah2han doa akak dimakbulkan...

anymz - walkslm, cubalah kak...diletak situ high protein flour, so kita gunakan bread flour aje ..heheh

chik mimi - walkslm, aah mi, dah diprivatekan tak dpatlah nak skodeng recipe2 kat situ lagi..kalau akak tau dulu2 akak print semua recipe2 yg ada dalam tu..heheh..
aiyoH!!!..jangan sampai expire finger2 tu mi..sayang ..jauh perjalanan tu..heheh....
thank u for the wishes dear..

diana - walsklm, thank u diana..mudah2han insyaallah doa diana dimakbulkan..
kek coklat ni dapat diterima among my family..cubalah diana..

anna - actually direcipe letak tepung high protein, dan tak disebutkan tepung apa, so to me high protein flour adalah tepung roti..sebab this flour is high in protein?..kalau guna cake flour, or tepung gandum biasa, this 2 adalah low protein flour...alah actually kalau nak gunakan tepung biasa pun boleh kot?.. coklat icing tu akak just curah aje kat atas kek!!..heheh tak ada ombak2 ler..yang ombak2 tu acuan kek..kikiki....kalau nak tahu pattern kek tu cuba ana tengok condensed milk pound cake akak sama aje acuannya..heheh..susu pekat yang akak gunakan tin yang kecik tu aje...

nuridah - pagi knur.. thank u kak for the wishes..hahah..cucu antu tak legal..hehe..
thank u juga for the compliment memang pun dah habis kek ni..budak2 buat sarapan & minum petang..hehe..nenek punya kek budak2 yang bedal..haha..
oh gambar2 kat ggogle ya..patut ler cantik2 & cute2 gamabr baby ni semua..thanks juga for the info kak..

my lady - walsklm, heheh letak cherry tu saja aje sebab kita tak ada deco2 yg lain..
aahlah mungkin orang dah tua taste bud dia orang lain kan, my lady..thank u for the well wishes dear mudah2han insyaallah apa yang didoakan makbul ya..

wanieyra - walsklm, thank u ira..

mamahawa - walkslm, pagi mama, ya kita bakor..(belum tengok lagi cerita hantu kak limah tu..hehe my sil cakap kelakar habis ya)... red velvet cake was for my birthday ma..hehe..betul tu nak deco2 ni takes time and patience..lagi2 macam kita ni tak pro lagi..nak deco kena tercongak sana tercongak sini nak dapatkan inspirasi..hahaha...
ma nanti buatlkah red velevt cake tu for your birthday coming right?..hehe

:.Noor Zaleha Jaafar.: said...

assalam Ayu...hari ni akak free..so meronda akak d cini.Nk dok lama2 pasal byk hari dtg , glims glims gitu...Rasa teringin gak nk buat kek ni. Esok nk g Ipoh tgk cucu..so leh buat bekalan nanti...Love u.

dZana said...

smga mak ayu sentiasa dilimpahkan kesihatan yg baik dan bebahagia bsama anak2.. mmg rich kek ni.. bkilau2 coklatnya ayu..

ijayuji said...

Mak ayuuuuuu!!! where r u going?????? kompius niiii... till monday?? uuuwaaaaa... im gonna missssss u badlyyyyy, dlm hati pakwe org nombor 1 yg dirindui wakakaka.... ececece kita tahu kita tahu nak balik dah niii hihihi... mesti kak nur nak sumbat mulut kita baik kita pergi dulu :D

nOOrsha said...

salam kak ayu..sungguh la terliur tgk kek nih.. ngan ceri yg bertenggel2..huihh..rase nak grab seketul...eheheh....

cikmanggis said...

salam Ayu..Cm pun suka kek cam ini tapi tak suka yang banyak banyak krim tu sebab cepat muak.Selamat hari lahir buat Bonda Ayu ya:)

fara dean said...

assalammualaikum kak ayu..
still remember me?
haha..lama dah tak masuk dapur akak..bukan stakat dapur akak..dapur sendiri pun lama tk masuk..cuti jap..

Amie said...

ya Allah.... akhirnya kutemui juga kek yg paling menyelerakan...adeehhhh pandang aje laa...

CT Delima said...

As'salam Ayu

dear Ayu...sedapnyaaa. tertarik nak mencuba. kalau tengok pada kek tu nampak mois. InsyaAllah akan cuba, kasi seru2 sikit semangat nak membaking kek lepas ni ya.. hihihi

wish Happy beleted birthday for your Beloved MOM :)

Yatie said...

Assalamualaikum Ayu,
waduh terliur je tngk kek harijadi utk mak Ayu ni....kaya dngn coklatnya..tentu mak Ayu gembira walau dia tak minta Ayu buatkan kek..
Happy Belated Birthday buat mak kesayangan...moga pnjng umur, murah rezeki, sihat selalu dan semuga sentiasa dirahmati dan dlm lindungan dan peliharaan Allah SWT. Aminn.

Nurwin Heny said...

Ayu...decoration cake nya simple pun the cake still looks cantik and sedap. Lucky your mum dapat kek yg sedap tu! Next time you buat, I nak mintak sikit lah..hehe..

Sizuka said...

ayu,
waaa.. gebunya ur choc cake! i want some of those cherries!! i love cherries! crazy over it! :D

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ayu..Kite pun suke kek-kek coklat ni..Ehemmmm..ada lagi tak, mintak sepotong.....

mamasya said...

Assalammualaikum Ayu.apa kabar? sy baru berkesempatan nak jln2 blog kwn2..rindu dgn kwn2.happy belated birthday utk ibu Ayu,moga sihat sejahtera selalu.
Yummynya coklat kek tu...pantang tul nengok kek coklat yg topping gini.
nengok lauk pauk Ayu dientry sebelumnya nampak sedap...tunggulah brg sampai barulah boleh berexperiment semula.

cik cek said...

Assalamualaikum Ayu....

Lamanya tak jenjalan rumah Ayu...pekabo....kak cek pun rindu tau...sorry ya lama menyepi busy...cuti sek tempohari....byknya tetinggal menu best....

Ayu said...

noor zaleha - walkslm, hehhe..love u too..by the time kita jawap ni pun akak mungkin dah balik dari ipoh..cucu sihat kak?..alah la..kalau kita pun suka dapat nenek yang rajin buat kek macam akak ni..

dzana - terimaksih cikgu..mudah2han begitulah hendaknya..coklat pakai gloss itu sebeb berkilau kot?..hahaha..

ijayuji - haha..i go nowhere ler ika..i busy like crazy...i made kuih talam 4 loyang, 1 kek gula hangus + 1 kek pertunangan on friday, saturday & sunday..then monday i go hospital after that i pengsan i sleep like a lembuuuu..wakaka..miss u toooo..wait.u miss pakwe ha?..hahah...

noorsha - walkslm, hahah..bubuh kat atas kek tu sha, untuk simple deco aje..hehe..sebab mak akak tak suka berkrim2 tu semua..hehe..

cikmanggis - walkslm, terimakasih cm, for the wishes tu ya..wah cm kalau macam tu samalah macam my mum ya..tak suka cream banyak sanagt..hehe

faradean - walkslm, of cos i do remember u dear!!!..hehe..wah seronoknya pergi bercuti..nanti akak nak jenguk juga dapur fara lah..

amie - hehe..jangan pandang aje..cublah amie..hehe dah ketemu recipenya ni..hehe

ct delima - walkslm, ha kita dah tiup angin ke kl..moga2 angin seru sampai ke rumah ct dan bolehlah cuba recipe ni..hahah.. thank you for the wishes ya ct..

yatie - walkslm, thank u yatie for the wishes.. biasalah yatie..kita buat kek untuk nenek..tapi cucunya yang bedal banayk..hahaha..

nurwin heny - hahah..boleh apa salahnya..kena datang awal kalau nak rasa kek kita tau..wakaka....deco simple aje nur..sebab cream2 my mum tak minta sanagt..heheh

sizuka - i pun suka cherries, compared to strawberries...me cekup the cherries dulu bila potong kek ni..heheh

sue@nenie - walkslm, hahah..kek confirm dah jadi baja dah sue...heheh..lain kali kena datang awal kalau nak rasa ..heheh..

mamasya - walkslm, thank u mamasya for the wishes...wah dah settle down kat sana ya..seronoknya ..kita suka kalau dapat peluang tinggal kat negeri orang macam mamasya & family gitu..apakan daya...tak chance ..hehe..aah nanti barang2 dah sampai boleh main masak2 dan cuba recipe orang2 kat sana pula ya..

cik cek - walkslm, kak cek..waduh..lama betul tak dengar suara kak cek....cuti sekolah sibuk melayan tetamu ya kak cek...tak apa nanti bolehlah catch up..apa yang dah terlepas tu kan..heheh

izahdaut said...

kak ayu kalau buat kek memang memikat.. haissh geram tengok. masuk list la

ernie said...

ya allah tempting sungguh cake2 akak... Once i dh try buat i inform u ya.... :D

Ayu said...

izahdaut - aduh izah, baru perasan comment izah ni..sorry ya yang..thanks dear..

Ayu said...

ernie - thank you ernie..ni mesti suka makan chocolate macam akak juga ya..ernie, tanya mostly on chocolate recipes..hehe

Anonymous said...

Hish hish 30g air tu tak cukup le... betul ke resepi ni...

Ayu said...

Anonymous - Assalam cik anon,
resepi ni saya dah buat banyak kali..memang itulah resepi yang saya cuba dari puan asal...terimakasih kerana sudi tinggalkan jejak ya..:)