This asam pedas was cooked with kerisik (grated, toasted and grounded coconut paste)..I did tried the 'Kari Daging Kerisik'...last time and both of this dish gave a difference in the taste..
Asam Pedas Daging Berkerisik
Sources:-From Berita Harian
Bahan2:-
1kg daging lembu dipotong ikut suka hati
Bahan A (dikisar halus)
50 batang cili kering
4 biji bawang besar
15 ulas bawang putih
halia sebesar ibu jari
Bahan B:-
1 sudu makan jintan halus
1 sudu teh kunyit serbuk
3 sudu makan kerisik
Lain2 Bahan:-
1 mangkuk air asam yang pekat yang diambil dari 100g asam dan selebihnya 2 mangkuk air dari air asam yang cair(1 mangkuk kira2 500ml)
daun limau purut
daun kunyit dan beberapa batang serai diketuk
daun kesum
1 cawan minyak untuk menumis
garam, gula & perasa secukupnya
Sayur- sayuran yang sesuai digunakan:-
Kacang panjang
terung
sawi asin
bendi
Peraturan:-
Panaskan minyak. Tumis bahan A. Masukkan serai, daun limau purut, daun kesum dan daun kunyit. Goreng sehingga garing.
Masukkan bahan B dan goreng sebentar kemudian masukkan daging. Tuangkan air asam yang cair dan rebus daging sehingga empuk. Tuangkan air asam pekat, gula, garam dan masukkan sayur sayuran yang digunakan. Renihkan selama 5 - 10 minit
1 comment:
ayoooo, sodap ooo
Post a Comment