Apa2pun ini adalah lauk sahur beberapa hari yang lalu....recipe from Kak Ummi Kuantan.
Sedap juga lauk ni ..macam ala2 tomyam pun ada..laju aje semua makan, kids biasalah makan ayamnya aje..yang tua2 ni makan kacang panjangnya..I made berkuah sikit so tak letak tepung jagung..Thanks kak for the recipe..I put up here juga ya..
Ingredients:-
10 urat kacang panjang - patah2kan 2 inci
1 biji bawang besar - hiris tebal
3 ulas bawang putih - ketuk
1 batang serai - ketuk
3 helai daun limau purut
1 keping isi dada ayam - potong kecil
1 biji cili merah - buang biji dan cincang halus-(Ayu gunakan beberapa cili padi hiris)
6 biji cili kering - kerat2
2 sudu besar sos ikan
1 sudu teh gula pasir
sedikit air
garam secukup rasa
1/2 sudu besar perahan limau nipis
1 sudu teh tepung jagung + 1 sudu teh air
Method:-
Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, cili kering dan serai hingga naik bau. Masukkan isi ayam dan kacau separuh masak. Masukkan cili merah, sos ikan, air dan daun limau purut. Masukkan kacang panjang dan garam, kacau rata. Bila kacang telah 3/4 masak, masukkan bancuhan tepung jagung dan perahan limau nipis. Kacau rata, tutup api.
Sources:-From ummizaihadi-homesweethome. blogspot.com
No comments:
Post a Comment