Kalau dulu petola ni kita selalunya masak air atau goreng, sekarang baru terjumpa petola masak santan pula...not bad juga rasanya..satu kelaianan pada kita...kan dah kata banyak recipe sayur kat dapur Chef Tyaga ni..itu yang menerai satu2.. Terimakasih Chef for the recipe..
Petola Masak Santan
Sources:-Tygacooks
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-350 gm petola.diparut kulit nya dan potong
10 gm ikan bilis
1 cawan santan pekat
1 biji bawang besar,di-hiris
1-2 tangkai chilie hijau,di- hiris
3 ulas bawang putih,ditumbuk kasar
1 tangkai daun kari
Garam secukup rasa
2 cubit gula
1 s/m minyak
Panaskan minyak dan tumis bawang,bawang putih,chilie hijau,ikan bilis dan daun kari hingga naik wangi.Masuk sayur petola dan santan kacau rata dan biarkan mendidih. Masak gula dan kacau rata. Rasa dulu baru masuk garam. Bila sayur sudah masak tutup api. Hidangkan dengan nasi.
No comments:
Post a Comment