Saturday, December 10, 2016

Muffin Milo

This is an accidental post..tertekan publish..hehehe..Anyway..since dah terlajak tekan tu..layankan ajelah..Muffin Milo yang kita buat zaman Jepun kot..baru sekarang clearing the draft sikit2..ambik aku..some how.. kita top up with chocolate chips & koko crunch.. asal boleh aje eh..

Muffin Milo
Sources:- Kak Fida
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction

Bahan-bahan ( 15 muffin atau tergantung size muffin cup )

  • 100 g mentega cair/minyak masak-(ayu guna butter cair)
  • 100 g gula perang-(ayu guna 70g)
  • 100 g gula halus-(ayu guna 70g)
  • 2 biji telur
  • 1 sk esen vanilla
  • 1/8 sk garam (jika guna minyak)
  • 80 g serbuk Milo-(ayu guna 3-in1)-21/2 packet(30g each)
  • 280 g tepung naik sendiri 
  • 1sudu besar Serbuk koko-(ayu tambah)
  • 120 g susu segar - (ayu tambah sikit lagi)
  • secukup bahan tabur yang sesuai ikut selera jika suka seperti choc cip, choc rice, milo balls, cornflakes, cocoa pebbles dll...

Cara-cara


  1. Masukkan bahan2 ke dalam mangkuk ikut urutan sambil dipukul rata dengan hand whisk.
  2. Masukkan adunan ke dalam mangkuk muffin 1/2 paras dan tabur dengan topping pilihan jika suka (akak tabur dengan cocoa pebbles cereal)
  3. Bakar pada suhu 170C selama 25-30 min atau hingga masak.

8 comments:

LiNa_Pg said...

Cantik betul kejadian muffin milo kak ayu ni...montok jer tengok hihi..
Hurmm time cuti sekolah camni,mmg laris la kalau buat muffin camni kan..cekodok bodow2 pun laku keras hahahaa

Nooriah Abdullah said...

Salam ayu
Kaknoor pun dh lama tk bermuffin
Tengok muffin ayu
Terbekenan lah pulak

Ayu said...

Lina
aah lina..hahaha..cuti2 sekolah gini memang lauku ler apa2 yang mak2 masak kat dapur..
asik lapar ajekan..hehe.:)

Ayu said...

Nooriah
walkslm, kita pun actually dah lama tak bermuffin..semenjak dah kena diabetes ni..
baking2 macam slow down sikit..huhu

Phong Hong said...

Yum! Looks so chocolaty, Ayu!

Ayu said...

Phong Hong
thank you PH..oklah buat munch2 anak2kan...:)

Monica Rampo said...

kak Ayu, tadi pagi saya buat muffin ovaltine, karena tidak punya milo, jadi terinspirasi dengan muffin milo kak Ayu, hanya sayang timbangan rusak pula, low bat, harus ganti baterai, jadilah saya cari resep yang mirip dengan resep kak Ayu ini tapi menggunakan cup, adjust sedikit dan jadilah kurang lebih sama dengan resep kak Ayu ini, dan rasanya enak he he he, begitu matang Sophie langsung minta muffinnya, habis satu minta tambah, tapi yang kedua tidak habis, kenyang katanya

terima kasih ya kak, nanti kalau sudah posting di blog, saya akan link ke blog kak Ayu

Ayu said...

Monica
wow,sudah dicuba ya Monica..ternyata muffin ini mengenyangkan ya..
hehehe Sophie ..so cute..nasib baik Monica, panjang akalnya guna cup pula ya
Terimakasih ya Monic sudi mencuba ...:)