Wednesday, June 01, 2011

Udang Nyonya Betawi

Ermm, yummmyyyyy(bunyi orang syok sendiri ni)...udang ni..sungguhlah sedap pada tekak orang yang kuat makan udang macam kita ni..rasa2nya I goreng lebih dari 1/2 kg nak dekat 1kg adalah..and 40% telah diratah begitu saja di dapur sebelum sempat dihidangkan atau didistributekan ke rakyat jelata..heheh..sedap sungguh udang goreng macam ni..tak boleh berhentilah bila dah start tu...kalau dapat udang yang besar lagi sikit laggggilah best..I gunakan udang sederhana aje...lain kali nak beli udang khas buat kita makan sorang aje for this...
 
Udang Nyonya Betawi
Sources:-From SajiOnline
BAHAN-BAHAN:
500 gm udang
1/2 sudu kecil lada sulah serbuk 
1/2 sudu kecil  garam+ serbuk perasa-(Ayu tambah)
1 biji telur (pukul hingga berbuih)
100 gm tepung jagung
2 ulas bawang putih (ketuk)
7 tangkai cili padi (hiris)
1 tangkai daun bawang (hiris)
1 sudu besar  bawang putih goreng-(Ayu gantikan 1/2 sudu besar bawang putih kisar)
1 sudu kecil lada sulah biji (tumbuk)

CARA MENYEDIAKAN:
1. Perap udang yang telah dibersihkan dengan serbuk lada sulah, garam dan perahan air limau selama setengah jam.
2. Kemudian tuskan. Setelah kering airnya, taburkan sedikit tepung jagung dan gaul rata.
3. Tuangkan telur. Kemudian tuangkan selebih tepung jagung dan gaul sebati.
4. Goreng hingga kuning, angkat dan ketepikan.
5. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan masukkan bawang putih yang diketuk, bawang putih kisar, dan cili padi hiris). Tumis hingga wangi. Kemudian masukkan cili padi dan lada sulah.
6. Tumis hingga layu. Masukkan semula udang dan taburkan daun bawang dan bawang putih goreng.

25 comments:

Cik Puan Izan❤ said...

meleleh sebaldi bila singgah sini...sedapnyaaa...

CT Delima said...

As'salam Ayu

ct pun kalau jadi rakyat jelata kat rumah ayu, ct dah bedal dulu kat dapur.. hahaha. memang fav makan udang ni tak kisah dimasak apa licin punya. kulit jer tinggal tepi.. hehehe

Mak Qis said...

amboi2 nyonya betawi tuhhh...dia pakai kebaya ketat tak..hahaha..

udang tuh nampak gila sedappp...ambek resepi yer...mekaseh ayu

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ayu..Wahhhhh betoi-betoi menggoda udang ni...Ambik resipi dulu, mana taw sampai seru tingin nak masak ni kan kan kan

izahdaut said...

kak ayuu.... apa ni tayang udang niii.. sedapnya nampak tu.. sah sah saya pun tumpang meratah juga ni... tak suke tengok udang ni.. terliurrrrrrr

Liza said...

perggghhhh kak ayu...meleleh lioq tgok udang betawi akak tu......gerenti dah abiss tu...hehehe

Shereen said...

Ayu,
Udang tu berbaju or nude?I nak masak this dish tomorrow la for my hubby as kesian dia hari-hari makan airline food(actually ada la nak kecek dia..hehehe)although my menu besok nasi ayam.Tak ngam langsungkan?Anyway,nice trios you put up today...I like!

Anna Qawina said...

amboi....terliur nih..bak udang 3 ekor kak..hehe

DJ Dayang said...

waduhh!..mmg xleh tahan nengok udg tu bertenggek... i'm drooling!

meh ler k.ayu kte tuko suke same suke..dyg siap bwk bekas besar lg ni..kene ler isi byk2 yer...heheh...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
akaaaak.... terliurnya tgk udang tu akak... meleleh air liur d buatnya... sedaaaapnyaaaa...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

suka tapi takut makan banyak2..selalu pening kepala..

ady said...

as-salam kak ayu
waduh2 enaknyaaaa.....kak ayu udang tu nmpak sangat2 menggoda..ady copy resepinye dulu kak ayu..nanti kalau free blh masaklah...

cikmanggis said...

salam ayu!!!wah udang..Cm suka jika udang dimasak begini.Tak pernah jemu dengan udang:)

ijayuji said...

Salam mak ayuuuuuu!!! pakwe mana? lama tak dating ngan pakwe hihihi... waaaaaaaa.... udang ni nmpk sedap pulak! kita palings uke oart ekor terjuntai juntai tuuuu mesti kita yg makan yg lain2 makan isi jerrr mak cuma makan ekor wakakakaka.... bwkkan pakwe pau spiral niiii :D kak nur kim salam :D

ijayuji said...

Salam mak ayu! dtg balik, patut pun td csroll ke bwh atas tak jumpa2 shoutbox akak tu! wakakaka... ingatkan lappy kita yg menggong :D takpe takpe masih boleh ngacau2 lagi :D tp kan kak kalau komen kat n3 ni akak tukar ke pop up senang sikit cepat jer kuar kotak tuu :D tak yah tunggu loading2 ni sume :D

Nuridah said...

Assalamualaikum Ayu,

Ayuuu!shoutbox dh tak ada ya...hmmm tergulik2 knur nangis nih...hehe.

Wah udg tu cantik tertonggeng gitu...hihi...mmg ayu, kalau goreng udg sedap meratah...nmpk sedap udg tu...boleh masuk list ni.

norlie said...

TENGOK JER GAMBAR TU MACAM DAH TERHIDANG DI DEPAN MATA... TAPI RASA X BOLEH..GIGIT JARI JE LA..

Juwita Jamaludin said...

Salam.. Kak ayu.. Memang nampak sedap pun udg ti.. Meleleh air liur .. Hihihi.. Nak sepiring..

Shereen said...

Ayu,
Nak report kat you.I dah buat dah this dish but I tukar to sotong rings.Very syiok you.My hubby yang tak suka squids is a convert now.I buat pedas mendengung sampai meleleh air hidung...hik!hik!hik!(naik geli pulak.Thank Ayu..I love u!!!Rajin-rajin cari recipe best lagi.okay!

Nurwin Heny said...

Hi Ayu
The udang mesti nyaman sekali. After reading your entry on the udang, teringin pulak nak makan seafood nun di seberang tu..hehe.. Anyway, just to update you that I have tried the Banana Choc cake and it is really sedaaap. Divided the batter into 2 and brought one to my mum's place. Habis semua dimakan dek kaum ku..LOL. Thanks for sharing the recipe! Put up more lovely recipes ok.

kzai said...

salam ayu..xtahan nya tgk udang betawi yg terjulur tu...rasa nk cekau je sekor..hehehe

Ayu said...

cik puan izan - heheh..amboi sampai sebaldi..banayka nya..hehe

ct delima - walkslm, hahah..wah kalau ct jadi rakyat jelata kita berebut2 lah kita berdua makan ya..hehe..nampak gaya ita makan banyak lagi sebab perut kita lagi besar dari ct yang slim aje tu..hehe

mak qis - hahah..ni nyonya jangan main2 tau dia boleh silat betawi..hahah..
walaupun pakai sarong kebaya..heheh..silakn mak qis..

sue - walkslm, hehe..tak apa ambik recipe dulu bila2 boleh cubakan sue..hehe

izahdaut - heheh ..saja aje tu nak goda izah..wah dah 3 orang nak share meratah..dah kuranglah akak punya portion ya..hehe.

liza - haha..memang pun dah dah lama jadi baja dah..hehe..

shereen - this udang is half naked..hehe..wah apalah tu yang u nak kecek ya..heheh another nordicware ke?..hehe actually boleh juga kan kalau buat ratah2 its ok i think..

anna qawina - hahah..ekor tak cukup ana, tahi gigi aje tu..heheh..meh lah 1/2 kilo baru terasa..kiki..

dj dayang - wah bawa bekas besar ya..nampak gaya kena beli udang lagi ler..heheh..
ada bawa udang kari tu tak?..hehe

diana - walkslm, mari2 share dgn kita ramai2 ni..untuk diana akak dah ketepikan..haha

Ayu said...

nazrah - betul tu nazrah..actually tak boleh makan banayk CHOLESTEROL you..hehe..
akak pulak tak boleh makan kambing mesti pening kepala..hahah

ady - walkslm, silakan ady bila2 masa boleh cuba kan..memang best udang ni..alah kalau kata udang masak apa pun sedap kan..hehe

cik manggis - walkslm, heheh samalah kita rupanya ya..memang tak pernah jemu dgn udang..slurpss...

ijayuji - walkslm, wah ini sudah bagus, ika makan ekornya instead of the isi ya..heheh..walkslm, knur kirim salam ya..macih bawakan pau spiral tu ya..
tulah ika akak dah cabutt itu shoutbox...nak kasi pop up tu akak tak retilah ika..lagi pun my computer memang dah set kan to prevent pop up takut virus kot?..


nuridah - knur!!!!!..janganlah tergulik2 kak..kita cabuttkan shoutbox tu sebab senang nak pantau dan manage...alahai knur, type comment kat sini bolehlah ya..ha kita tahu knur pun suka udangkan..meh ratah2 yok...hehe

norlie - heheh..kalau dapt cekup alangkah seronoknya kan kak...gigit jari janagan kuat2 kak..nanti putus pulak..hehe

juwita - walkslm, mari2 ita, akak goreng lagi ya..nak sepiring meh mabik 2 ekor aje..kiki..

shereen - wah u dah buat ya..but tukar ke sotong, pun sedap juga kan..hahah..u buat sampai pedas sangat ke?....ahhaha...thanks2 for trying juga ya shereen..glad you & hubby love it...ok will cari recipe lagi kalau jumpalah....huwaahahaha..

nurwin heny - hi there dear..lama tak dengar suara ya..seafood kat seberang memang sedap tu..dah try banana chocolate cake shukur alhamadullilah kena dgn seleranya..heheh..sharing is caring..thanks juga sudi cuba..

kzai - walkslm, hahah..meh kak sekor tak cukup tau..mesti nak berekor2..haha

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ayu..
Ha ha ha sampai gak serunya masak udang ni..Sedap hingga menjilat kulit udang.. Waaaaaa...Menciiii... Sengal sangat pasal tak terfikir nak buang kulitnyaaaa....Tak pe len kali kena buat lagi..Nak Qada..Ngeeeee

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam K.ayu..apa kabar?wah!sedapnya makan udang besau2 camtu!atie tgk pon cam tingin..hihi.Kemana K.ayu g cuti sekolah nie?