Wednesday, June 29, 2011

Mee Goreng Kicap

Assalam dipetang Rabu yang mendung ini..to those who are fasting hari ni..selamat berbuka puasa..kalau tak tahu apa nak buka hari ni, cubalah mee goreng kicap yang tak seberapa dan simple aje ni ..hehe..
Actually menu ni  kita goreng untuk my eldest & me yang berpuasa semalam...
Kenyang sungguh dan kami berebut2 bertambah mee ni..heheh.. macam challenge siapa dapat banyak dulu..hahah..lepas tu macam biasa tersengih kekenyangan... so below, is what I adjusted to my selera..sudi2kan lah ya..
 
Mee Goreng Kicap
Bahan-bahan :-
1 kg mee kuning
1 keping dada ayam yang besar dihirs nipi(dicuci dgn air asam)
sedikit udang
4 ulas bawang putih diketuk
2-3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar kicap manis
3 sudu besar kicap masin
1 kiub ayam
2 sudu besar sos tiram
2-3 biji telur-(optional)
sawi & taugeh secukupnya
Air
sedikit minyak untuk menumis + beberapa titik minyak bijan
Garam & serbuk perasa secukup rasa-(jika perlu, Ayu tak letak)

Cara-cara :-
Panaskan minyak + minyak bijan.Masukkan  bawang putih dan goreng sehingga naik bau.Masukkan pula cili kisar dan biarkan hingga pecah minyak atau garing. Masukkan ayam & udang, serta kiub ayam, sedikit air. Biarkan seketika.Masukkan kicap, sos tiram, gaul rata. Pecahkan telur biar seketika dan kemudian masukkan mee tadi. Goreng sekejap dan akhir sekali masukkan sayur. Siap untuk dihidangkan, tomato hirisan & timun sebagai hiasan.

23 comments:

ijayuji said...

Mak ayuuuuuuu!!!!! waaahhhhhhh......!!!! nak buat jugaklah sbb pakwe berebut rebut dgn mak ayu wakakakaka... ni mesti sedap kan kan kan!!! Ni bwkkan kek cekelat kasi kat pakwe dgn adik ipar yg 2 org tuuu, mak ayu tgk dulu baru boleh makan kalau pakwe kasi ahahaha.... guna bee hoon sedap tak eak? pakwe suke bee hoon tak? :D

Ayu said...

ijayuji - hahah..pakwe suka mee dari mee hoon, tapi mak ayu suka mee hoon..boleh kalau ika nak tukar kepada meehoon ..of cos pedas tu ika adjustlah ya..wah ada kek cekelat ..boleh kalau pak we tak kasi mak ayu jotos kepala dia kalau tak kasi..hahah

che'iza said...

Pulau pandan jauh ketengah
Gunung daik bercabang tiga,
Dari jauh datang terjengah-jengah,
Kak ayu nak mee goreng kicap juga.

Wahhh ika... pantang ada pakwe hensem...

Rabiatun Adawyah said...

Assalamualaikum kak, kiter jenguk2 dapur kak Ayu nak makan mee goreng sepinggan...ehehehee...

ijayuji said...

To che`Iza, amboiii berpantun pantun pastu dia kenakan kita wakakakaka... eh? mestilah! PAKWE hensem sapa yg tak nak baik laks tuuu jgn jeles ya :P MAK AYUUUUU! dah tgk city hunter lom?????? kita tgh nak menghabiskan sampai episode 10 :D

quinnie said...

amboi amboi sampai ke kak ayu nye umah citer pasal city hunter ni ek...kak ayu ni peminat kdrama gak ke? hehehheeh

dah sampai ep 10 ika? unnie masih lagi kat 7...tak leh jadik nih...nak kena kejar ni malam...hahhahaha...patut la si ika ni meroyan sakan rupanya nengok jugak...hahahahha

kak ayu saya teringin sgt nak makan mee goreng org lain yg masak...kat umah ni balik2 saya jugak yg masak...huhuhu...

ika unnie nak suh LMH masakkan tuk unnie lah...hahahahha

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Ayu..ari nih mama pun grg mee..tak mkn nasi sampai malam tapi kuey teow grg mamak bercajun..hehehe bdk2 ckp knapa rasa lain sikit..tapi bedal jgk...ki3x
Kalau mee kat rumah mama ada kurang sikit diorg prefer kuey teow or bee hoon...
Looks delicious plak mee grg ayu.. sbb ada kicap!!! semua kat sini suka KICAPPPP hehehe

CT Delima said...

As'salam ayu

memang sedap nampaknya mee goreng kicap tu. tak yah kata sudi2 kan, memang dah sudi nak mencuba nanti...hihi. buat bf insyaAllah.

p/s: ayu pasal sewa tu, ct tak berapa pasti. tapi ct sewakan rm450 kosong jer. Tapi rumah ct tu dah renovation luar dan dalam siap eastend bilik depan semua. murah lah kan..hihi. tapi sekarang ct tak pasti berapa sewa kat area situ. ada gak member ct yang duduk kat jln kasawari. nanti ct cuba tanya2 eh :D

Ayu Safieza said...

kak Ayuuuuuuuuuuuuuuuuuuu......sedapnye mee goreng myk togeh tuuuu, manyak wudang...my peberet.....mmmm yum3!!!

Sizuka said...

ayu,

i suka sangat mee goreng mcm tu. the best mee goreng i've ever tasted was cooked by my brother's MIL. dia masak, semua sedap. air tangan dia kot :)

Mas said...

akak....nak gak berebut2 makan mee goreng yang mengeliurkan tu....
sedappnya tengok...

Amie said...

assalam ayu,
pakwe kita suka sgt makan mee begini....kalau bulan puasa, katanya tiap2 hari makan mee goreng pun takpe, kdg2 kalau kak amie tak buat, dia sendiri yang masak...

Juwita Jamaludin said...

salam kak ayu.. sedap nampak mee tu.. lama tak masak mee macam ni.. rindunya.. bestnya bila berbuka tambah makan rebut2 gitu.. nikmat..:)

Anonymous said...

Ayu....Ksal singgah ada mee goreng kicap dah habis pun tak dapat rasa... kena buat lah ...Ayu...Ksal homemaker kalau malam2 itu tunggu cucu tidor n abang relax baru blogwalking......

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak... sedaaaapnya mee goreng kicap nie akak... terliur sudah tau.. terus lapar malam2 nie walaupun dah makan tadi... ;)

izahdaut said...

kaka yuuu.. waduh tak bisa bila melihat mee itu.. sangat lah menggoda tekak dimlm hari.. hehee

Ayu said...

cheiza - ok2 akak surrender!!!..tak tahu nak berpantun dah..wakakaka..
silakan iza, kalau nak rasa..hehe..ika tu memang tengah jual minyak urat iza..wakakaka.. bior ler..akak pun kenyang dapat makan free hari2..wakaka

rabiatun - walkslm, ah jangan jenguk2 masuk lah kedalm..boleh makan mee ni..hahah

ijayuji - hahah..sekarang cheiza suka berpantun..akak ni nak jawap kena tulis kat kertas dulu wakaka..tercongak2...city hunter belum lagi ika, sekarang tenagh tengok OB/GYN ... will tell hubby akak beli city hunter.. ;)

quinnie - hahah..actually akak tumpang tengok aje yang rajin membeli hubby akak..
dia lagi fanatic korean dramas...tulah yang tak boleh lupakan citer IRIS (Lee Byung Hun) tu..uish geram... kalau dapat tatap wajah hero dia ermm ketam gigi ni..hehe

hahah..alala cian nya..kalau nak makan orang lain yang masak nampak gaya kena makan yang beli punyalah ya..haha.. ait..LMH, akak punya..tak boleh tak boleh..wakaka

mamahawa - walkslm, oh ya ke ma, dah buat kuey teow goreng bercajun ya..budak2 tak cerewet oklah ma, rumah kita ni ada sikit eh bukan sikit BANYAK punya cerewet..kalau rasa lain sikit tak nak makan...baik dari yang senior citizen to children..huhu..kadang2 terpaksa, kita telan sorang2..hehe ..
mee ni cubalah ma, yang ni dia orang bukan main makan lagi..heheh

ct delima - walkslm, shukur kalau dah sudi ya ct..suka kita dengar..hehe
jangan lupa pass sikit kat kita ya..

oh gitu harganya ya ct..oh ok thank u for the info..kira satu rumah murah juga ya.ct..
kalau kat sini satu bilik dah harga macam tu..inikan satu rumah..terrace pulak tu..
kita bukan apa, just checking the market aje..nak suggest to my brother aje..thanks ct for the info..

ayu safieza - haha..akak pun suka manyak togeh & udang..jemput2 lah ayu..hahahh

sizuka - memang betul shidah..sometimes, certain people kalau masak entah macam mana campak2 ke tak campak ke..memang sedap pada kita..yes could be the air tangan kot..heheh

mas - hahah..mas kalau berebut2 dengan akak kena cepat2 ni..takut tak cukup..hahah

amie - walkslm, wah senanglah kalau gitu hari2 pun boleh makan mee goreng kan kak..tak payah nak perah brain juice to think nak masak apa..heheh

juwita - walkslm, heheh..tulah ita, kebetulan pulak buat buka puasa lagi lah berebut, sebab tengah kebulur..heheh

kak sal - ala la la long..cian kak sal..memang kak sal kena buat lah nampknya..hahah
oh kak sal homemaker juga, and oh kak sal dah ada cucu??!!..nenek muda/ super canggih lah ni ya!!!..betul tu kak sal, bila kerja semua dah habis barulah boleh blog walking kan..kita pulak tak boleh kalau hubby ada kat rumah nak melangok depan pc..kita kena melangok depan dia aje..wakakaka..

diana - walsklm, senang aje diana, masak dia..sekejap dah siap, boleh cuba buat supper?..heheh

izah daut - hehehe..izah..malam2 ronda2 dapur orang ya..heheh..cari inspirasi lah tu ya..heheh..

Wattie said...

Salam Ayu,
Agak agak Ayu ada asingkan sikit untuk akak tak??? Huwaaaaaa.....dah habih...... kempunan la nampaknya kita kat sini....

Nuridah said...

Assalamualaikum Ayu,

sedapnya mee goreng ayu tu...kak nur kalau goreng mee suka letak kicap..tk leh tinggal lagi satu telur mesti nk ada...boy suka lembab2 sikit mee.

Ayu said...

wattie - walkslm, hahah..tak payah agak2 lagi kak..confirm dah jadi baja kelaut..wakaka..

nuridah - walkslm, oh ya ke?..knur sama macam my mum..kalau goreng mee suka letak kicap..kita tengok juga lah, mee apa..tapi selalunya kita lebih suka kicap masin dari kicap manis..goreng mee lembab2 sikit sedapkan knur..kita pun suka..

cik cek said...

Salam Ayu...Confirm asyik terlepas ketapi lagi....aduhai! semput2 bejalan...kak cek lapo dah ni...nak sepiring mee goreng ....ada lagi ke...kalau tak de...gigit jarila kak cek...:)

::miss vanylla:: said...

best jer tengok mee goreng nie...
tergugat iman klo tgh berpuasa tgok mee goreng nie...=)hihihi

Ayu said...

cik cek - walkslm, hahah..tak apalah kak cek, akak sibuk kita faham..cian dia..nak mee goreng nanti kita gorengkan lagi ya..hehe

miss vanylla - heheh..akak suka goda2..hehe..nottykan akak ni.. puasa ya hari ni dear?..selamat berpuasa .