Tuesday, December 13, 2016

Kobis Panjang Lemak Putih

Bila masak lauk kering2 kenalah masak lauk berkuah..barulah semua tak 'stress'..hehe..tak kiralah sayur berkuah, ikan, daging atau pun ayam..asal berkuahlah..as for this, kita lawankan dengan lauk ikan yang sedikit kering..Resepi dari Iresepi..Terimakasih ya sis ...:)

Kobis Panjang Masak Lemak Putih

Adapted from Kobis Masak Lemak Putih
Sources:-Iresepi

Tried &Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
  Bahan-Bahan:
  • 1/2 biji kobis bulat, hiris kasar(Ayu guna kobis panjang)
  • 1/2 batang karot, hiris nipis
  • 1 ketul tauhu, potong kiub
  • 1 genggam ikan bilis, rendam dan tumbuk kasar
  • 1 biji cili merah, hiris nipis
  • 3 biji bawang merah, hiris nipis
  • 2 ulas bawang putih, hiris nipis
  • 2 cawan santan pekat-(Ayu guna 1 kotak kecil aje)
  • 2 cawan santan cair
  • garam dan gula secukup rasa

Cara Penyediaan:

  1. Panaskan santan cair di dalam periuk dengan api perlahan dan masukkan bawang merah, bawang putih, tauhu dan karot.
  2. Masukkan kubis dan cili merah, masak seketika sehingga lembut.
  3. Masukkan pula santan pekat dan kacau dengan kerap supaya santan tidak berketul. Api mestilah perlahan.
  4. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Tips: Tujuan santan cair dimasukkan dahulu dan santan pekat dimasukkan kemudian ialah supaya kuah masak lemak tidak berketul dan masak sekata di akhirnya. Jika santan pekat dimasak terlalu lama, kuah menjadi tidak elok dan sekata.

3 comments:

Monica Rampo said...

saya belum pernah masak kobis panjang diberi santan, wah pasti makin gurih ya kak.. terima kasih inspirasinya kak..

Ayu said...

Monica
gurih itu garing ya..
kalau garing ya tidak, sebab setelah dimasak kobis panjangnya jadi lembut..
ya sekaarang akak nak cuba perbagai2kan masakan sayur sebab kena banyak makan sayur..hehehe

Simplicity said...

Santan pekat & cair tu mcm mana?