Friday's menu, decided to try this Nasi Beriani Telur (Egg Beriani Rice) I found the recipe in Noreen's kitchen..originally sources was from Muna, sedap nasi beriani ni!..Tak muak, not oily and very light...suits my family taste.. 1kg beras basmathi habis...(about 51/2 cups- I used about 7 cups water) ...Thanks ladies for sharing!!..
Bahan-bahan:
8 biji telur rebus - belah 2-(Ayu tak potong sebab tak nak telur hancur bila gaul -so bila nak makan baru potong)
2 cawan beras basmati - cuci dan toskan-(Ayu used, 1kg beras basmathi, - about 5 1/2 cawan)
1 sudu besar minyak sapi
1 labu bawang besar - potong dadu halus
2 ulas bawang putih - tumbuk halus
2 helai daun bay
1 batang kulit kayu manis
1 biji buah pelaga hitam
4 biji buah pelaga hijau
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk cili
2 sudu kecil serbuk jintan putih/halus
2 1/2 cawan air atau secukupnya
garam secukup rasa
Method:-
- panaskan minyak sapi dalam periuk
- tumiskan bawang besar, bawang putih, daun bay, kulit kayu manis dan kedua2 buah pelaga sehingga wangi
- masukkan telur rebus-(Ayu tak belah 2, I masukkan sebiji-sebiji)
- kemudian masukkan serbuk kunyit, serbuk cili, serbuk jintan putih/halus dan gaulkan rata
- masukkan pula beras dan kacaukan perlahan2 sehingga sebati
- tuangkan air, garam dan masak dengan api yang sederhana panas sehingga masak
- boleh juga di alihkan ke dalam rice cooker dan masaklah seperti menanak nasi biasa
- setelah masak kacaukan nasi perlahan2 supaya ianya tidak pecah
- hidangkan dengan lauk pauk yang lain
Nasi Beriani Telur
in a set of
Acar Timun, Acar Nenas, Poppadum and Ayam Merah Beriani
No comments:
Post a Comment