Friday, June 03, 2011

Leek Tumis

Assalam dipetang Jumaat..bertemu kembali dialam maya ni ya sekejap betul masa berlalu...dah seminggu cuti sekolah..tapi buat my eldest son macam tak cuti pun..sebab hari2 kena pergi sekolah whole day  & everyday pula tu for the next 2 weeks..the last week barulah boleh relax sekejap...Maklum ler the school already arranged  for the secondary 4 students to attend classes in preparations for their coming 'O' Levels...Principal pun dah cakap, kalau nak berholiday kena tunggu exams semua habis barulah boleh....kalau kata bulan June ni boleh dilupakan aje kalau nak pergi holiday..heheh..so nampak gaya memang  kita sekeluarga tak kemana2lah cuti sekolah ni..

Sayur leek, ni actually memang jarang2 kita masak..sebab tak reti nak masak macam mana..dulu2 ada juga try satu kali tapi itu goreng dengan udang..itu pun main lebur aje..this time, kita jumpa recipe ni disajionline juga..ait macam asik ambik recipe kat sana aje ya ..heheh..bukan apa alang2 browse tru ambik ajelah mana yang bekenan kan..hahah..Shukur alhamdullilah..kena dgn selera kami..part yang sedap tu kan bila combinations of the leek & ikan bilis yang rangup dan kunyah sekali dengan cili padi memanglah sedap pada kita, sedap dimakan time panas2 ..


Leek Tumis
Sources:-From Sajionline
BAHAN-BAHAN:
1 batang leek (potong kasar)-(Ayu gunakan 2 batang, sebab beli ada offer..heheh)
4 ulas bawang putih (cincang)
50 ikan bilis (goreng)-(Ayu gunakan seggenggam ikan bilis halus-silverfish)
1 sudu kecil minyak bijan
6-8 biji cili padidicampak-(Ayu tambah)
garam & perasa-(Ayu tambah)

CARA MENYEDIAKAN:
1.Panaskan minyak, dan tumis bawang putih hingga kuning.(+ Ayu campakkan cili padi)
2.Kemudian masukkan leek.
  Biarkan ia layu.
3.Masukkan minyak bijan.
4.Tuangkan ke dalam pinggan dan taburkan ikan bilis.

4 comments:

anymz said...

eh!cuti sekolah spore dgn mesia sama ya ayu..senang lah nak dtg holiday ke sini kan?..akak tak pernah masak leek lagi..thnx ayu for the recipe..nanti boleh try..:)

ijayuji said...

Salam mak ayuuuuuuuu!! oowwwhhhh tgh cuti sekolah ya? boleh lah pinjam pakwe kalau giliran LMH kat umah akak atau kak anawahid tu yerrr wakakakaka... nak komen pasal leek ni kok terkomen pasal pakwe dgn LMH hihihi.... Akak nak tahu kita mmg suke LEEK!!!!!!! tp tak pernah pulak dibuat gini cuma campurkan kat sayur2 ke daging2 ke, sbb MAHAL lorrrr :D nanti nak cubalah! kita mmg antu leek :D tenkiu!!! happy weekend buat pakwe! ahahaha..

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
wah ada leek tumis ler kat cnie..sedaaap... suka sgt makan... Diana nie mcm ika gak.. antu leek.. heehee :D

Ayu said...

anymz - aah kak cuti sekolah sama dgn malaysia tapi sini sebulan, kat sanan 2 minggu ajekan..kita pun jarang2 masak leek..cubalah kak boleh tahan sedap..

ijayuji - walkslm, pakwe sibuk for 3 weeks..last 4th week baru boleh rest..oh ya ke ika suka leek ..akak jaramg2 masak leek..hehe..tak biasa dgn leek..kat sana mahal ya ika..sini kok murah pulak ya..cubalah ika..happy weekend to u too dear..

diana - walkslm, diana pun suka leek ya..heheh wah ramai juga yang suka leek..hehe..