Tuesday, June 14, 2011

Ayam Ala Kenny Rogers

Ok, kalau masih ingat pizza norwegian yang kita buat minggu lepas, at the same time kita buat ayam ala kenny rogers nilah...sebenarnya...I tak pernah rasa ayam kenny rogers ni..sebab kat Spore, ni restaurantnya tak halal so tak pernah lah tahu rasanya macam mana...tengok ramai juga teman2 blogger dah cuba..memang nak cuba dah lama dah..barulah ni dapat merasa..ternyata memanglah sedapppp ayam ni wei..memang kita nak buat lagi next time..tak cukup sebab kita gunakan ayam griller yang kecik tu aje for this..heheh...ingat nak dapatkan ayam yang cantik tertenggek sekor, tapi bila dibakar, part by part tertanggal lah pulak..hahaha..itu yang isi dada ayam terkeluar ring aje tu...

Nampak kat myr tukan Mas, Izahdaut, Hana, Jun dah cuba recipe yang ini..memang terbaikkk.!!!
terimakasih puan punya recipe ya..minta izin dipanjang2kan disini pula..
 
Ayam Ala Kenny Rogers
Sources:- From sharm1969@myresipi.com
Bahan2 untuk (8-10 orang)
  • 1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)
  • Bahan-2 untuk make up ayam :
  • 3 biji bawang besar
  • 4 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 atau 3 sudu besar sos lada hitam (takde stok lada hitam serbuk)-(Ayu gunakan sos lada hitam)
  • 2 sudu besar madu
  • 1 ketul kiub ayam Knorr
  • 2 sudu besar gula pasir-(Ayu tak letak, sebab madu dah manis)
  • 2 sudu besar herba campuran-(Ayu gunakan italian herbs)
  • 1 1/2 sudu teh garam halus +secubit serbuk perasa-(Ayu tambah)
  • Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
  • Sedikit mentega

Cara-cara

  1. Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
  2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
  3. Perap selama 1 1/2 jam.-(Ayu perap semalaman)
  4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang (saya bakar)selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, saya menyapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
  5. Untuk dicurahkan keatas ayam dan kentang putar semasa makan, saya menggunakan sos lada hitam yang memang tersedia dijual di pasaran. Campurkan 2 jenis sos lada hitam yang berbeza dengan sedikit air panas (mengikut citarasa sendiri kita)
  6. Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar (kesemua resepi boleh diperolehi di laman MyR ini). Selamat mencuba.

20 comments:

Mama Hawa/Mama Nani said...

Ni kena tunggu Nazli balik dari in house camp baru blh buat... Sedap lah mama pernah mkn kat JB da lama daa...
sesuai betul dimkn bersama coleslaw & mashed potatoes :P Yum3 tumpang tgk dulu hahaha :)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam kak ayu...

memang byk kali gak ternampak kwn2 buat ayam ala kenny rogers ni... kalau ikut ayam yg kat KR tu mmglah sedappp.. mcm nak try jugak.. tp alahai.. ni kena betul2 rajin baru leh buat ni sebab nak buat yg side dish tu yg selalu rasa malas. hehe..

Kak Rosaliza said...

assalam ayu..sedap tgk aym ala kenny rogers tu, dpt rasa lg sedfap

Yat Maria said...

Akak!!!!

kita tgh posa ni!! aduhmakkk sabarrrr....sabar.... akak naper asyik masak sedap2 abeh tak kasi kita??

Anna Qawina said...

kak ayu...tumpang makan..nak belah2 rangka tu jer..hehe

ady said...

as-salam kak ayu
eemmm.....menggoda betul ayam ala kenny roger tu kak ayu..menyelerakan..kak ayu kalau mkn tu jangan lupa kita ya...

cik cek said...

Salam Ayu...

Cam best je menu ayam ala2 kenny Rogers ni...pas ni tak yah susah2 p kenny Rogers lagi...jimat belanja...nak try la nanti...

Ayu said...

mamahawa - cubalah ma, memang best ayam ni..tak cukup kita anak beranak makan hari tu..yalah ayam kecik yang $3 plus tu aje..kita dapat pun part tulang2..yang lain si budak Iqram dah bedal..haha..

madiha - walkslm, tulah ratna, akak pun dah banyak kali nampak ayam ni kat dapur teman2 ..tapi tak ingat pulak siapa..sebab dah ramai yang mencuba.. memang ahrus masuk list ..bila2 rajin boleh lah cuba kan..heheh akak punya side dish tulah mashed potato tu aje..itu pun dah cukup dah..

kak rosaliza - walsklm, aah kak memnag sedap ayam ni..kalau tau dari dulu dah cuba..heheh

yat maria - alamak yat puasa ya..sorry akak menggoda..heheh..tapi itulah tujuannya..wakakakaa..selamat berpuasa yat..

anna - wah ana suka part rangka ya..boleh2 ambiklah..heheh..

ady - walkslm, alamak ady..akak terlupakan ady lah time makan hari tu..lain kali akak simpan kan sikit ya..hehe

cik cek - walkslm, memnag best kak cek ayam ni..kalau kita tau dari dulu dah cuba..heheh ..cubalah..

Mas said...

antara ayam panggang yang terbaik...
peberet family mas tau..

aLoY said...

sedap nyer.. masuk list dulu.. nti bole cube..

Ayu said...

mas - aah lah mas, sedap ayam ni rupanya..hehe..

aloy - cubalah aloy..harus dicuba..

Nuridah said...

Okay ayu, since boy is around now,kak nur boleh cuba resipi ini sebab chicken kan tk boleh pisahkan dari hidup dier...ikan dia tk pandang..takut tulang...hehe..ini mcm pun ada??

Sedap ayu, nampak selera betul ayu masak...eh skrg mek siam dh tk cari pakwe lagi..semenjak 2 menjak dia sibuk juga...hehe.

Ayu said...

nuridah - oh boy ada kat rumah ya sekarang?..cubalah knur..samalah macam my kids, ikan tak berapa jalan for them..kalau makan pun ikan yang tulang sikit or kena pilihkan..kalau udang kena kopik kulitnya baru makan..asik AYAAAAMMM aje hari hari..

Boleh tahan knur rasanya..oklah part gula tu kita memang tak letak sebab tak suka manis sangat..sebab dah ada madu..mek siam sibuk anak dia sakit kot..

Nuridah said...

Mak Ayu,

tumpang lalu,mak cik dtg nk ambik resipi...hehe...cucu mak cik nk mkn ayam...haha.

ijayuji said...

kat sini pulak :D sedapppnyerrrrr!!! ni makan ada ingat kat kita tak???? mesti pakwe jer yg ingatkan kat kita mak ayu dgn tulang2 dia telan uuuwaaaaaa...sampai hati! sbb tu kalau dtg sini kasi pakwe dulu baru kasi mak ayu :P ni bwkkan sekrim tuk pakwe :D

Lyza said...

assalammualaikum kak ayu..apa kabar? lama lyza x singgah ke cni..byk menu yg sedap2 terlepas..sedapnya juadah2 k ayu..ayam ala kenny rogers pon nampak sedap betul..

Ummi Nisaa said...

aslkm. slm p'kenalan. nampak sedap... moga saya berkesempatan mencuba resepi ini bila anak2 semua balik bercuti minggu depan..Amin
nanti saya bagi berapa bintang hiiihii

Ayu said...

nuridah - hahaha..silakn makcik nur..heheh..kita dah berapa hari tak bukak blog lah knur..sorry ya lamabt reply..

ijayuji - hahah..ni dah berapa hari mak ayu baru dapat reply..ice cream pun dah kemana ya ika..hahah..ayam ni ika dah pernah buat juga ya..akak tak perasan ler..hehe.. pak we pun dapat makan sikit aje..yang banyak bedal si adik ipar yang lelaki tu ..heheh

lyza - walkslm, thanks lyza sibuk2 pun masih sudi keblog & ingat akak ni ya..
terharu sungguh2..lyza sihat ke tu?..ayam ni sedap ..kalau lyza belum pernah try buat cubalah...

ummi nisaa - walkslm, salam perkenalan juga buat ummi..cubalah..mana tahu kena dgn selera anak ummi..anak2 kita suka ayam ni ... thanks sudi keblog kita yg tak seberapa ni..sudi2lah singgah selalu ya..

Anonymous said...

kak ayu....kite tumpang tgk resepi n rase nak try buat....bestnye tgk ayam niiiii

Ayu said...

anonymous - cubalah dear, sedap ayam ni..anak2 pasti suka punya..