BAHAN-BAHANNYA :-)
700 g ketam, dibersihkan dan kerat dua-(Ayu gunakan dalam 4-5 ekor ketam sederhana besar)
2 batang serai, dititik
2 kuntum bunga kunyit, dibelah dua (optional)
5 - 6 biji cili padi, diketuk
1 biji tomato, belah 6
1/2 cawan jus asam jawa
1 kiub ikan bilis "MAGGI"
5 biji bawang merah, dihiris
3 ulas bawang putih, dititik
1/2 camca teh serbuk kunyit
Garam& perasa secukup rasa
Air secukupnya
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bawang merah, bawang putih dan serai hingga harum, masukkan serbuk kunyit, gaul rata dan tuang air secukupnya. Masukkan kiub ikan bilis dan biar mendidih.
- Masukkan ketam, cili padi dan tuang jus asam jawa. Bila mendidih, masukkan garam secukup rasa dan bunga kunyit (jika ada) dan akhir sekali tomato. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera
2 comments:
Salam K.Ayu..wah singgang ketam tu...meleleh air liur..ops..sabar2 kang kurang pahala pose...kena masuk list nih..he he he
kerull - walkslm, hehe..akak suka hirup kuah nya dan ketam masak gini manis isinya ....hehe..sabor ajelah pakkal puasa ya kerull hehe..
Post a Comment