Tuesday, October 26, 2010

Firecracker Shrimps

Ha ni dia finger food yang dengan sekelip mata sudah berada di dapur beberapa teman2 blogger..kalau nak buat ni memanglah 1kg tak cukup!!....kurang2 2kg tau... itu I lah ya..sebab 1kg tu kita sorang aje yang makan..haha...uish dasyat, kuatnya makan!!!..apa nak buat..Sedapp mah!! Cholesterol belakang kira..hehe
 Tapi part nak menggulungnya tu yang ada sikit punya terkial2 sebab nak straightkan udang yang bengkok tu..heheh ....Recipe dari KakNuridah Singapore..buat ni semalam, when I suruh Mr Hubby rasa, dia cakap ni sedap kalau cicah dengan Thai cili sos, lah memanglah makan dia dengan sos cili yang tu..dia tak nampak ke sosnya ada kat tepi..So Kak Nur, minta izin ya kita tepekkan recipenya disini pula.Thanks.

ps:- Ayu goreng menggunakan api kecil..supaya udang dalamnya masak dan kulitnya garing tak lekas hangus..

Firecracker Shrimp
Bahan-Bahan
20 atau 25 ekor udang besar, dibuang kulit dan dibersihkan
15 keping kulit popiah (jenis eggroll/springroll) dilipat dua dan potong segitiga
minyak untuk menumis dan mengoreng 

Bahan Untuk diperap
1 sudu kecil bawang putih yang dicincang halus
1/2 sudu kecil halia yang diparut
1/2 sudu kecil minyak bijan (sesame oil)
1 sudu kecil kicap 
1 sudu kecil sweet chili sauce
1 sudu kecil tepung jagung 
sedikit garam -(Ayu tambah)

Bahan Untuk Pes tepung jagung
1 sudu besar tepung jagung
1/4 cawan air, digaul rata bersama tepung jagung tadi (untuk dijadikan pelekat pada kulit popiah)


Cara-Cara 
1. Dalam sebuah mangkuk gaul rata bahan pemerap sehingga 20 minit.
2. Setelah itu keringkan  bahan yang diperap tadi bersama paper towel. Ambil 1 ekor udang tadi 
dan gulungkan bersama kulit popiah. Kemas dan lekatkan bersama bancuhan tepung jagung.
3. Goreng dalam minyak yang panas dalam angaran 3 minit atau sehingga kekuningan. Siap dicicah bersama sweet cili sauce.
 I just folded macam kat atas ni..hehe..tak kisahlah kan asal dia berbungkus..tutup auraattt.. sebelum kena makan..kakahaha..
itu tangan si Iqram bukan tangan mak dia ya..
camera kita dah tak boleh pakai auto, nak kena pakai manual kena dua tangan nak mengadjust the lens.. (nak kena hantar service)

9 comments:

hana said...

kak.yu..klu tak mo bg udang tuh bengkok, kak.yu kelar bawah badan udang tuh..kelar tak putus.. insyaAllah nanti lurus senang nak bedung! hihihi.....

Mas said...

tak tahan tengok udang mercun ni....memang sedapp sangat...

Chik Mimi said...

salam kanda cayang udg mercun dah smpi woodlands ye kanda...

its ok kite saje je suka2 sbb dah dapat yang murah dr supa tu yg kita tny kut2 ade yg berkenan.kite p kat kedai tu SEMUANYAAAA kita nak tp tak tahan baunya nak duk lama2 kat situ

mokwonik said...

sib baik ayu ade bg cara2 nak membedung udg tuh...klau tak ke'blurr'an lah daku
by d way..shoutbox tu x leh guna ke??

Ayu said...

hana - lah..haha kelar bawah ya akak pergi kelar belakang,,makin kejong lah udang tu..haha..wokey thanks for the info ya hana..

mas - haha..sedapkan mas, makan tak mau berenti..kunyah selagi ada..haha

chik mimi - tapikan mi, kalau dapat yang 12l tu lagi best punya, sebab besar lagi, kalau nak rebus banyak senang, tak apalah kan..apa yang ada lah..thanks ya mi..

mokwonik - haha..kita buat gitu sebab terkial2 lah tu mokwo..hehe,,last2 buat mcm tu..
shoutbox yg bawah tu, ada guest tak boleh nak kasi comments so, ..so kita buatkan shoutbox baru jadi semua dah boleh tinggalkan comments balik dah..haha

Yati Ali said...

salam kak,
terima kasih lah berkongsi cara2 menutup aurat udang tu, kalau tx sy pun blur gak...

Ayu said...

yatiali -walkslm, haha..itu actually akak pandai2 lipat gitu, kalau ikut instructions lain sikit...no problem yati..kita trial & error kan..haha

Kjee said...

Will try 2moro, insya allah. thnx for recipe.
ayu nanti amik award dari blog Kjee ya. tq.

Ayu said...

kjee - silakan kjee..harap kena dengan selera kjee & family..ok nanti kita datang ambik ..thanks Kjee for the thoughts tu ya..