Wednesday, August 25, 2010

Daging Cili Daun Kunyit

Lauk sahur lagi..I made 1/2 kg aje...wangi lauk ni dengan bau daun kunyit and boleh tahan sedap rasanya....Noticed tak, bulan puasa ni my menu mostly berdaging, bersotong, berudang and berayam kan..ikan macam tak berapa jalan ler..hehe...

Bahan A:-
Daging 1 kilo
Gula 1 sudu teh
Air asam 1 sudu besar
Minyak secukupnya
garam dan ajinomoto
Daun kunyit yang lebar 2 keping dihiris nipis atau dikoyak-koyakan sahaja.


Bahan B:-
Lada 30 tangkai,
bawang putih 5 ulas
Kisar dengan sedikit air.



Method:-
Daging direbus(Ayu letak halia kisar sikit supaya tak hamis) dan diris nipis kemudian goreng sehingga agak garing (jgn garing sangat nanti keras)dan ketepikan. Panaskan minyak goreng daun kunyit sehingga naik bau, setelah itu masukkan bahan B, air asam, gula, ajinomoto, goreng sehingga pecah minyak.Setelah sesuaikan rasa, masukkan daging yang digoreng selama 2 minit. 
Sources:-From noorcahaya@mesra.net

No comments: