Monday, August 23, 2010

Ikan Selar Masak Kicap

Salam, aduhai..dah banyak nak kena update ni ..mana yang sempatlah ...I will just upload dulu....paham2lah weekend tak boleh duduk lama kat depan pc..nanti kena jeling2 ..tak bestlah kan worst come to worst aku jeling balik...hehe... lauk sahur hari Sabtu pagi..


Ingredients:-
500 gm ikan selar kuning (disiang)
2 camca serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Sedikit minyak makan untuk melenser
3 biji besar ubi kentang (dibuang kulitnya & dihiris bulau-bulat)
2 kuntum bunga cengkih
5 cm kulit kayu manis
½ kuntum bunga lawang
4 labu sedang bawang besar (dihiris bulat-bulat)
4 biji buah tomato separuh masak (dihiris)

1 keping fish cake dihiris-(Ayu tambah sendiri)


2 cawan air
2 camca kicap pekat -(Ayu gunakan 4 sudu besar)
1 camca kicap manis -(Ayu gunakan 2 sudu besar)
6 batang lada hijau ( dihiris menjadi jalur-jalur panjang)-(Ayu gunakan 3 biji)
1 camca gula merah -jika suka
1 biji tomato masak (dibelah-belah)-(Ayu gunakan 2 biji)

Bahan Tumbuk:
2 ulas bawang putih
2.5 cm halia
2 camca lada hitam



Method:-
Perasakan ikan dengan campuran kunyit & ketepikan selama 10 minit. Pijarkan minyak hingga berasap. Gorengkan ikan hingga garing, kemudian toskan minyak minyaknya ke dalam kuali & ketepikan.Gorengkan pula hirisan-hirisan ubi kentang seperti ikan. Pijarkan 2 camca minyak ditempat lain. Masukkan semua rempah kering & tumiskan hingga wangi. Masukkan bahan tumbuk. Tumis selama 2-3 minit.Masukkan bawang & tomato yang telah dihiris. Kecilkan api & masaklah hingga bawang layu. Masukkan air & semua kicap tadi. Kacaulah perlahan-lahan hingga mendidih. Masukkan ikan , kentang & lada. Didihkan perlahan-lahan selama 5-10 minit, Kemudian masukkan gula ( jika digunakan) & sesuaikan rasanya. Isikan ke dalam mangkuk & hiaskan dengan belahan-belahan tomato. Hidangkan panas-panas dengan nasi putih,sayur-sayuran & sambal.
From:-mesra.net

No comments: