Wednesday, December 07, 2016

Vadai Tempe

Kalau nak tahu sampai sekarang kita masih confuse yang mana masalodeh, yang mana vadai  ..pernah buat dulu disini..yang tu masalodeh guna kacang dhal..yang ini guna tempe pula...apa2 pun kita cuba recipe ni ..alhamdullilah sedap..buat ni for snacking..kenyang you.. tak payah makan nasi dah...biasalah kita kalau buat mesti suka pedas2..

Kalau nak tukar selera buat vadai/masalodeh ni..cubalah..Terimakasih to Chef Tyga for the recipe..actually dah beberapa recipe dari blog beliau yang kita dah cuba..semuanya sedap2 belaka..Mostly recipe2 ayam & sayur..nantilah ya kita masukkan sikit2 ke blog kita pula...:)

Vadai Tempe
Sources:- Tyagacook 
Tried &Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction 
Bahan:-
300 gm tempeh,dicencang tapi jangan pulak cencang halus sangat.(ayu guna dalam 6 keping)
30 ikan bilis,direndam dan tumbuk kasar
1 biji bawang,dihiris halus
2 cm halia,dicincang
4-5 tangkai chilie padi,di hiris
3 tangkai daun kari,di mayang
1 s/t jintan manis,ditumbuk kasar
1 s/t serbuk kunyit
½ cube ikan bilis
1 sudu besar tepung jagung (Ayu tambah)
Garam,jika perlu
1 biji telur,dipukul
Minyak untuk goreng

Cara:- 
Campur semua bahan di-atas kacuali minyak ,garam dan telur. Kacau sebati (jangan lecek) 
      Masukkan telur sedikit demi sedikit dan gual hingga boleh di bentu. Rasa dulu jika perlu masak garam then add in dan kacau rata. 
     Ambil sedikit adunan dan bentukkan bulat dan leperkan dan masuk kedalam minyak yang telah di panaskan. Goreng  dengan api yang kecil hingga menjadi kuning emas.
     Tuskan di atas kertas penyerap yang di renyukkan. Hidangkan sos chilie. 
      Nota: Ikan bilis boleh digantikan dengan udang atau pun ayam cencang.

12 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Samalah kak ayu.. saya pun masih keliru mana satu vadai, mana satu masalodeh... hihihi...
Nampak menarik.. boleh simpan dulu resepi ni...

Phong Hong said...

Ayu, I know I will love this. Bookmarked!

LiNa_Pg said...

Tempe pun boleh buat badey..menarik ni kak ayu..
Saya pandai makan jer vadey tu hehee...xpernah buat sndri..yg ni lasgi kreatif

Monica Rampo said...

wah enak sepertinya ini kak, belum pernah buat.. kapan2 saya coba resepnya ya kak, buat snack ataupun lauk makan cocok deh

inahar ali said...

Wah menarik ni Ayu..kita mmg peminat vadei..selalu beli jer kt makcik india depan klinik ni..hihii! Nanti lehla try wat vadei homemade guna tempei lak!

Amie said...

Teringat zaman kecik2 dulu, kalau ayah balik dari bandar mesti bveli kuih ni... panas2 lagi tu.

Ayu said...

Madiha
tulah kan ..ratna..apa2 asal sedap kita bedal ajelah kan..heheh

Ayu said...

Phong Hong
silakan PH..bila nak buat tu you know where to get ya..:)

Ayu said...

Lina
itulah yang menarik perhatian akak tau lina..
vadai dari tempeh terus berkobar2 cari tempe..hehhe

Ayu said...

Monica
ya Monic..kapan2 boleh dicubakan..
buat snacking kenyang ni..hehehe

Ayu said...

Inahar Ali
oh ada jual dekat depan klinik puan doc ya..
kita kat sini susah nak dapat..tak banyak orang india jual
melainkan kalau ada pasar malam..itu pun ikut season..

Ayu said...

Amie
aah kalau dulu memang banyak orang india jual ni..tapi sekarang kat tempat kita ni macam jarang2 orang jual..
mungkin kena pergi kat Serangoon rd..dimana orang India banyak berniaga disana..macam chinatown orang china banayk kat sana..:)