Wednesday, August 25, 2010

Sambal Udang & Terung Pipit

Lauk sahur cum dinner aka lauk untuk my dad yang lepas buka dalam pukul 9+ cari nasi..hehe..honestly, ini kali pertama makan terung pipit!!..terung pipit ni ada sebesar kacang peas..bila makan ni kunyah terungnya krap krup krap krup...pelik juga pada mula rasanya..hehe..tapi lepas tu dah ok...bayangkan dah masuk asar baru ni first time cuba makan terung ni..haha..SUAKOO(jakun) ler..

Recipe biasalah dari CMG, lauk2 semuanya best2 dan simple especially masak dibulan puasa ni..thanks ya CheMat, thanks juga introducekan akak terung pipit ni..hehe

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 1/2 cawan terung pipit
1 cawan udang
1/2 cawan jus asam jawa
2 cawan cili kisar
6 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci belacan*(*ditumbuk lumat)
Garam dan gula secukup rasa
1 cawan air

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Cuci terung pipit, tumbuk sedikit (sekadar pecah2 sahaja) dan udang dikupas, cuci dan toskan. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk lumat hingga wangi, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak. Tuang air dan masukkan terung pipit tadi. Tambah jus asam jawa dan biar mendidih sehingga terung pipit lembut.
  3. Masukkan udang dan tambah garam dan gula secukup rasa. Masak hingga sedikit pekat dan rasa, jika ok boleh matikan api...Hidangkan bersama nasi hangat.
Sources:-From tiffinbiru.blogspot.com

3 comments:

Kerull said...

Salam K.ayu..terung pipit ni banyak menu lih campur..ala2 kacang peas melayu lah katakan hi hi...

eMMe said...

kalo mE terung pipit tu, goreng dulu...sekejap, bg dia sparuh masak...lame tak makan sambal bilis terung pipit tau... tgk ur masakan, sedap, terliuq dibuatnya...

Ayu said...

kerull - walkslm, aduh malu betul akak tau..orang yg lebih muda pandai makn terung pipit ni..

emme - ha ni adik lagi satu pandai makan terung pipit..aduh malunya nak lari 10 kilometre lah nyorok muka ..hehe