Friday, December 16, 2016

Kari Ayam Chettinad


Chettinad -
The word "Chettinad" means a social caste specialising in the preparation of food. Consequently, the Chettinads are considered master chefs, and Chettinad cuisine is one of the spiciest and the most aromatic in India.

Yes another recipe from Chef Tyaga..Kari Ayam Chettinad pula...sedapp kita tambah kentang .. lebihan kuahnya kita buat cicah prata for the kids breakfast..bahan2 nampak banyak tapi kalau tengok betul2..semuanya ada kat rumah..senang nak masak pun ya..:)

Kari Ayam Chettinad
Sources:-TyagaCooks
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:- 
1 kg ayam,dipotong kechil2
1/3  s/t  serbuk kunyit
1 s/m serbuk cili
1  s/t  garam
Perap ayam dengan bahan2 di atas 1/2 jam


Bahan2 blend:
7 s/m kelapa parut
7 biji gajus
Blend dengan 1/4 cawan air sampai lumat,ketepikan
2-3 s/m minyak
2 biji bawang besar,di-hiris halus
1 s/m pes halia
1 s/m pes bawang putih
3 biji tomato masak,cengcang
1 cawan air,atau secukup nya
Daun ketumbar
Daun kari
Garam secukup rasa



Di-campur dengan sedikit air menjadi pes.
1/3 s/t serbuk kunyit
11/2 s/t serbuk ketumbar
1 1/2  s/t serbuk chili
1 s/m serbuk jintan putih
1 s/t serbuk lada hitam
1/3 s/t serbuk kayu manis
1/3 serbuk bunga cengkih


1. Panaskan minyak dan tumis bawang dan daun kari hingga naik wangi. Masuk pes halia dan bawang puith tumis hingga hilang bau bawang putih. Masuk pes rempah dengan sedikit air dan tumis hingga naik minyak. Masuk tomato dan kacau rata dan masak hingga naik minyak.
2. Masukkan ayam dan kacau rata, masuk garam dan sedikit daun ketumbar dan kacau selama 8 mint. Masukkan air I cawan atau pun sampai tutup ayam. Tutup periuk dan biar ia mereneh sampai ayam 1/2 masak . Lepas tu masuk pes kelapa dan gajus dan masak hingga ayam masak. Tabur dengan daun ketumbar.


3 comments:

Monica Rampo said...

yang ini bahan2nya banyak ya kak, tapi tampak sedap, jadi terliur melihatnya kak

Ayu said...

Monica
bahan2nya nampak banyak tapi almost semua bahan2nya pasti ada dirumah dirumah ni..:)

Susan said...

See Instagram photos and videos from 'Gramho' hashtag.