Thursday, June 23, 2011

Makaroni Goreng Pedas Berempah

Memang betul kata Nor Terengganu..makaroni ni memanglah sedapp!!..A few teman2 dah cuba nampaknya Mas, Kak Anim, Suri, Zaliedana, ada nampak juga kat rumah Lieza ermm siapa lagi ya, maaf kalau tak disebut disini...Infact sedang kita menaip entry ni kita tengah mengunyah makaroni ni..buat brunch sebab tengahari sikit nak masuk JB sekejap..jangan tak tahu kita nak buat baju raya!!! .hahah..hari Selasa yang lalu ni..kita pergi Arab Street, beli kain for the boys dapatlah juga untuk diupah, sebab tailor yang regular jahitkan masih sanggup nak ambik jahitan..but for me tailor perempuan dah tak nak sebab dah ramai sangat hantar(bayangkan belum puasa lagi dah tak nak ambik you)..so no choice kita punya lepas raya baru siap..huhu..tak apalah kita hantar pun sebab nanti my niece nak kahwin buat ajelah sekali untuk majlis tu nanti...so as for the first day raya..terpaksalah beli yang dah siap or tengoklah alternatif yang lain macam mana..kesian makcik kan..

Ok, berbalik ke menu kita hari ni..sebab nak cuba recipe dari Nor, ialah kerana ada cajun dalam nya..memang pun actually kita beli cajun tu khas untuk buat Turkish Pide kita sebelum ni..lain dari tu tak terfikir pulak nak buat makaroni goreng pedas ni..memang sedap pada tekak kita ni..Hasif bertambah makan ni tadi...tapi minta maaf banyak2 ya Nor, kita adjust apa yang ada kat dalam fridge dan tokok tambah ikut selera tekak kita yang suka pedas ni, kita kan tak jauh dari cili padi....harap Nor dont mind tau..Terimakasih kerana berkongsi satu lagi menu baru yang creative ni..kita panjang2kan disini pula ya..
ah nanti jangan lupa update kita pun dah try buat ni tau..heheh


Makaroni Goreng Pedas Berempah

Sources:-From Nor@ Secubit garam Bahan:
2 cawan makaroni ~ (Ayu gunakan 1 packet 500g jenis large shells)
1 kpg dada ayam ~ (Ayu gunakan 250g daging ayam cincang)
3 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
1 labu bawang besar *
1 biji tomato (besar) *-(Ayu gunakan 2 biji)
1/2 batang carrot *-(Ayu shreddedkan)
1/3 biji capsicum merah *-(Ayu gunakan 1 biji lada merah  + 1 biji lada hijau dibuang biji sebab tak ada stok)
1/3 biji capsicum hijau * (* dipotong dadu)-(Ayu tambah dalam 5-6 biji cili padi)
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk cili kasar-(Ayu gunakan 1 sudu besar serbuk cili powder + 1 sudu besar cili kisar)
1/2 sudu besar cajun-(Ayu gunakan 1 sudu besar)
2 sudu besar sos cili-(Ayu tak letak ni sebab dah gunakan cili kisar)
1 cawan air rebusan makaroni
1 biji telur ~ dipukul sedikit-(Ayu gunakan 2 biji)
garam
sedikit gula
daun sup-dihiris
minyak

Cara:
Rebus makaroni sehingga lembut dan toskan. (Asingkan 1 cawan air rebusan)
Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.(Ayu tumis cili kisar bersama serbuk cili powder, hirisan lada merah/hijau & cili padi lepas masukkan bawang)
Masukkan ayam dan masak hingga isi ayam bertukar warna putih.
Masukkan tomato, carrot, capsicum merah dan hijau dan goreng seketika.
Masukkan pula serbuk lada hitam, serbuk cili kasar, cajun, sos cili, garam dan sedikit gula jika suka.
Masak hingga tumisan berbau wangi dan alihkan bahan2 ketepi kuali dan masukkan telur.
Biarkan telur masak sedikit lepas tu kacau hingga menjadi seperti scramble egg.
Masukkan makaroni dan juga air rebusan tadi (tujuan dimasukkan air adalah utk menghasilkan makaroni yg sedikit basah dan tidak terlalu kering.. boleh skip jika lebih suka makaroni yg kering)-(Ayu ikut Nor sebab suka yang basah2 sikit)
Kacau goreng lagi sekejap dan bolehlah dihidangkan dlm pinggan.
Taburkan daun saderi sebelum dihidangkan.

* Isi ayam boleh digantikan kepada hirisan daging atau daging cincang.


23 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam k.ayu...
nnt nak try gak resepi kak nor ni.. cajun pun dah ada.. hehee.. seronoknya!! actually memang nak cari cajun & cayenne utk buat turkish pide tu.. tp belum sempat masuk pasaraya besar lagi.. maklumlah.. selalu beli barang kat kedai runcit/pasaraya kecik jer... mmg takdelah benda2 tu.. smlm masa singgah umah makcik.. cerita pasal cajun.. kebetulan lak my cousin ada stok 2 botol kat rumah dia.. terus dibaginya.. wahhh.. seronok sgt..! hehe.. nampaknya nnt kena cuba resepi ni dululah kot.. coz bahan2 turkish pide lom ada lg.. tepong roti pun tak beli lg.. haha.. panjang pulak komen... I'm sorry!!

ady said...

as-salam kak ayu
nampak best je makaroni goreng pedas berempah tu kak ayu..nampak menyelerakan..klu dekat memang tak malu mintak kak ayu sikit..hahaha

Mas said...

akak ayu cayang.....
terliurnya tengok makaroni goreng pedas berempah tu....
fuuhhhhh...pedasss kan..tapi sedappp..

♥LOVE2COOK♥ said...

Mouthwatering here kak! Super slurpppppp! ;)

hazila said...

Hari tu terbaca promosi kak nor pasal mac ni. Dah siap beli rempah cajun tapi tak sempat buat lagi.

Kak Rosaliza said...

Assalam ayu...bila tgk macaroni pedas ni, ingat kat anak akk, dah banyak kali minta buatkan...hehehh, stock macarono tak ada pulak, sedap nmpk mmg pedas betul tu heheh..minta sepinggan

Amie said...

ayu......
sangat menggoda! persembahan yg menarik! nak bagi markah penuh tapi kena bagi sepinggan dulu...

CT Delima said...

As'salam Ayu

Wahhh dah anto kain nak buat baju raya..kita tak anto mana2 pun kena jahit sendiri jer. setiap tahun begitulah kena jahit 12 pasang baju sekali harung. Termasuklah baju melayu Hb dan anak2 bujang ku seorang 2 pasang baju kurung anak dara pun 2 pasang. tapi tahun ni nak buat 4 psang. macam nak pengsan nak menjahit. ct cuma 2 pasang jer. adoiii... nasib baiik ler boleh menjahit sendiri dah jimat kat situ kan :D

CT ada stok makaroni, tapi yang biasa jer, cuma nak beli cajun jer masih tak terbeli. tinggu HB ajak belanja baru cari sekali. stok nak masak2 pun dah kering kat dapur tu.. hihihi

Rajin eh Ayu turun JB. selalu melepak kat mana Ayu..? sesekali turun JB kalau dapat jumpa pasti seronok kan. CT ni setahun sekali kot baru balik kampung kat JB, tu pun tunggu raya.. hihihi

CT Delima said...

Sori ayuuuuuu..menjela pulak kak limah ni komen..hahahaa

Zaliedana said...

Assalam kak ayu,uii yg akak lagi nmpak sedap,coz pedas2 kan,sy ritu wat xpedas,coz anak pon mkn,hehe sy pon cari cajun sbb nak buat t/pide,gara2 terliur kat umah akak lah,hehe..h

chikadakbiru said...

assalamualaikum,...

kat rumah semua barang dh ade..kecuali makjun tuh..nak kena dapatkan juga la ..dh tak tahan..sorang2 tayang resepi yg guna cajun nih...

K.Nor said...

ehhemmm..ehhhheeeeeemmmm..makan makaroni sorang2 jer ya.. mana utk nor? ish.. ish.. ngelat sungguh! haha

wahh sampai jugak makaroni pedas berempah ni kat rumah ayu ya.. puas hati? alhamdulillah.. tak sia2 ayu buat turkish pide tu.. sampai dah ramai mabuk cajun kes kena virus cajun.. hahaha.. tq dear, sudi try resipi ntah apa2 ni :)

K.Nor said...

opsss lupa, dah update pun, terus update sebelum baca whole story kat sini :)

♥LOVE2COOK♥ said...

Aiks...silap terdelete my comment kak! I came to drool at your macaroni again...mmmm! :)

Nuridah said...

Assalamualaikum Ayu,

pasti semua dh licin nie...hehe...kak nur gigit jari aje ya..kak nur pun dh beberapa thn tk menjahit baju kurung sendiri...biasa beli semenjak 2 menjak nie...kak nur sedap pakai baju dari AC Collections..tak payah nak alter2 cuma lengan baju & kain aje kena potong sebab panjang...hehe...

Anonymous said...

Aduh Ayu macaroni goreng sedapnya makan panas2.HaHa apa pasal lambat hantar baju raya di johor? Baju Ksal hantar bulan may pun belum siap maybe bulan puasa agaknya....semalam Ksal pegi johor giant extra (beli obat)hehehe....

Juwita Jamaludin said...

kak ayu.. menariknya kak nampak makaroni ni.. leh la cuba nanti buat breakfast tapinya kena kurangkan pedas kot takut anak2 tak leh makan plak

Ayu said...

madiha - walkslm, heheh..cubalah ratna..since dah ada bahan2 yang ni dulu tukan..
wah seronoknya dah dapat cajun tukan..cajun nipun boleh tahan juga harganya tau ratna..kat sini 1 botol kalau tak silap mahal juga..then recipe yang nak dicuba hanya satu aje dalam kepala..nah yg ni dah ada recipe baru boleh juga digunakan....tak apa ratna..akak lagi suka orang comment panjang2 tau..hehe

ady - walkslm, hahah..kalau dekat macam sebeblah rumah akak nikan..ady tak payah mintak confirm akak kasi punya..heheh

mas - hehhe..mas pun dah cuba recipe nikan mas....memang sedap mas..

love2cook - thank you dear ..heheh

hazila - wah!!..zila pun dah beli cajun ya..heheh..harus cuba zila..tak apa slow & steady..heheh

kak rosaliza - walkslm, cubalah kak.. yg ini memang ada pedas sikit kalau untuk anak2 kecil boleh kurangkan cili nya tu..bolehlah apa salahnya..kena rebus lagi lah makaroni ni kalau kak nak sepinggan sebab yg ni dah habis..hehe

amie - hahha..wah undertable ya..heheh..boleh2 nanti kita kasi pun undertable tau..hahah..kasi full marks ya..

ct delima - walsklm, hahah..kita ni sebenarnya ct tak reti jahit lah dear..dulu2 bila time sekolah menengah ada home economics class, part jahit aje kita kasi mak kita jahitkan..hahah..kita lebih suka masak dari menjahit..bayangkan nak jahit butang tercabut pun malas auzubillah...tahan taruk pin aje..haha..
betul tu ct selagi boleh jimat kita jimatlah kan..tapi kalau dah tak reti & tak minat..terpaksalah berkorban fulus..heheh

kita jarang ke jb kalau tak ya2 ct..hubby tak boleh masuk jb selalu..maklum ler asik kerja aje..hehe..ada adik yang tinggal kat bandar putra kulai ..then kita selalu lepak kat taman johor jaya..my parents bought a house there..so every weekend my parents balik kerumah mereka tu..during weekdays aje dia orang stay with me...
kalau ada jodoh, mana tahu satu hari nanti kita bertemu juga kan ct...

Ayu said...

zaliedana - walkslm, aah yang akak buat ni ada sedikit pedas..heheh..
maklum ler tekak cili padi..haha..kuat betul pukulan cajun ni ya..hahah

chikadakbiru - walkslm, hahah..kena cari cajun kena cari cajun..haha..
mesti cari cajun!!!..heheh

Nor - hahaha..tersedak sekejap kita, rupanya nor ada kat belakang ..hahah..
memang puas hati nor..thanks for the creative idea tu nor..tak sia2 juga nor introduce new recipe dgn menggunakan cajun tu juga..hahah..apa pulak recipe ntah apa2 ..recipe yang baik harus di iktirafkan..!! wah belum baca dah terus update ya..wakaka..kira dah dapat baca dari jauh ya nor..hehe..thanks juga for the update..

love2cook - wah thanks2 love sudi singgah ke sini lagi for this entry..heheh..
cubalah love since you dah datang 2x kali ni...heheh

nuridah - walkslm, betul tu knur, semua dah licin sebelum masuk jb semalam...tapi anak2 kita sakit semalam, balik dari jb terus ke KKH A& E, sebab si marsya & iqram demam, vomitted, and sakit perut..nak pergi klinik dah malam so terpaksa pergi hospital..then doc suruh bed rest..nak check temp..kasi makan ubat sebab iqram kena stomach flu..dari pukul 11 malam kat hospital sampai 5 pagi tadi pagi baru sampai rumah!!..mengantuknya bukan main lagi..then Hasif & me pulak kena jangkit ..kita makan ubat diarrhea..sekarang mak dia orang pulak yg down..

AC collections memang cantik2 design nya knur..kita ada 1 dulu itupun beli sebab baju raya tak buat sebab macam sekarang nilah tailor dah tak nak ambik lagi..huhu..so terpaksa beli..

kaksal - hahah...biasalah kak sal..selalu terlupa..dah dekat baru perasan baju raya belum buat..heheh..ni nasib baik yg boys punya masih hendak..kita punya kena tunggu lepas raya baru dapat..ksal hantar kat mana baju selalunya tu?..masuk jb juga ya giant ke tesco extra kak sal?..beli ubat?..tulah selalu juga dengar ubat sana murah kan kaksal...

juwita - betul tu ita..kalau untuk anak2 kena kurangkan cilinya tu..harus cuba juga sebab..ita pun dah cuba buat turkish pide tukan..hehe

Nuridah said...

Ayu,

Iqram and Marsya dh okay belum...sian nya kalau budak2 ni sakit...kak nur paling takut kalau anak2 kena stomach flu...tk terkata risaunya..fiqah pun pernah kena...take care lah ayu..have a good rest...monday dh buka sekolah...

Kak Nur pun tadi hubby dh sound beli baju raya siang2 tak mau bulan puasa nanti kepala dia pening byk2 orang sekeliling...ish mcm2 aah dier..ok lah ayu,take care!!

eina said...

kak ayu pun dah jangkit buat menu ni ehh..nanti eina nak jangkit gak laa...muahaha

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
wah mmg nampak sgt menyelerakan makaroni goreng nie akak... sedaaapnya...

Ayu said...

nuridah - alhamdullilah dah ok knur..uit macam mana knur tahu ya..
oh baru teringat..nampak kat facebook ya..heheh..thanks knur for the concern..terharu kita tau..knur singgah sini tanya khabar..tulah knur..iqram selalu kena stomach flu..dah si marsya berjangkit..then lepas tu pakwe & kita2 sekali jangkit..apa lagi kita bedal ubat iqram ler..heheh nasib baik semua dah ok dah..esok dah sekolah kan..
betul tu knur..sekarng better get stuff for raya..nanti dah puasa tak larat nak jalan2..heheh..

eina - aah eina..since dah cajun kat rumah akak cuba juga recipe makaroni ni..heheh
cubalah eina..

diana - walkslm, memang sedap diana..cubalah..