Wednesday, December 14, 2016

Bayam Tumis Cendawan

Semenjak dah kena diabetes, as what I told you before..my fridge penuh dengan sayur2an..the most vegetable yang kita suka makan adalah bayam..so adalah juga perbagaikan masakan bayam ni dan juga other vegetables yang lain ..kali ni kita campurkan dengan cendawan kat atas ..sedap juga ..So kita nak letak dalam blog untuk senang buat rujukan dimasa akan datang...:)

Bayam Tumis Cendawan
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
White crab mushroom 1 packet 150g
3 Ikat bayam dipotong ikut suka -(ikut own usage)
3 sudu besar sos tiram
1 kiub ikan bilis
1 biji bawang besar dihiris nipis
4 biji bawang putih dihiris nipis
2-3 batang lada merah (Ayu guna cili padi) dihiris nipis
Garam & sedikit perasa

Cara:-
Panaskan sedikit minyak, tumis bahan2 hiris hingga naik bau. Masukkan sos tiram, kiub ikan bilis &  sedikit air(dalam 2-3 sudu besar), kacau rata. Perasakn garam & sedikit perasa. Masukkan cendawan, gaul rata kemudian baru masukkan sayur bayam. Boleh matikan api bila nampak sayur2 dah masak.

4 comments:

Monica Rampo said...

tetap semangat ya kak... banyak sayur malah lebih sehat kan kak..

oh iya kak, katanya lebih bagus lagi kalau sering makan sayuran yang mentah begitu..seperti salad lah begitu kak, hanya tentu dressingnya juga yang diperhatikan, kalau pakai mayones tak boleh terlalu banyak

yang sehat mungkin dressing ala thai atau dressing olive oil kak

oh iya kak, pernah dengar food combining? saya pernah coba tapi belum bisa disiplin kak, tapi testimoninya bagus kak, di Indonesia sudah banyak yang menerapkan pola makan food combining ini, kalau kak Ayu ada time sedikit bolehlah kapan2 googling

adda syuhada said...

sedapnyer...

Ayu said...

Monica
ya terimakasih ya Monic..
betul tu kalau nak ikut kan makan sayur seperti salad atau ulam gitu lagi sihat dari yang ada dressing & bergoreng begini.. ini pun kira tidak berapa sihat sebab gunakan minyak kan..huhu
apa kan daya..I am trying to eat healthy tapi enggak bisa berjauhan dari sayur ditumis begini..
Will check out the food combining yang Monic katakan itu ya..
Terimakasih ya dear..:)

Ayu said...

adda
terimakasih adda