Friday, December 16, 2016

Peria Goreng Ikan Bilis

Peria goreng Ikan Bilis yang rangup..sedap dimakan dengan nasi dan boleh juga for snacking...peria sangat bagus untuk orang2 yang ada blood glucose macam kita...Another variasi masak peria macam ni..Terimakasih Chef Tyaga for the recipe..

Peria Goreng Ikan Bilis
Sources:- TyagaCooks

Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
300 gm peria katak,buang biji dan potong halus (Ayu guna dalam 3-4 biji)
15 gm ikan bilis,goreng sampai garing  ketepikan (Ayu guna segenggam)
1 biji bawang merah,hiris halus
1 tangkai cili merah,kalau nak pedas tambah lagi,hiris  halus(Ayu guna cili padi)
2 ulas bawang putih,tumbuk (Ayu hiris aje)
1 tangkai daun kari
2-3 sudu makan minyak

1 sudu besar serbuk lada hitam(Ayu tambah)
1 sudu besar lada hitam kasar(Ayu tambah)
1 sudu besar biji sawi(Ayu tambah)
Air secukup nya
Garam dan gula secukup rasa


Cara:-
1. Panaskan minyak dan tumis bawang,cili,daun kari dan bawang putih hingga wangi.(Ayu masukkan serbuk lada hitam serta kasar& biji sawi juga).
2. Masukkan sayur peria,gula,garam dan air secukup nya dan kacau rata. Biarkan sayur masak dan air kering.
3. Last masuk ikan bilis dan kacau rata. Boleh dihidangkan dengan nasi. Selamat mencuba.


No comments: