Tuesday, December 13, 2016

Ikan Merah Rica Rica

Sejurus selepas Monica masukkan posting diblognya, kita terus mencuba..sebab kebetulan waktu tu mencari recipe ikan untuk dimasak..Ternyata memang sedapp lauk ini..wangi dengan daun kemangi(daun selasih)..Kita perhatikan Monica suka memasak dengan menggunakan daun kemangi sebagai salah satu bahan dalam masakkannya...:)

Lauk Rica Rica  ini seakan macam sambal pun ada, asalnya dari Menado..tapi sambal in another version gitu..Pernah masak Udang Galah Rica Rica..tapi yang itu tak ada daun kemangi...Boleh guna ikan kesukaan teman2lah ya..tapi jenis yang berisilah..Terimakasih ya Monica, akak panjang2kan disini pula untuk dikongsi resepinya..:)


Ikan Merah Rica-Rica 
Adapted from Ikan Tongkol Rica Rica
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction

Bahan :

  • 700 gr ikan tongkol, potong sesuai selera
  • 1 buah jeruk nipis ukuran besar
  • 1 buah tomato ukuran besar, bagi menjadi 8 bagian
  • 2 batang daun bawang, potong ukuran 2cm
  • 5 lembar daun jeruk, sobek-sobek
  • 1 batang serai, ambil bagian putihnya, memarkan
  • 2 genggam daun kemangi
  • 1 sendok teh garam
  • 200 ml air
  • 2 sendok makan minyak untuk menumis

Bumbu halus :

  • 10 butir bawang merah
  • 4 siung bawang putih
  • 12 buah cabai merah keriting
  • 2 cm jahe
  • 2 cm kunyit

Cara membuat :

  1. Cuci bersih ikan, kucuri dengan air jeruk nipis, diamkan selama kurang lebih 15 menit, bilas, sisihkan
  2. Panaskan minyak, masukkan daun jeruk dan serai, masak hingga berubah warna, tambahkan bumbu halus, dan tumis hingga matang dan mulai mengering, tidak langu lagi
  3. Masukkan potongan ikan, aduk rata dan masak hingga berubah warna, tambahkan air, beri garam, aduk rata, masak hingga kuah mendidih dan ikan matang
  4. Masukkan tomat dan daun bawang, masak hingga tomat layu, aduk rata, sesaat sebelum diangkat masukkan daun kemangi, masak hingga mulai layu, cicipi rasanya
  5. Angkat dan siap dihidangkan

6 comments:

Phong Hong said...

Ayu, that looks delicious! I used to have kemangi plants in my garden but now all died (due to the gardener malas hah..hah..) and not so easy to get from the shop. Anyway will try the recipe when I have suitable fish.

LiNa_Pg said...

Mak aih terliuq sungguh tengok Ikan Rica Rica ni..
Kalau tukar ngn ayam pun boleh kak ayu kan?

Monica Rampo said...

ahai, terima kasih kak Ayu karena sudi mencoba resep ikan rica-rica ini, jadi terharu kak Ayu coba resep dari blog saya
iya kak memang kalau masakan ditambah daun kemangi/selasih lebih harum, jadinya saya suka dan jadi favorit

ikan merah rica-rica yang kak Ayu buat sangat sedap kelihatannya, jadi lapar lagi ha ha ha..

Ayu said...

Phong Hong
wow I so jeolous..my house nak tanam daun pandan pun susah nak hidup
sebab hidup dalam pasu yang hidup segan mati tak mahu...hehe..:)

Ayu said...

Lina
aah good idea tu Lina..sudah tentu boleh..
akak pun boleh cuba lain kali kan..hehehe :)

Ayu said...

Monica
Terimaksih juga buat Monica, for sharing ya..
mayb next time boleh cuba dengan ayam..Lina kat atas tu kasi idea...hehe