Thursday, December 08, 2016

Lemak Ketam Belimbing Buluh

Bila dah buntu & jelak makan daging & ayam...serta nak cepat masak especially kalau pergi pasar dan sampai rumah dah almost lunch time..kita akan beli ketam for lauk tengahari tu...
ni kira lauk untuk adults lah..sebab anak2 tak makan ketam.. so anak2 kita normally masaklah simple2 dulu hayammm ler apa lagi..hehehe...

Masak lauk ni pun kebetulan jumpa belimbing buluh..kita kalau nampak belimbing buluh ni..pasti kita cekup dulu..sebab susah juga nak dapat kalau belum musim dia...terjadilah lauk ni..sebab ketam bunga Mr Hubby suka masak lemak aje..

Lemak Ketam Belimbing Buluh
Sources:-Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
10 ekor ketam bunga (lumur sedikit jus limau)

20 biji belimbing atau ikut suka
*Segenggam cili padi atau anggaran 30 biji cili padi
*1 biji bawang besar
*3 ulas bawang putih
*3 batang serai
*2 inci kunyit hidup
*sedikit belacan
(*bahan dikisar)

1 kotak santan
2 Asam keping
air secukupnya
garam & perasa 

Cara:-
Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. Tumis bahan kisar biar hingg naik bau dan garing.
Masukkan santan cair/air dan masak hingga mendidih.
Masukkan ketam. Gaul rata. Tutup tudung periuk. Biarkan ketam dalam 10 minit.
Masukkan garam bersama pati santan,  dan kacau hingga mendidih. Masukkan belimbing buluh. biarkan sekejap. Matikan api.

2 comments:

Phong Hong said...

Ayu, I will just take the kuah and belimbing because I malas to kopek2 the ketam hah..hah..

Ayu said...

Phong Hong
hahahaha..alahai..you missing the good stuff...hehehe