Tuesday, December 06, 2016

Fishballs Noodles Dry

This is my version of Fishballs Noodle Dry.. Selalu makan kat tempat Foodcourt kat rumah kita .. ..ada satu kedai memang jual noodles ni..ini kira copycat recipe..my trial & error gitu.. Alhamdullilah kena pada tekak my anak2 & hubby..yang lain2 senior citizen(my parents) dalam rumah kita ni..tak makan mee ni..sebab dia orang tengok lain aje tak macam mee2 yang conventional selalu kita buat..so memang pandang ajelah..hehe..
So kita letak aje recipenya kat sini supaya senang kita buat reference untuk masa akan datang..yang mana teman2 yang nak mencuba pun boleh silakan..


Fishballs Noodles Dry
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan-Bahan:-
1 packet mee kantonese ( macam mee wanton) direbus/celur dan ditoskan. Ketepikan
2-3 sudu besar cili kisar
1 sudu besar bawang putih kisar
1 sudu besar bawang besar kisar
1-2 sudu besar sos tiram
Fish cake secukupnya
Fish balls secukupnya
Sawi secukupnya
Garam & aji secukup rasa

Cara:-
Panaskan sedikit minyak, tumis cili kisar, bawang putih & bawang besar kisar. Biarkan hingga naik bau dan garing.
Masukkan sos tiram kacau rata. Masukkan fish cake. Perasakan dgn garam & aji. Gaul hingga sekata. Masukkan mee segenggam atau 2 genggam yang telah direbus/celur & toskan tadi. Gaul lagi hingga rempah dan mee sekata.


Fishballs Soup:-
Boleh guna rempah yg dalam packaging tu.
Cuma tambah air. Bila air mendidih tambah fish balls, sawi secukupnya. Tak payah tambah garam Sebab dah masin. Garnish dgn daun sup/ bawang serta bawang goreng.

Kalau Rempah Sup buat sendiri. Guna chicken cube, tambah air, garam. Masak seperti biasa dan masukkan fish balls, sawi. Garnish dgn daun sup/bawang serta bawang goreng.
Hidang mee dgn sup fish balls panas.

Serta cili padi kicap.


4 comments:

Phong Hong said...

Ayu, that looks delicious! I love dry style noodles compared to those with soup.

Ayu said...

Phong Hong
oh ya ke..for me any kind of noodles semua I bedal..hehehe

Adam said...

I need two bowls.
Then of to bed.

Ayu said...

Adam
thank you Adam..
what a big appetite you have..hehe..:)