Sahur pagi tadi...masak semalam pukul 12 pagi baru siap..lepas masak tak boleh tahan baunya dan terus hirup kuahnya(orang lain semua dah pergi London-tidur).. aduhai..dalam hati tak boleh tunggu sahur ler, kita bedal dulu 1 mangkuk kecik, lepas tu tambah lagi ish..lepas tu baru perasan, eh lauk buat sahur kang sup dah surut..apa yang nak buat makan..hehe..siapa yang susah?..kita juga..sebab kena goreng telur ke apa kan...
Aduh!, ni ..sambil I menaip ni pun my air liur pun dah penuh dah ni, tengok sup tu..haha..
The special part maybe rempah2 tu direndam dulu itu yang kasi naik baunya dan ayam di masak dulu buat seketika sebelum dibubuh air plus ada lagi stok ayam nya tu....memang special lah pada kita pun..recipe from Tulips77@myresipi.com .Thanks dear owner, memang sedap sup ni..
- 1 ekor ayam potong 16
- 1 labu bwg merah
- 2 ulas bwg putih
- 1 inci halia
- sebatang kulit kayu manis
- 4 kuntum bunga cengkih
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 iji buah pelaga
- 2 bj kentang
- 1 btg lobak
- 1 mangkuk air panas br masak
- lada sulah, garam, ajinomoto dan stok ayam-(Ayu gunakan 1 cube ayam)
- daun sup, daun bawang & bawang goreng
Method:-
- Rempah2 direndam dalam air panas menggelegak,biarkan hingga air tersebut suam & toskan rempah2 tersebut. Air rendaman turut disimpan.
- Bwg merah & bwg putih dikisar halus. Halia ditumbuk sedikit jgn sampai lumat. Lobak dipotong bulat2 anggaran 1.5cm & kentang dipotong 6
- Panaskan minyak dan tumis bawang hingga naik bau. Kemudian masukkan halia & rempah2 yang telah direndam. Tumis sebentar.
- Masukkan ayam dan gaulkan supaya bercampur dengan rempah yg ditumis. Biarkan selama 10minit
- Masukkan air rendaman rempah tadi beserta 1 mangkuk air lagi. Jika mahukan kuah sup lebih boleh tambah lagi semangkuk air.
- Biar sup menggelegak,masukkan kentang dan lobak. Bila ayam dah empuk masukkan stok ayam, garam, aji & lada sulah. Adjust mengikut selera anda
- Dah siap tutup api. Masukkan daun bawang,daun sup & bawang goreng, tutup rapat periuk selama 20minit supaya baunya meresap ke dalam sup. Sedia untuk dihidang
No comments:
Post a Comment