Tuesday, June 14, 2011

Mashed Potatoes And Gravy

Mashed potato yang sangat sedap pada tekak kita & budak2 rumah ni...this 'whip potato' kita makan dengan ayam ala kenny rogers sebelum nilah...memang menepati citarasa kami..best!!!..gravynya tukan..boleh dibuat cair sikit..yang kita buat ni terpekat sikit bila dah sejuk, dan kalau boleh  dapatkan colour brown lagi sikit dah memang macam yang kat KFC tu ler, kita tak sabor terus masukkan stok heheh......tapi tetap sedap..recipe pun dah lama kita print cuma baru nilah dapat mencuba..Thank you Angie for this wonderful recipe!!!..

 
Mashed Potatoes And Gravy (Mashed & Gravy)
Sources:-from seasaltwithfood.com
Ingredients

900 g (2 lbs) Yukon or Russet Potatoes, peeled and quartered
4 Tbsp Unsalted Butter
5 to 6 Tbsp Cream or Milk
¼ tsp Sea Salt, or to taste

Gravy
6 Tbsp Unsalted Butter
6 Tbsp All-Purpose Flour
¼ tsp Onion Powder
3 Cups Chicken Stock
2 Tbsp Beef Gravy or Drippings, or ½” of Beef Cubed
2 tsp Freshly Ground Black Pepper
Sea Salt to taste

4 to 6 small or medium ramekins or baking dish, lightly butter
1 Tbsp Unsalted Butter (topping)

Method

Put the potatoes in a large saucepan and cover them with water. Bring the water to a boil, and cook potatoes for about 30 minutes, until cooked through and drain. Quickly mash the potatoes, and whisk in the warm cream or milk and butter. Whip the potatoes until fluffy. Set aside.

Meanwhile, make the gravy. In a medium saucepan over moderate heat, melt the butter. Then stir in the flour, stirring constantly to remove the raw taste of the flour and stir until it’s golden in color. Add stock, beef dripping or cubed, and pepper. Continue to whisk or stir, until the gravy is thickened to desired consistency. Season the gravy with salt, if necessary.

Preheat the broiler.

Pour the gravy equally into the ramekins or baking dish. Then pipe or spoon the potatoes on top of the gravy and top with few dots of butter. Place the ramekins or baking dish in a baking pan and broil for about 6 to 8 minutes, or until the top is golden in color and the edges are bubbling. Serve immediately or warm.

29 comments:

hazila said...

Lama kita tak buat mashed potato. Mesti sedap ni pekena dengan ayam kenny rogers tu.....

ady said...

as-salam kak ayu
kenalah ni dengan ayam kenny rogers tu...

♥LOVE2COOK♥ said...

Mmmmm love it! :D

Mama Hawa/Mama Nani said...

Yum3x... mama dtg lagi nih ki3x

cikmanggis said...

wahh..bestnya..masuk list dulu.Insyallah besok lusa nak buat la..makan dengan ayam panggang:)

nur easy said...

aah la.. sedap ni mkn dgn ayam bakar n salad

cik cek said...

Pasangan serasi ngan Ayam ala2 Kenny Rogers tadi kan....sedapnya...lapo2 perut kak cek ni...:)

Mas said...

sedappnya kentang tu kak ayu..
memang kene makan ngan ayam kenny rogers tu...

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ayu, Saya selalu lah kunun2nya berangan nak buat mashed potato ni, tapi last2 potato itu terjun dalam sup juaaaaa.....Waaaaaa....

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam K.ayu..Klu g KFc atie pon suker makan mashed potatoes nie sbb anak2 & HB xsuker.bagi atie sedap..hihi

Juwita Jamaludin said...

kak ayu.. ni adalah menu yang wajib bila buat dengan ayam kenny rogers tu.. yum yum sedapnya

Amie said...

ya Allah....inilah resepi yang kak amie cari2 selama ni, pernah buat tapi tak sedap... masu list...nanti hujung minggu kalau tak sibuk nak cuba! Thanks ayu...

CT Delima said...

As'salam Ayu

bila nak bakor ayam ni ayu... memang sesuailah dengan mashed potatoes tu..yummyyy

anymz said...

hehehe...sengih2 akak dtg ayu..
komen kat sini tapi akak angkut resepi ayam kat bawah tu hah..

balik dulu lah ya,nak gi tangkap ayam..

Ayu said...

hazila - aah zila, memang ngam dengan ayam kenny rogers tu...my firts time buat mashed potatoes ni..haha

ady - walkslm, betul tu ady memang ngam lah kira..hehe

love2cook - me toooo..!! haha

mamahawa - tak apa ma, duduk kat sini pun tak apa..thanks ma, asik berpatah balik aje ya..haha

cik manggis - silakan cm, memang ngam dgn ayam panggang..

nureasy - yes nur, cuma akak tak ada salad..hehe

cik cek - memang serasi kak cek..dah ada protein kena pulak ada carbohidratenya kan..hehe

mas - entah macam mana..mashed potato ni sedap dan kena dgn citarasa akak then lawankan dengan ayam tu ..hehe

Ayu said...

sue@nenie - walsklm,..hahaha..samlah macam akak selau terus bagedil atau terus masak lauk ajekan..hahah

azatie - walsklm, oh, my kids suka pulak whip potato yg kat kfc tu..akak pun suka..cuma hubby aje tak suka..meh join kita ni atie..hehe

juwita -ita pun dah buat juga ya ayam kenny rogers tu?..aahlah ita memang ngam mashed potratoes ni dgn ayam tu..hehe


amie - silakan kak amie..mashed potato ni kena dgn selera kami..harap2 ia kena juga dgn selera kak amie & family...adjustlah mana yang patut tu ya kak..

ct delima - walkslm, heheh..kena cari ayam dulu baru boleh bakor ct..heheh lepas tu baru boleh buat mashed potatoes ni..heheh

anymz -..hahah.kak anim..sengih2..sambil menyelam minum air ya..heheh..silakan kak..ayam diperap semalam lagi menyerap sos2nya tukan..

Nuridah said...

Pagi Ayu,

alahai Ayu,kak nur penat lah turun naik hantar si fiqah nie..actually dia dh boleh pergi sendiri kan?? Kak Nur aje yg nk hantar...bimbanggg anak dara sorang ayu...hehe..

another recipe of mashed potatoe kan Ayu,before that kak nur pernah ambil resipi dari Ayu kan?? Yang ini nampak look a like mcm KFC...hehe...boleh simpan resipi dulu...this coming week end ada lagi project ya...hehe second attempt of making business!! Pelan2 kayuh..tapi kan tk dpt bayangkan ayu terbongkang...kalo kak nur terus boy panggil ambulance...hehe pengsan tk bangun2.Good job Ayu,minum redbull jadi tk ngantuk.

Ayu said...

nuridah - petang knur..dah petang baru dapat melangok depan pc..
biasalah knur..memang bimbang...jangan cakap anak perempuan anak lelaki punn..hehe

mashed potatoes ni baru pertama kali kita buat knur..rasa2nya knur cuba recipe cheese fries dulu kot?..hehe..kalau sosnya brown & cair lagi sikit rasa2nya dah almost there lah knur..pada tekak kita lah..hahaha..aah this weekend another project..wedding cupcake pulak.. mudah2han dipermudahkanlah knur..but this time macam tak balik modal aje.hehe..thank kak for the encouragement tu ya..

ijayuji said...

SALAM MAK AYUUUUUUUUUUUUUUU!!!!!!!! aiiii misssssss u PAKWEEEE!!! hihihi.... jap jap kita tahu mak ayu tgh pegang senduk nak baling tunggu kita angkat kaki dulu byk nak komen niii jap eak jap eak :D sedap mashed potato akak tu! masuk list masuk list! ntah bila nak buta kita pun tak tahu ni bz betulll lah minggu ni :D pakwe mcm mana? sian dia sbb makwe dia ilang 2 hari nii tu pasal asyik makan makan makan ajerr kalau tak makwe mesti dah buatkan :D

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ayu...
nie fav irfan nie... biasanya beli jer.. hehehe.. nie kena buat sendiri nmpk gaya nya nie lain kali.. terliur tgk mashed potatoes akak tu.. lagiii nmpk sedaaap

Ijan said...

Salam Kak Ayu,
teringin jugak nk bakar ayam sekor lepas tu makan dengan mashed potateos macam ni..yummy!!

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Ayu, lama tak dengar cite ayu ni dan lama juga tak singgah dapur ayu, akak sejak dua menjak ni sibuk bangat... suka mashed potato ni.. selalu beli aje boleh la try resipi ayu ni.

eina said...

salam kak ayu..lama x singgah sini..rinduuuu...nampak sedap mashed potato kak ayu tu...kak ayu sihat??

Wattie said...

Salam Ayu,
Lama tak dengar cerita Ayu, rindula....Ayu sihat ker. Mashed potatoes tu nampak sedapla, klu pekena ngan chicken chop lagi bestkan

Chik Mimi said...

Kak still kepenatan ke?kite tertinggal ketapi ni.camne p USS best tak huwaaa bestnya kak bila la nak dapat p sana

Ayu said...

ijayuji - walkslm, ikaaaaaaaa!!!..hahah..tak apa masuk list dulu..lepas tu baru fikir nak buat tak..haha..akak ni pun tengah tak boleh ngadap depan pc..hubby on leave..so tak boleh nak 'scandal' kat blog..wakaka....pak we bukan main enjoy..tak dapt pergi bercuti kat luar negeri..bercuti kat dalam negeri pun jadi ler..hehe..anak ika dah sihat ke tu?..harpa semua dah ok ya..

diana - walkslm, aah diana biasa pun akak beli aje..ni saja nak try buat sendiri..memang muai ler..dapat makan for lunch & dinner..cubalah next time..not bad tau recipe yang ini..

ijan - walkslm, cubalah ijan..ayam akak tertanggal pulak bila dibakar hehe..

paty's kitchen - walkslm, dalam seminggu ni ada busy sikit kak..hubby on leave so tak boleh nak melangok depan pc..hehe..almost everyday kita keluar..dah lama juga tak dengar cerita kak paty ya..i have tried one of your recipes nanti kita update ya kak..

eina - walkslm, sihat alhamdullilah..eina sihat ke tu?..how's the baby ?..jaga diri baik2 ya..

wattie - walkslm, aah kak..kita dalam seminggu ni memang sibuk..tak sempat nak update, bw dan leave comments..nak duduk depan pc pun tak ada time..keluar dgn family jalan2 ..heheh ..memang best kak dah ngam lah tu..mashed potato dgn ayam kenny rogers ni..

chik mimi - memang still kepenatan dinda..dari hari jumaat yg lalu sampai kehari ni..masih terasa ..bukan penat apa..penat menunggu budak2 dgn bapak budak, main2 roller coaster, games dan bermacam2 lagi lah..kanda tukang ambik gambr, jaga beg, tukang tunggu kat luar dengan panas terik berpeluh pelih..uishh..boring ahhh...
memang best untuk budak2 lah mi...they said its better than hong kong disneyland..insyaallah sampai lah mi & family nanti..

Andrik McVean said...

hi there, i have just followed your blog..i hope you can follow me back..u have a nice blog here..
i will be waiting for you on my blog...see u there..cheers

Nieza said...

salam winduuuu kak Ayu..akak sihat ke?lamanya rasa tak singgah sini..sedap mashed potatoes tu..lama tk buat malas sama..mkn jer rajinnya..hehe

Ayu said...

andrik mcvean - thank you for following & leave footprints here..
senang2 datang lagi ya..

nieza - walkslm, nieza..aahlah nieza, kalau tak ramai beli aje sudahkan..hehe