Friday, October 16, 2009

Asam Pedas Daging Berkerisik


This asam pedas was cooked with kerisik (grated, toasted and grounded coconut paste)..I did tried the 'Kari Daging Kerisik'...last time and both of this dish gave a difference in the taste..


Asam Pedas Daging Berkerisik
Sources:-From Berita Harian
 

Bahan2:-
1kg daging lembu dipotong ikut suka hati

Bahan A (dikisar halus)
50 batang cili kering
4 biji bawang besar
15 ulas bawang putih
halia sebesar ibu jari


Bahan B:-
1 sudu makan jintan halus
1 sudu teh kunyit serbuk
3 sudu makan kerisik


Lain2 Bahan:-
1 mangkuk air asam  yang pekat yang diambil dari 100g asam dan selebihnya 2 mangkuk air dari air asam yang cair(1 mangkuk kira2 500ml)
daun limau purut
daun kunyit dan beberapa batang serai diketuk
daun kesum
1 cawan minyak untuk menumis
garam, gula & perasa secukupnya

Sayur- sayuran yang sesuai digunakan:-
Kacang panjang
terung
sawi asin
bendi

Peraturan:-
Panaskan minyak. Tumis bahan A. Masukkan serai, daun limau purut, daun kesum dan daun kunyit. Goreng sehingga garing.
Masukkan bahan B dan goreng sebentar kemudian masukkan daging. Tuangkan air asam yang cair dan rebus daging sehingga empuk. Tuangkan air asam pekat, gula, garam dan masukkan sayur sayuran yang digunakan. Renihkan selama 5 - 10  minit