Wednesday, June 22, 2011

Kerapu Masak Mangga

Assalam, lewat petang baru dapat mengupdate..dari pagi tadi pergi singgah dan blog walking ke dapur teman2..so sekarang baru nak masukkan posting ... hari ni line ada sikit clear, sebab Mr Hubby back to work for today..heheh esok sambung balik..since macam tu..cepat2 masukkan entry for today...
Ikan kerapu ni this time I cuba recipe yang ni pula..nampak macam best gitu sebab recipenya menggunakan mangga muda...bila belek2 recipenya rupanya menggunakan santan sikit dan dituang keatas ikan yang dah digoreng..memang best!!! tak menyesal cuba buat ni..rasa masam2 mangga, lemak2 santan dan ikan garing2 masin, memang menepati citarasa...

Kita makan ikan ni aje dengan nasi panas2..sungguh menyelerakan..my mum pun cakap sedap, sebab ada mangga yang rangup lagi masam ni gives this a a very unik taste..Untuk recipe ikan goreng tepung pulak kita ambik kat dapur Ct Delima..Pernah nampak juga didapur Mamahawa.. Thank you puan2 punya recipe yang baik hati yang telah sudi berkongsi recipe2 yang sememangnya sedapp ni..minta izin dilink kan disini pula ya..

Ikan Masak Mangga
Sources:-From kawan@myresepi.com
Bahan (2-4 orang)
  • 1 ekor ikan kerapu digoreng dengan tepung
  • 2 biji mangga muda dihiris halus dan panjang-panjang-(Ayu gunakan 1 biji aje)
  • 4 biji cili api dihiris-(Ayu gunakan lebih lagi)
  • 3 biji cili merah dihiris nipis-(Ayu gunakan 1 biji aje)
  • 4 biji bawang merah dihiris nipis
  • 2 tangkai daun ketumbar-(Ayu tak letak sebab tak ada)
  • 2 cawan santan-(Ayu gunakan 1 cawan santan yang dah dicampurkan dengan air)
  • 1 sudu makan gula
  • 1 sudu makan sos ikan 

Cara-cara

  1. Campurkan santan, sos ikan dan gula.
  2. Kemudian masak di atas api yang kecildan biar sehingga ia mendidih.
  3. Padam api dapur,masukkan bawang merah,cili api, cili merah dan daun ketumbar.
  4. Gaul hingga rata.
  5. Letakkan ikan di dalam pinggan dan taburkan mangga yang telah dihiris halusdi atas ikan.
  6. Kemudian tuangkan kuah yang telah dimasak ke atas ikan dan hidangkan. 

Ikan Kembung Goreng Tepung
Sumber : Sajian Sedap


Bahan-bahan :
-6 ekor ikan kembung-(Ayu gunakan 1 ekor ikan kerapu)
1/2 sudu teh air limau nipis
1/2 sudu teh garam

Bahan perap: (kisar halus)
2 biji lada merah -(Ayu gunakan 1 sudu besar cili kisar)
3 ulas bawang putih
2 cm kunyit
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk lada putih
1/2 sudu teh bunga lawang

Larutan Tepung: (kacau rata)
75 gram tepung gandum
3 sudu makan tepung beras
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk lada putih
1 biji telur 
125 ml air

Cara-cara :
1. Gaul ikan kembung dengan air limau nipis dan garam. Biarkan selama 10 minit.
2. Gaul lagi ikan tersebut bersama bahan perap. Perapkan selama 15 minit.
3. Akhir sekali, celup ikan kembung ke dalam larutan tepung. Goreng sehingga garing.


14 comments:

Wattie said...

Assalamualaikum Ayu,
Wahhh.....bestnya lauk yg Ayu masak ni, nampak so sedap. Kat bawah tu lagila sedap. Kalau la dapat sikit utk juadah akak berbuka hari ni, alangkah nikmatnya

ady said...

as-salam ka ayu
adoiii.. kak ayu sungguh menyelerakan lauk2 kak ayu tu..kak ayu ikan kerapu masak mangga tu terancam selera lah..npk sedap.....uishhh

CT Delima said...

As'salam Ayu

resipi kerapu mangga tu betul2 buat ct terliur sangat2. bukan boleh nampak mangga2 ni macam sebakul jer rasanya telan air liur ni.. haha. kalau ct pun dok meratah jer ikan tu tak payah nak makan nasi dah ayu.. hehee

Thanks ayu sebab sudi mencuba resipi ikan celup tepung tu, harap mendapat citarasa ayu sekluarga ya. sedapnya bila makan masa masih panas lah kan rangup gitu :D

Kak Rosaliza said...

assalam ayu, kecur luiur akk tgk ikn kerapu msk mangga tu, sedapnya, ikn goreng tu pun sedap

Shereen said...

Ayu,
Memang menepati citarasa...I..ahaks! You ni teruk la (wah,kena complain pulak).Mana I nak cekau mangga muda kat sini ni?Puas la I nak kena rounding kat seluruh Auckland ni mencari mangga muda, pisang emas(recipe madihaa yang membuat I tak tidur semalaman..hahaha)and macam-macam lagi la.Yang teruknya kan Ayu,barang yang dicari tak jumpa,terbeli pulak barang yang tak dicari.Haru,you!!!...eh, I ni bab ikan memang tak pass lagi.Yang I kenal Ikan Bawal putih aje...hehehe.Boleh ke? Ikan jugak kan tu?

Ayu said...

wattie -walkslm, cian akak puasa ya..memang pun kalau dpt buat buka puasa sedap ni..kalau dekat kita pass sikit kat akak..selamat berbuka kak wattie..

ady - walkslm, ady..heheh..cubalah ady..sedap lauk ni..ikan garing mangga garing..lepas tu ada lemak2 sanatn..menag ngam lah ..heheh

ct delima - walkslm, samalah kita ct..suka sanagt dgn mangga especially yang muda2 & garing gini..memnag pun berbakul2 air liur keluar..heheh..thanks for the recipe tu memang kena dgn selera kami..sedap ct..

kak rosaliza - walkslm, heheh..kita yang tengok gamabr mangga tu pun kecur balik kak..hahah..memang best ikan goreng gini..

shereen - wah!!!..kena complain ya..hahaha..tak apa complain yang ini i no hal..lagi suka ada..heheh..eh betul u cakap tau..sometimes, benda lain yg dicari tapi benda lain pula yang terbeli..terover budget sometimes tukan..hahaha..same like me juga some ikan i pun tak kenal..kalau beli ikan lagi2 yang dah siap dipotong i cant see the head..asik tanya fishmonger itu ikan apa..kadang2 yang selalu i suka beli ikan unga, hubby suka ikan tu..masak asam pedas pun best..and everytime cari ikan unga instead of recognising i asik tanya aje fishmonger..hahaha

Yat Maria said...

Akak Ayu


ishhh kita tgk ikan ni...tringat ikan steam masa kita JJCM kat JB...rindu dendam kita ngan ikan tu kak...ni dah tak lama posa, harus ku berlenggang kangkong ngan members jenjalan pi makan ikan...meantime..akak tapaukan kita lah ikan tu...

Amie said...

assalam ayu,
udah le ikan kerapu tu memang sedap, tambah lagi dgn mangga... kalau pakwe amie makan begini...habis peluh leleh...

Mas said...

wahhhh...sedappnya tengok ikan tu..
menyelerakan betoiii.....
tumpang rasa secubit kak...

Juwita Jamaludin said...

Salam kak ayu sedapnya ikan kerapu.. Kat jepun x de la ikan ni.. Bestnya masak mangga tentu easa masam lemak kan.. Yum yum

Mamasya said...

Assalammualaikum Ayu
Rasa nak hulur pinggan je minta ikan kerapu mangga tu...hi..hi...nampak menyelerakan...
re;tq wish besday utk Syakirah.

Ayu said...

yat maria - heheh..seronok tu pergi jjcm dengan all girlskan..memang harus masuk jb sebelum posa nikan..esok akak nak masuk juga..nak pergi buat baju raya..hehe..
kalau yat nak tapau akak kena tangkap ikan dulu sebab yg ni dah lama habis..hehe

amie - walkslm, heheh kalau pakwe amie makan berpeluh, tenyeh dengan cili padi, mangga yang rangup fuh memang mandi peluh lah nampaknya..hehe

mas - memang sedap mas, sebab ada rasa masam2, lemak, masin semuanya ada..hehe

juwita - walkslm, alah ita, ikan apa pn boleh digunakan..memang best masam2 lemak..hehe

mamasya - walkslm, mamasya..kita pulak nak hulur pinggan nak rasa kek syakirah tu..hehe..ur welcome dear..

Mylady said...

nak nanges leh tak?..silap besar la masuk blog ayu time puasa nih..memula tengok entry kerabu jantung pisang..dah terliur sket...selak old post..erkk...ikan kerapu masak mangga plak..terliur hampir menitik tauuuu...hehehehe..
sedap2 tul la nampak masakan Ayu nih..

Ayu said...

mylady - hehe..godaan ya mylady..betul tau..puasa time bukan bulan puasa memang banyak dugaannya..hehe..kita next week nak puasa juga...