Wednesday, December 07, 2016

Asam Rebus Tumis Ayam

Selalunya asam rebus macam ni kita guna ikan..tapi kali ni kita guna ayam..eh boleh tahan juga sedapnya...hehehe..tukar selera lah pulak kan..so this is my trial & error..
Masak pun dah lama ..dah lupa bila.. tengok kat dalam draft..baik post ajelah..

Asam Rebus Tumis Ayam
Tried & Tested:Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
4 bawang putih
6 bawang merah
2 inci kunyit hidup
1 inci halia

6 biji lada merah
5 biji cili padi merah
2 biji lada hijau
2cm belacan
( bahan atas dikisar)

Ayam 1 ekor
Bende secukupnya
daun kesum secukupnya
2 Asam keping
 Minyak untuk menumis

Tumis bahan kisar hingga naik minyak. masukkan ayam gaul hingga ayam kecut dan keluar airnya.
Masukkan air dan biarkan hingga  ayam empuk. Masukkan asam keping . Tambah garam & perasa.
Masukkan bende & daun kesum, biarkan seketika hingga bende masak. Bila semua dah secukupnya rasa boleh lah matikan api dan siap untuk dihidang.

6 comments:

Monica Rampo said...

hmmmm jadi lapar lihat asam rebus tumis ayam ini, enak dimakan dengan nasi hangat.. nyam2 kak..

Ayu said...

Monica
sekalai2 ubah selera Monic...asik kari, gulai sambal aje kan..
kita tukar ke asam rebus..heheh

Unknown said...

Kalau takda daun kesum dengan serai takpe ke?

Anonymous said...

xde bahan2 tu memg xjadilh asam rebus tumis tu..sbb dia bg wangi n menaikkan selera tau..sy dh buat seyes memg sedap..buat bulan puasa lg lh selera nk makan..sbb masam2

Unknown said...

I go to many corners of the world in search of delicious food but i loved that food until i saw your post i saw your post and i tasted the food you made i want to say that my best experience hai now i can taste better your post now i don't need to go around for taste.
Real Photos Girl Gurugram
Gurugram Girl Number
Cheap price girls gurgaon
Naughty Girl Gurgaon
VIP Girl Gurugram
Cheap Rate Girl Gurgaon
premium Girl Gurgaon

바카라사이트 said...

First of all, thank you for your post. 바카라사이트 Your posts are neatly organized with the information I want, so there are plenty of resources to reference. I bookmark this site and will find your posts frequently in the future. Thanks again ^^