Tuesday, November 03, 2009

Pau Sambal aka Burger Malaysia


Quite sometimes since the last time I made this...saw this in Kak Watie's blog, wanted to ask from her, but too bad she is far away in Penang so what to do , got to make myself lah..haha..recipe from Yani, the myresepi.com 'landlady'...I put up the recipe here again with those in brackets are in English.....

Ingredients:-
200g tepung gandum ( 200g plain flour)
140ml susu or air (140ml water or milk)
2 sudu besar butter/margerine-(2 tbsp butter/margarine)
21/2 sudu besar gula halus (21/2 tbsp fine sugar)
1/2 sudu kecil garam(1/2 tsp salt)
2 sudu kecil dry yeast-(2 tsp yeast)
minyak untuk menggoreng(oil for frying)
-sambal ikan bilis (anchovies sambal)
-timun(cucumber sliced)

Method:-
Masukkan ke dalam mangkuk bahan bahan . Uli sehingga tak melekat kat tangan. Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda. (Add all ingredients into a bowl and knead till not stick to the hand. Let it proof double in size.)

Lepas tu, tumbuk tumbuk doh roti tadi untuk keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat. (Punch down dough to release air. Divide dough to 8 balls)

Biarkan naik 2 kali ganda lagi. Kemudian goreng dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.(Let it proof again double in size. Deep fry on medium heat till golden yellow.)

Belah roti yang dah masak tapi jangan sampai putus . Isikan dengan sambal bilis dan juga timun yang dihiris nipis nipis. (slice half way bread and add in sambal anchovies and sliced cucumber)
Sources:-From Yani@myresipi.com

3 comments:

Watierman said...

Ayu..akak tak kisah jauh pun tak pa..akak nak rasa yg S'pore punya...jugak...!!!Patut tersedak2..ada org menyebut-nyebut nama ku....ku diseru!!!

Love2cook Malaysia said...

KakAyu, I want some tooooo!! Hari tuh dah makan KakWatie punye...krg try dari orang S'pore plak! kekeke! ;)

Ayu said...

watierman - hehehe..macam nak rasa kak..jilat monitor tu aje lah..hehe..sorry ya kak, kesedak..kusemangat!..cit! cit cit!!!

Love - hahahah..samalah lah tu love, recipe pun sama mah...hahha