Wednesday, June 01, 2011

Telur Emas Spicy

Besides tumis air labu kat bawah tu, I also masak lauk ni to go along with it..bolehlah kan..dari tak ada apa nak makan..hehe..Thank you puan punya recipe..minta halalkan recipenya ya..

Telur Emas Spicy
Bahan2:-(Kalau sorang 2 biji - 5 oranglah)
  • 10 biji telur - rebus/slps proses buang kulit d goreng hingga kuning keperangan-(Ayu gunakan 30 biji telur burung puyuh)
  • 2 paket kecil srbuk kari daging-(Ayu gunakan 50++g anggaran)
  • 1 paket kecil srbuk kari ikan-(Ayu gunakan 50g anggaran)
  • *1 labu bwg besar
  • *5 ulas bwg merah
  • *5 ulas bwg putih
  • *2 inci halia
  • *2 batang serai
  • bhn* d kisar halus
  • 3/4 cawan sos tomato-(Ayu gunakan 2 sudu besar aje)
  • 1/3 cawan kicap manis-(Ayu gunakan 4 sudu besar kicap masin)
  • 10 biji cili padi - x prlu potong
  • 1 labu bwg besar - hiris bulat
  • rmpah 4 sekawan: 1 btg k.k.manis/2kuntum b.lwng/5 butir cengkih/5 biji b.pelaga-(Ayu gunakan 1/4 sudu kecil rempah All spices)
  • 1@2 tangkai daun kari
  • garam secukup rasa
  • 2 cawan air panas

Cara-cara

  1. Panaskn 3/4 cawan minyak dlm kuali, masukkn bhn d kisar, rmpah 4 sekawan, cili api hingga naik bau... x prlu garing
  2. Masukkn 2 jenis rmpah (x prlu bncuh dgn air) & daun kari, cepat2 kecilkn api & gaul sebati d ikuti 2 cawan air panas
  3. Bleh masukkn sos tomato & kicap manis, kacau selalu mngunakn api sederhana aje...sesuai rasa garamnye
  4. Apabila kuah pekat & pecah minyak, masukkn bwg besar...kecilkn api, biar ia mereneh prlahan-lahan
  5. Bawang besar 3/4 layu, tutup api...curahkn keatas telur & bleh d hidangkn *sesuai utk mereka yg gemarkn makanan berempah, tpi x pedas pun. psttt...klau nk pedas gigit cili api tu...hihihiii...
  6. u/p: masakn ni sesuai hingga 15 biji telur gak...

4 comments:

Nieza said...

sedapnya telur burung puyuh tu kak ayu...my fav tu..:)

Cik Puan Izan❤ said...

oh telur burung puyuh...patutlah banyak....^^

CT Delima said...

As'salam ayu

yang ni pun menjadi pujaan anak2. bab2 telur atau ayam memang anak2 suka. cuma ikan jer yang tak laku kat rumah ct..hihi.

boleh cubalah resipi nnt ya..insyaAllah

Ayu said...

nieza - samalah macam akak suka telur burung ya..calit sikit..hehe

cik puan izan - aah cik izan, akak gantikan dengan telur burung..sebab nak clear stok telur burng yg dah lama kat dalm fridge..hehe

ct delima - walkslm, betul tu ct, rumah kita ikan ada kureng sikit untuk budak2 ...kalau masak ikan orang tua2 ajelah yang makan..silakn ct kalau nak cuba..